12/04/2021 12/04/2021 Στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας (Συνοικισμού) Κορίνθου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος την Παρασκευή, 9 Απριλίου2021, στην Ι. Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών. Τον σεπτό Ποιμενάρχη πλαισίωσαν οι συνοδοί του Κληρικοί καθώς και οι Εφημέριοι του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ. π. Ιωάννης Δελημπαλτάς και π. Δημήτριος Στεργιόπουλος. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας αρχικά...
12 Απριλίου, 2021 - 14:35
Τελευταία ενημέρωση: 12/04/2021 - 14:23

Οι Δ’ Χαιρετισμοί στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Διαδώστε:
Οι Δ’ Χαιρετισμοί στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας (Συνοικισμού) Κορίνθου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος την Παρασκευή, 9 Απριλίου2021, στην Ι. Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών.

Τον σεπτό Ποιμενάρχη πλαισίωσαν οι συνοδοί του Κληρικοί καθώς και οι Εφημέριοι του Ι. Ναού Αιδεσ. Πρωτ. π. Ιωάννης Δελημπαλτάς και π. Δημήτριος Στεργιόπουλος.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας αρχικά αναφέρθηκε στην Αγία και Μ. Τεσσαρακοστή, ως μία ευκαιρία πνευματικής ανανέωσης και ειλικρινούς μετάνοιας, που θα απομακρύνει τις αμαρτίες μας, οι οποίες μας κρατούν μακριά απ’ τον Θεό. Επιπρόσθετα, αποτελεί ευκαιρία να κατανοήσουμε και να βιώσουμε το Μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Κυρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της ευλογημένης περιόδου, αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή στο πρόσωπο πού συνετέλεσε στην Ενανθρώπηση του Ιησού Χριστού, την Κυρία Θεοτόκο. Η Παναγία μας είναι η «Πλατυτέρα των Ουρανών», που χώρεσε στα σπλάχνα της τον «Αχώρητο» Θεό και βρίσκεται μεταξύ Ουρανού και γης, μεσιτεύοντας στον ΥιόΤης για όλους τους ανθρώπους.

Στη συνέχεια ερμήνευσε τον τελευταίο Οίκο του Ακάθιστου Ύμνου «Ὦ πανύμνητε Μῆτερ, ἡ τεκοῦσα τὸν πάντων ἁγίων ἁγιώτατονΛόγον·δεξαμένη γὰρ τὴν νῦν προσφοράν, ἀπὸ πάσης ῥῦσαι συμφορᾶς ἅπαντας καὶτῆς μελλούσης λύτρωσαι κολάσεως τοὺς σοὶ βοῶντας» και ευχήθηκε η Υπεραγία Θεοτόκος να μας λυτρώσει από κάθε συμφορά και από την αιώνια κόλαση.

 

 

 

 

Το ίδιο απόγευμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε την Ι. Ακολουθία των Δ’ Χαιρετισμών στον Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου Δερβενίου,πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Περιφέρειας Αιδεσ. Πρωτ/ρο π.Ιωάννη Γιαννακά.Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στις ηρωϊκές μορφές τηςΕπαναστάσεως του 1821 (του Αγ. Εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου Ε΄ και Μεσολογγιτών, ένεκα της Ιεράς μνήμης του πρώτου και της επετείου της Εξόδουτου Μεσολογγίου) επισημαίνοντας ότι, όχι μόνο είχαν βοηθό την Υπεραγία Θεοτόκο, στην Οποία απόψε ψάλαμε «Χαῖρε, δι᾿ ἧς ἐγείρονται τρόπαια· χαῖρε, δι᾿ἧς ἐχθροὶ καταπίπτουσι», αλλά εμπνεύστηκαν από την ηρωϊκή ζωή Της, αφού όσαγεγονότα από την ζωή Της αναφέρονται στα Άγια Ευαγγέλια αποτελούν μία αλυσίδα ηρωϊκών πράξεων.

 

 

Η Παναγία μας εμπνέει τους ανθρώπους, κάθε εποχής, για κάθε καλή και θεάρεστη πράξη, εμπνέει τους ανθρώπους να θεωρούν τα πάντασκύβαλα (Φιλιπ. γ΄,8) και να ακολουθούν τον Ιησού Χριστό. Αποτελεί πρότυπο γιατους νέους να επιλέγουν τον ηρωϊσμό της οικογενειακής ζωής, παρά το γεγονόςότι «λυσσομανά ο άνεμος» για να καταστρέψει τον θεσμό της οικογένειας. Είναι πρότυπο για τις μητέρες να σηκώνουν το βάρος της μητρότητας αλλά και για κάθεάνθρωπο, που προσπαθεί να πορευθεί με τους λόγους του Ευαγγελίου.

Ολοκληρώνοντας, και αφού μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου, προέτρεψε τους Πιστούς, να έχουν ως πρότυπο την Παναγία μας καιτην ηρωϊκή ζωή Της, ώστε με τις πρεσβείες και τις μεσιτείες Της να αξιωθούν τηςχαράς του Παραδείσου!

 

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων