09/08/2022 09/08/2022 Στην Ιερά Ακολουθία του Εσπερινού και της Μικρής Παράκλησης προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος. “Οι άνθρωποι σήμερα νομίζουν ότι μπορούν να επιλύσουν όλα τα θέματα της ανθρώπινης ζωής με την επιστήμη, κάτι που δεν είναι επαρκές. Παρά τα...
09 Αυγούστου, 2022 - 18:11

ΣΤ’ Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο από τον Μητροπολίτη Κορίνθου

Διαδώστε:
ΣΤ’ Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο από τον Μητροπολίτη Κορίνθου

Στην Ιερά Ακολουθία του Εσπερινού και της Μικρής Παράκλησης προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος.

“Οι άνθρωποι σήμερα νομίζουν ότι μπορούν να επιλύσουν όλα τα θέματα της ανθρώπινης ζωής με την επιστήμη, κάτι που δεν είναι επαρκές. Παρά τα σχέδια, τα πειράματα και τα δισεκατομμύρια έξοδα, τα οποία εάν είχαν διατεθεί με αγάπη προς τον άνθρωπο θα είχαν επιλυθεί τα περισσότερα από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν σήμερα την κοινωνία μας, η σημερινή πρόταση παρουσιάζει τέρατα αντί για ανθρώπους”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος στο χθεσινό κήρυγμά του.

Συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη δημιουργία του ανθρώπου ως «κατ᾿ εικόνα και καθ᾿ ομοίωσιν» του Θεού, επομένως ως αγίου και αθανάτου, που εξαιτίας της παρακοής των πρωτοπλάστων οδηγήθηκε στην φθορά και τον θάνατο:

“Ο Θεός προσπάθησε πολλές φορές ανά τους αιώνες να φέρει τον άνθρωπο κοντά του στέλνοντας τους Προφήτες, τους Δικαίους, δίδοντας τον Νόμο και όταν ήλθε το πλήρωμα των καιρών απέστειλε ακόμη και τον ίδιο τον Υιό Του τον Μονογενή!

Η Ενανθρώπιση του Χριστού αποτελεί μοναδική ευκαιρία να κατανοήσει ο άνθρωπος το σχέδιο της Θείας Οικονομίας χωρίς να φοβηθεί από την Δόξα και την Μεγαλοπρέπεια του Θεού. Ο Θεός ήλθε και έμεινε μαζί μας, ανέλαβε στους ώμους Του την αμαρτία δίνοντας στον άνθρωπο την δυνατότητα να Τον βλέπει, να Τον πιστεύει, να Τον μιμείται και να ξεπερνά την αμαρτία και τον θάνατο κερδίζοντας την αιώνιο Ζωή.

Είναι τέτοιο το μέγεθος του σχεδίου της Θείας Οικονομίας που ακόμα και οι Μαθητές του Χριστού δεν μπορούσαν να το κατανοήσουν και γι’ αυτό ο Χριστός μεταμορφώθηκε ενώπιον τριών εξ αυτών που μόλις συνειδητοποίησαν την Δόξα και την Μεγαλοπρέπεια του Θεού φοβήθηκαν και δεν μπορέσαν να καταλάβουν τι είδαν και γιατί το είδαν. Το σχέδιο του Θεού θα γινόταν πλήρως αντιληπτό μετά την Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού και τότε οι Μαθητές θα κατανοούσαν πλήρως την Δωρεά Του Θεού.

Οι άνθρωποι σήμερα νομίζουν ότι μπορούν να επιλύσουν όλα τα θέματα της ανθρώπινης ζωής με την επιστήμη, κάτι που δεν είναι επαρκές. Παρά τα σχέδια, τα πειράματα και τα δισεκατομμύρια έξοδα, τα οποία εάν είχαν διατεθεί με αγάπη προς τον άνθρωπο θα είχαν επιλυθεί τα περισσότερα από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν σήμερα την κοινωνία μας, η σημερινή πρόταση παρουσιάζει τέρατα αντί για ανθρώπους. Αυτοί οι κυνικοί, σκληροί άνθρωποι, τα αποτελέσματα της χωρίς πνευματικότητα ζωής, δεν είναι τα δημιουργήματα του Θεού, με αποτέλεσμα «από των πολλών τους αμαρτιών ασθενεί το σώμα και η ψυχή τους».

Η Εκκλησία παρουσιάζει αυτή την πρόταση εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια και ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν ή μήπως δεν θέλουν το νόημα της διδασκαλίας του Χριστού. Για να ευτυχήσουμε αρκεί να μην αμαρτάνουμε, να μετανοήσουμε, να δείξουμε αγάπη για τον συνάνθρωπο και να αλλάξουμε τρόπο ζωής ακολουθώντας την ζωή της Κεχαριτωμένης Μητέρας Του, η Οποία δίδαξε την υποταγή στο θέλημα του Θεού και την αγάπη. Είναι τόσο απλό, εάν ομοιάσουμε στον Χριστό και στην Παναγία Μητέρα Του τότε θα δείτε πόσο προς το καλύτερο θα αλλάξει η ζωή μας εδώ και στο μέλλον θα χαρούμε την αιωνιότητα κοντά Τους!”.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων