17/08/2022 17/08/2022 Πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του Αρχοντικού των Νοταράδων παίρνει ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος. Ο ιεράρχης ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία στην γενέτειρα του Αγίου Γερασίμου, στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας και στον εκεί ναό ο οποίος βρίσκεται κοντά στο Αρχοντικό των Νοταράδων. Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κορίνθου αναφέρθηκε στη...
17 Αυγούστου, 2022 - 13:01
Τελευταία ενημέρωση: 17/08/2022 - 13:07

Πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του Αρχοντικού των Νοταράδων από τον Μητροπολίτη Κορίνθου (φωτό)

Διαδώστε:
Πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του Αρχοντικού των Νοταράδων από τον Μητροπολίτη Κορίνθου (φωτό)

Πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του Αρχοντικού των Νοταράδων παίρνει ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος. Ο ιεράρχης ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου τέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία στην γενέτειρα του Αγίου Γερασίμου, στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας και στον εκεί ναό ο οποίος βρίσκεται κοντά στο Αρχοντικό των Νοταράδων. Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κορίνθου αναφέρθηκε στη Βυζαντινή οικογένεια Νοταρά μέλη της οποίας αναδείχθηκαν Πατριάρχες, Άγιοι και πολιτικοί. Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης τα μέλη της διασκορπίστηκαν, ορισμένα από αυτά εγκαταστάθηκαν στις αρχές του 16ου αιώνα στα Τρίκαλα Κορινθίας.


Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την θλίψη του για την άσχημη κατάσταση και την εγκατάλειψη του περίφημου «Αρχοντικού των Νοταράδων», επισημαίνοντας ότι παρόλο που η κτιριακή αναβάθμιση και συντήρησή του δεν είναι ευθύνη του Δήμου και της Εκκλησίας, ωστόσο θα συσκεφτούν με τον Δήμαρχο κ. Βλάσιο Τσιώτο για να πράξουν το καλύτερο δυνατόν.

Ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στην Μητρόπολη Κορίνθου

Στο Πανηγυρίζον Ι. Ησυχαστήριο του Αγ. Γερασίμου Λουτρακίου χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος. Στο κήρυγμά του επεσήμανε ότι μπορεί κατά την τουρκοκρατία να μην υπήρξε κηρυκτικό έργο αλλά μέσω των εκκλησιαστικών ύμνων διδάσκονταν οι πιστοί γράμματα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Γερασίμου λέγοντας ότι Τον τιμούμε γιατί με την άσκηση και την εγκράτειά Του εξάγνισε την ψυχή Του, μετατρέποντας το σώμα Του σε κατοικία του Θεού.

Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου ο Μητροπολίτης ανέθεσε τιμητικά τη διακονία του Άμβωνα, στον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Λεωνίδα Σανιδά, από την Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος μίλησε για τον μήνα Αύγουστο και τον εορτασμό της Παναγίας και ερμήνευσε τις Ευαγγελικές περικοπές, από το Ευαγγέλιο του Ευαγγελιστού Λουκά, που αναγιγνώσκονται στις Θεομητορικές εορτές.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης Κορίνθου, τέλεσε Νεκρώσιμο Τρισάγιο υπέρ μακαρίας μνήμης των Προκατόχων του κυρού Παντελεήμονος Καρανικόλα, μερίμνει του οποίου ανεγέρθη ο Ι. Ναός του Αγίου Γερασίμου στα Άνω Τρίκαλα και κυρού Γερασίμου Γαρδέλη, όπως επίσης και των Μητροπολιτών Κεφαλληνίας Πολυκάρπου Βαγενά και Γερασίμου Φωκά, του Επισκόπου Αβύδου Γερασίμου Παπαδόπουλου και του Μοναχού Γερασίμου (Στυλιανού) Παπαδόπουλου.

Αμέσως μετά την Ιερά Πανήγυρη ο Μητροπολίτης Κορίνθου μετέβη για προσκυνηματικούς λόγους στην Ι. Μονή του Αγίου Βλασίου όπου τέλεσε Δέηση και παρακάθησε μαζί με τους συνοδούς του στην Τράπεζα, που παρέθεσαν οι Μοναχές της Ι. Μονής.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων