21/07/2023 21/07/2023 Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε την παραμονή της εορτής του Προφήτου Ηλιού, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Μετοχίου του Προφήτου Ηλιού της Ιεράς Μονής «ΘΕΟΜΗΤΩΡ» Ηλιουπόλεως πλαισιούμενος από τους Ιερομονάχους π. Πρόδρομο Αντωνίου, π. Λογγίνο Αρχόντη, αδελφούς της Ιεράς Μονής...
21 Ιουλίου, 2023 - 16:40
Τελευταία ενημέρωση: 21/07/2023 - 16:37

Ο Επίσκοπος Κεγχρεών για το βίο και τις αρετές του Προφήτη Ηλία

Διαδώστε:
Ο Επίσκοπος Κεγχρεών για το βίο και τις αρετές του Προφήτη Ηλία

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος χοροστάτησε την παραμονή της εορτής του Προφήτου Ηλιού, Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Ιερού Μετοχίου του Προφήτου Ηλιού της Ιεράς Μονής «ΘΕΟΜΗΤΩΡ» Ηλιουπόλεως πλαισιούμενος από τους Ιερομονάχους π. Πρόδρομο Αντωνίου, π. Λογγίνο Αρχόντη, αδελφούς της Ιεράς Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, τον Αιδεσ. π. Δανιήλ Bekker, Κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και τον Διάκονο π. Χρήστο Χίλια.

Το Ιεροψαλτικό αναλόγιο λαμπρά διακόνησαν ο κ. Σωτήριος Κουτσούρης, δάσκαλος στα Εκπαιδευτήρια «Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ», μετά πλειάδος χορωδών αποδίδοντες τα εκκλησιαστικά μουσικά μαθήματα μετά φιλοκάλου και φιλομούσου ύφους και ήθους.

Ο Επίσκοπος Κεγχρεών ομίλησε επικαίρως και λαβών αφορμή από αναφορές των Βιβλίων Γ’ και Δ’ Βασιλειών της Π.Δ. στο πρόσωπο του ανδρείου μεγάλου Προφήτου Ηλία του Θεσβίτου, ιδιαιτέρως δε εκ της τεσσαρακονθήμερης πορείας Του στην έρημο, προκειμένου να γλυτώσει από την βασίλισσα Ιεζάβελ, η οποία είχε ορκισθεί να Τον θανατώσει, επέστησε την προσοχή των Πιστών στο γεγονός ότι στην ζωή κάθε Χριστιανού πρέπει να υπάρχει ένα «κομμάτι ερήμου», δηλαδή, ένα πεδίο παραιτήσεως από τις βιωτικές μέριμνες, από καθημερινούς περισπασμούς, από την προσπάθειά μας όλα να τα δούμε, όλα να τα ακούσουμε, διαρκώς να πληροφορούμεθα, συνεχώς να μιλάμε, ώστε ζώντες «εν ησυχία» να αξιωθούμε της θέας του Θεού που είναι «θείον θαύμα», ως και ο Προφήτης αξιώθηκε «ου συσεισμώ αλλ᾿ εν αύρα» να δει τον Κύριο. Αν ο πιστός αποταχθεί όλους τους εξωτερικούς περισπασμούς και εισέλθει στο «ταμιείον» του, αναλόγως του βαθμού της αποτάξεως αξιώνεται ν᾿ «ακούει» ευκρινώς την φωνή της συνειδήσεως του, η οποία για κάθε βαπτισμένο Χριστιανό, κατά τον «Κλίμακος», είναι η φωνή του φύλακα Αγγέλου του και εν τέλει, αφού οι Άγγελοι «εἰσὶ λειτουργικὰ πνεύματα εἰς διακονίαν ἀποστελλόμενα» (Εβρ. α’, 14), η φωνή του Θεού, την οποία, αν υπακούουμε, θα γίνει αυτή πηγή χαράς και ειρήνης ένεκα της Θεό – κοινωνίας, όπως για τον Προφήτη Ηλία ήταν η «θέα του Θεού», ένας τρόπος να διακρίνουμε τον Θεό μέσα στην «σιωπή» της καρδιά μας! Τέλος, μετέφερε στην Γερόντισσα Πελαγία β’, στην περί αυτήν Ιερά Αδελφότητα, στις αντιπροσωπείες του Ιερού Ησυχαστηρίου «Άγιος Γεράσιμος» Λουτρακίου και Ιεράς Μονής Οσίου Παταπίου ως και στους ευλαβείς προσκυνητές τις εξ Αγίου Όρους ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου.

Την επομένη ημέρα, 20 Ιουλίου 2023, ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως χοροστάτησε στην Ιερά Ακολουθία του Όρθρου στο αυτό Ιερό Μετόχιο και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία μετά των προαναφερθέντων Ιερομονάχων εκ της Ιεράς Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου και του Διακόνου π. Χρήστου Χίλια. Στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν σύσσωμος η Ιερά Αδελφότητα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Πετρίτσης και πλήθος προσκυνητών, παρά τις εκ των πυρκαϊών στην περιοχή δυσκολίες.

Ο Επίσκοπος Κεγχρεών κηρύττων συνέδεσε την ομιλία του στον Εσπερινό με το ένδοξο τέλος του Προφήτη Ηλία, ο οποίος ανήλθε «ως εις ουρανόν» μετά πυρίνου άρματος! Ανέφερε ότι αυτός ο μεγάλος και ατρόμητος Προφήτης ταπεινώθηκε, όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Ιερός Χρυσόστομος, από μία γυναίκα! Και αφού συνετελέσθη η ταπείνωση Του, που είναι και το μέσον δοξασμού κάθε πιστού, αξιώθηκε τέλος θαυμαστού για να είναι πλησίον του Θεού. Κατά παρόμοιο τρόπο και οι πιστοί καλούνται ν᾿ αποκτήσουν την χάρι του Αγίου Πνεύματος απ᾿ αυτής εδώ της ζωής, ν᾿ αξιωθούν της θέας του Θεού, αφού αυτός είναι ο σκοπός της Χριστιανικής ζωής, δια της πιστής τηρήσεως των Ευαγγελικών προσταγμάτων, να υποστούν τις «δοξαστικές» ταπεινώσεις της παρούσης ζωής, ώστε τέλος οι πάντες ν᾿ αρπαγούμε «ἐν νεφέλαις εἰς ἀπάντησιν τοῦ Κυρίου εἰς ἀέρα, καὶ οὕτω πάντοτε σὺν Κυρίῳ ἐσόμεθα» (Α’ Θεσ. δ’, 17).

Προέτρεψε δε τις Μοναχές και τους Προσκυνητές να κάνουν την ζωή τους πορεία «σιωπής εν ερήμω» να φθάσουν οι πάντες «στην κορυφή του όρους της καρδιάς τους», όπου ο Θεός να φανερωθεί εντός τους δια της «λεπτής αύρας», κατάσταση η οποία θ᾿ ανάψει ακόμη περισσότερο την φλόγα της θείας αγάπης τους και που θα τους ανεβάσει σαν σε ένα άλλο «πύρινο άρμα» στην παντοτεινή θεία συνάντηση, στην οποία όχι «δι᾿ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι» αλλά «πρόσωπον προς πρόσωπον» (Α’ Κορ. ιγ’ 12) θα βλέπουν τον Θεό «καθώς ἐστί» (Α’ Ιω. γ’, 3).

Δεν παρέλειψε επίσης να μεταφέρει στο εκκλησίασμα και πάλι τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων