06/04/2023 06/04/2023 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες  η καθιερωμένη εορταστική Εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου για την Αγία Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα. Την Εκδήλωση παρουσίασε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κορίνθου Λουτρακίου και Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ι. Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Παναγιώτης Μαυραγάνης. Στο πρώτο μέρος  της εκδήλωσης ήταν ομιλία από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών...
06 Απριλίου, 2023 - 14:17
Τελευταία ενημέρωση: 06/04/2023 - 14:23

Πασχαλινή εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου

Διαδώστε:
Πασχαλινή εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες  η καθιερωμένη εορταστική Εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Κορίνθου για την Αγία Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα. Την Εκδήλωση παρουσίασε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κορίνθου Λουτρακίου και Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ι. Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Παναγιώτης Μαυραγάνης.

Στο πρώτο μέρος  της εκδήλωσης ήταν ομιλία από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ». Ο Σεβασμιώτατος εκκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος, με θερμούς λόγους, στον Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου, τον σύνδεσμο που διατηρεί μαζί του από την παιδική του ηλικία, αλλά και στην διακριτική – ουσιαστική παρουσία του Σεβασμιωτάτου σε όλους τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην αντίθεση της λογικής του Νίτσε, που αναφώνησε «Ο Θεός είναι νεκρός», και στη λογική της θρησκείας, που θέλει τον Θεό μάλλον ανίκανο να πεθάνει, κλεισμένο μέσα σε ανείπωτο μεγαλείο, ξένο από τον άνθρωπο και την καθημερινή βιωτή του και εντελώς διαφορετικό απ’ αυτόν. Ίσως αυτόν τον Θεό να εννοούσε ο Νίτσε ότι «σκοτώσαμε». Ο Χριστός όμως είναι Θεός εντελώς διαφορετικός από την προαναφερθείσα λογική της θρησκείας, δεν είναι εγωιστής, δεν παραμένει κλειστός στον Εαυτό Του, υπάρχει ως κοινωνία και σχέση αγάπης. Από την υπερβολική Του αγάπη γίνεται άνθρωπος, «αδειάζει» και «πτωχεύει» για να «γεμίσουν» και να «πλουτίσουν» οι άνθρωποι.

Ο θάνατος του Χριστού είναι διαφορετικός. Ο Χριστός εντελώς ελεύθερα παραδίδεται στον θάνατο προκειμένου να νικήσει τον θάνατο, να χαρίσει την ζωή και την ανάσταση στα δημιουργήματά Του. Ο Χριστός με το πάθος, τον Σταυρό και τον θάνατό Του αίρει την αμαρτία και με την κατάλυσή της χαρίζει στον άνθρωπο την αιώνιο ζωή, που είναι η αδιατάρακτη και αδιάπτωτη κοινωνία του με τον μόνο Κύριο της ζωής και του θανάτου.

Μπορεί η λογική του κόσμου να επιμένει ότι ο θάνατος είναι το τέρμα όλων και ότι κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει απ’ αυτόν, η Εκκλησία όμως εξακολουθεί, σταθερά προσηλωμένη στην «μωρία» του Σταυρού και του θανάτου του Χριστού, να κηρύσσει ότι ο θάνατος ήδη νικήθηκε και η ζωή «εκ του τάφου ανέτειλε». Και ότι το αναρίθμητο πλήθος των συνειδητών μελών Της στο διάβα των αιώνων, μέσα από την εκούσια «απώλεια» της ζωής «σώζουν» τη ζωή (Ματθ. 16, 25) και «συναποθνήσκοντες» με τον Χριστό «συζούν» (Β’ Τιμ. 2,11) με Εκείνον στους αιώνες.

Στο δεύτερο μέρος της Εκδήλωσης εψάλησαν Ύμνοι από την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, τους οποίους απέδωσε η Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ», υπό την διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου – χοράρχη κ. Αναστασίου Γκιούλη, Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου και η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητρόπολης Κορίνθου «ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΗΣ», υπό την διεύθυνση της κ. Χριστίνας-Παταπίας Μήτρου, Καθηγήτριας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητρόπολης Κορίνθου.

Τον επίλογο της Πασχαλινής, θεολογικής και μουσικής Εκδηλώσεως, που σκοπό είχε να προετοιμάσει τους Πιστούς για την βίωση των κοσμοσωτηρίων γεγονότων των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου, έκανε ο Σεβασμιώτατος κ. Διονύσιος συγχαίροντας θερμά τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών και Αρχιγραμματέα της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την πλούσια, «μουσική» για τα αφτιά, θεολογικότατη, υμνογραφικότατη, αγιογραφικότατη και άρτια από πάσης πλευράς ομιλία του, που μας παρουσίασε με τον πλέον ευσύνοπτο τρόπο το μήνυμα για την Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου μας.

Παράλληλα, ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές για την επιτυχημένη παρουσίαση της εφετινής εορταστικής Εκδήλωσης αλλά και τους παρισταμένους πιστούς που, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με τον έντονο αέρα και το κρύο, προσήλθαν για να ωφεληθούν πνευματικά προτρέποντας τους να πράξουν το ίδιο και να μετέχουν συνειδητά και σε όλες τις Ι. Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος.

Το παρόν στην Εκδήλωση έδωσαν ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστάσιος Γκιολής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Πετρίστης, η Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Τοπικής Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνα Κόλλια και οι επιχειρηματίες και ευεργέτες της Ι. Μητρόπολης Κορίνθου κ. Χρήστος Πιέτρης και κ. Μιχαήλ Γλυνός.

       

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων