05/07/2023 05/07/2023 Την κατ’ έτος καθιερωμένη προσκυνηματική αποδημία στο Ιερό νησί της Τήνου πραγματοποίησε κι εφέτος, το διήμερο 3 και 4 Ιουλίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος μετά του φιλοξενουμένου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λευκουπόλεως κ. Πολυκάρπου, εκ του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, πλήθος Ιερέων και περίπου τετρακοσίων προσκυνητών εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, ολοκληρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο...
05 Ιουλίου, 2023 - 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 05/07/2023 - 16:13

Προσκύνημα του Μητροπολίτη Κορίνθου στη Μεγαλόχαρη της Τήνου

Διαδώστε:
Προσκύνημα του Μητροπολίτη Κορίνθου στη Μεγαλόχαρη της Τήνου

Την κατ’ έτος καθιερωμένη προσκυνηματική αποδημία στο Ιερό νησί της Τήνου πραγματοποίησε κι εφέτος, το διήμερο 3 και 4 Ιουλίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος μετά του φιλοξενουμένου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λευκουπόλεως κ. Πολυκάρπου, εκ του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, πλήθος Ιερέων και περίπου τετρακοσίων προσκυνητών εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, ολοκληρώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα «ΙΖ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2023». Τους Αρχιερείς και τους προσκυνητές υποδέχθηκε στο λιμάνι ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς νήσου Τήνου Πρωτ/ρος. π. Γεώργιος Φανερός.

Στον Εσπερινό της 3ης Ιουλίου, στο Ιερό Προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος κ. Πολύκαρπος συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου, ο οποίος και ομίλησε τονίζοντας ότι πλέον δεν μπορούμε να επιτελέσουμε την πανήγυρη του Αγίου Αποστόλου Παύλου χωρίς την ευλογητή παρουσία της Παναγίας μας. Αρχίζουμε τις Πανηγυρικές Εκδηλώσεις μας με την υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας «Παραμυθίας», αντιγράφου εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, και τις ολοκληρώνουμε με το διήμερο Παγκορινθιακό προσκύνημα στην Μεγαλόχαρη της Τήνου. Η Παναγία μας, ως Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων και ως Μητέρα της Εκκλησίας μας συγκεντρώνει, μας παρηγορεί και μας δίδει υγεία ισχυροποιώντας μας απέναντι στις επιβουλές και τις επιθέσεις του Διαβόλου.

Η Ιερά Εικόνα της Ευαγγελιστρίας είναι ένας «ψυχικός» μαγνήτης. Οι λόγοι του υμνογράφου είναι χαρακτηριστικοί και μας συγκλονίζουν: «Προς τίνα καταφύγω άλλην Αγνή; που προσδράμω λοιπόν και σωθήσομαι; που πορευθώ; ποίαν δε εφεύρω καταφυγήν; ποίαν θερμήν αντίληψιν; ποίον εν ταις θλίψεσι βοηθόν; Εις Σε μόνην ελπίζω, εις Σε μόνην καυχώμαι, και επί Σε θαρρών κατέφυγον». Η ρητορική δεινότητα οποιουδήποτε ανθρώπου είναι παντελώς ανύπαρκτη μπροστά στην Παναγία μας καθώς: «Τι δε ονομάσω Σε; Απορώ και εξίσταμαι», όπως ψάλλουμε στον Ακάθιστο Ύμνο. Η Παναγία ταχέως προφθάνει, αντιλαμβάνεται, θεραπεύει και παρηγορεί και εμείς άφωνοι στέκομε μπροστά Της καθώς μας παρέχει το συμφέρον της ψυχής μας. Γι’ αυτό προστρέχουμε κάθε χρόνο εδώ και επιμένω, ως ο Ποιμενάρχης των Κορινθίων, να ερχόμαστε όλοι μαζί στην Παναγία μας, ώστε «ἐν ἑνὶ στόματι καὶ μιᾷ καρδίᾳ» να απευθυνόμαστε σε Αυτή.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος εξέφρασε ιδιαιτέρως την χαρά του που εφέτος προσήλθαμε όχι μόνο Κορίνθιοι αλλά και άλλοι, όπως ο εκλεκτός αδελφός Επίσκοπος Πολύκαρπος με την συνοδεία του και εκλεκτοί Χριστιανοί από την Βόρεια Εύβοια.

Την επομένη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, χοροστάτησε στον Όρθρο ενώ στην συνέχεια τελέσθηκε Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λευκουπόλεως κ. Πολυκάρπου και του Σεβασμιωτάτου Μητροοπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου. Με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Ανδρέα, Αρχιεπισκόπου Κρήτης, ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε τον ύμνο, εκ του Μεγάλου Κανόνος, που απευθύνεται στην Υπεραγία Θεοτόκο: «Ἀσπόρου συλλήψεως, ὁ τόκος ἀνερμήνευτος, Μητρὸς ἀνάνδρου, ἄφθορος ἡ κύησις· Θεοῦ γὰρ ἡ γέννησις, καινοποιεῖ τὰς φύσεις· διό σε πᾶσαι αἱ γενεαί, ὡς Θεόνυμφον Μητέρα, ὀρθοδόξως μεγαλύνομεν». Τόνισε δε ότι, η ελπίδα μας είναι ο Χριστός Σωτήρ και η Μητέρα Παναγία μας και δεν φοβόμαστε ούτε θάνατο, ούτε πάθη ούτε στεναχώριες καθώς η παρουσία μας εδώ ετησίως μας ανανεώνει, μας αναπτερώνει και μας καθιστά πλημμυρισμένους από την Χάρη Της.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος κατέληξε ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, που πάντοτε με πολύ χαρά παραχωρεί την κυριαρχική του άδεια και ευλογία για την τέλεση της Θ. Λειτουργίας, τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Γεώργιο Φανερό, τον Ιεροκήρυκα του Ιερού Προσκυνήματος Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιάκωβο Σέττα, τους Ιερείς, τον Αντιπρόεδρο και τους εργαζόμενους στο Ιερό Ίδρυμα για την φιλοξενία και για την διευκόλυνση όλων των προσκυνητών.

Εξουσιοδότησε μάλιστα τον π. Γεώργιο Φανερό, μαζί με τις ευχαριστίες, την ευγνωμοσύνη και την αγάπη προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο να προσκομίσει εκ μέρους του ως «αντίδωρο» ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο. Ο Ιεροκήρυξ του Ιερού Προσκυνήματος Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιάκωβος Σέττας εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου, των μελών της Διοικούσης Επιτροπής του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., των Ιερέων και του ευσεβούς λαού της Τήνου ευχήθηκε κατάλληλα και ευχαρίστησε όλους τους προσκυνητές.

Με το Παγκορινθιακό Προσκύνημα στη Μεγαλόχαρη της Τήνου και με τις ολόθερμες προσευχές όλων στη Ευαγγελίστρια, ολοκληρώθηκαν με τον πλέον ιδανικό τρόπο κι εφέτος τα «ΙΖ’ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΠΑΥΛΕΙΑ 2023».

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων