13/09/2022 13/09/2022 Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της ιδιαιτέρας του πατρίδας, Νέου Ψυχικού, προσκεκλημένος του εκεί Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και με την κυριαρχική Άδεια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ο Σεβασμιώτατος...
13 Σεπτεμβρίου, 2022 - 9:16
Τελευταία ενημέρωση: 13/09/2022 - 9:17

Στον Άγιο Γεώργιο Νέου Ψυχικού για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή ο Μητροπολίτης Κορίνθου

Διαδώστε:
Στον Άγιο Γεώργιο Νέου Ψυχικού για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή ο Μητροπολίτης Κορίνθου

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της ιδιαιτέρας του πατρίδας, Νέου Ψυχικού, προσκεκλημένος του εκεί Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και με την κυριαρχική Άδεια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος την Κυριακή, 11 Σεπτεμβρίου, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Σεβασμιώτατος ήταν πλαισιούμενος από τους Πανοσ. Αρχιμ. π. Μιχαήλ Σταθάκη, Προϊστάμενο του Ι. Ναού, Πανοσ. Αρχιμ. π. Βαρνάβα Μαρκούλη, τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Νικόλαο Καρχιλάκη, τον Αιδεσ. π. Ιωάννη Χριστοδουλάκη και τους συνοδούς του Κληρικούς Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιο Ραζνύ, π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια, ενώ στο Παραστάσιμο έλαβε μέρος και ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, υπεύθυνος του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Το Ιεροψαλτικό Αναλόγιο κόσμησε ο Άρχων Δικαιοφύλαξ του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ενώ το παρόν έδωσαν οι Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού κ. Δημήτριος Γαλάνης, Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Διακυβέρνησης Φιλοθέης-Ψυχικού κ. Ελένη Ζέππου-Χαρλαύτη, ο Αντιδήμαρχος Θεμάτων Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Δημήτριος Φωτιάδης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Νέου Ψυχικού κ. Νικόλαος Στρατηγός, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Μικρασιατών και ο τ. Δημ. Σύμβουλος κ. Αθ. Χανακούλας κ.α..

Ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού π. Μιχαήλ προσφωνώντας τον σεπτό Ποιμενάρχη επεσήμανε ότι σήμερα στην πλατεία που γεννήθηκε το Ν. Ψυχικό, στην πλατεία του Αγ. Γεωργίου, οι Μικρασιάτες θυμούνται την μαρτυρική προσφυγιά και η παρούσα Εικόνα της Παναγιάς της Ατταλιώτισσας μας τονίζει την θυσία, την ιστορία των Ελλήνων και την γη των προγόνων μας.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης λαμβάνοντας τον λόγο βαθύτατα συγκινημένος αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια και στις μνήμες από περιστατικά στον Ι. Ναό του Αγ. Γεωργίου, στον οποίο είχε την ευλογία να βαπτιστή, να λειτουργηθεί και να διακονήσει ως ιερόπαις, να λειτουργήσει ως Διάκονος, ως Κληρικός αλλά και ως Αρχιερεύς. Επεσήμανε επίσης, με αναφορές σε πραγματικά γεγονότα, την ανάγκη και την υπερηφάνεια των τότε προσφύγων για διατράνωση της πίστης τους και της Ελληνικότητάς τους και εξήρε την εκ καρδίας εσωτερική μόρφωση τους παρά την ουσιαστική «αγραμματοσύνη» τους. «Είχαμε καρδιές που χτυπούσαν για την Ελλάδα και τον Χριστό» είπε ο Ποιμενάρχης μας και δεν ντραπήκαμε ποτέ για την καταγωγή μας και τα πιστεύω μας παρά τις πολλές απόπειρες υποτίμησης και υποβάθμισης που υποστήκαμε. Ούτε ντραπήκαμε όταν φοιτούσαμε εδώ σ᾿ αυτή την πλατεία σε μια παράγκα που είχαμε για σχολείο. Μάλιστα, όταν η ανεψιά μου παντρεύτηκε «Μελιώτη» στην Αμερική βίωσα την χαρά να διαπιστώσω ότι οι εκεί συμπατριώτες πρόσφυγες ομιλούσαν την «Μελιώτικη» διάλεκτο μετά από σχεδόν έναν αιώνα ξενιτιάς με υπερηφάνεια και τιμή.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του διαχωρισμού του Ψυχικού σε Παλαιό και Νέο με την «υποδοχή» εκ μέρους των αντιφρονούντων και την «αντίδραση» των προσφύγων για την συμμετοχή τους στην ανάπτυξη της περιοχής και τον υποσκελισμό από τα προσκόμματα που τους δημιουργούσαν «κάποιοι» για να μην ορθοποδήσουν. Θυμήθηκε ακόμη ότι ο παππούς του Νικόλαος Μάνταλος του Γεωργίου πρωτοστάτησε και με άλλους συμπατριώτες του στην σύσταση του προσφυγικού Συνοικισμού όπως και ότι ο πατέρας του Γεώργιος Μάνταλος του Νικολάου ως Πρόεδρος της Κοινότητος Νέου Ψυχικού εκτέλεσε σημαντικά έργα για την εποχή, όπως η ρυμοτομία, η ασφαλτόστρωση των πρώτων οδών και η ανέγερση του Ι. Ναού του Αγ. Γεωργίου, που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνες και προσωπική εργασία σε διάστημα μόλις 4 ετών από τους υπερήφανους γι’ αυτό πρόσφυγες ενώ ευχαρίστησε τον Θεό και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο τον Β΄ γιατί του επεφύλαξαν την ύψιστη τιμή και ευλογία να τελέσει τα Εγκαίνια του την 6ην Μαΐου 2017.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης, στον Μικρασιάτη Εθνοιερομάρτυρα Άγιο και τους λοιπούς Εθνοιερομάρτυρες Κληρικούς και Λαϊκούς, που έγιναν υποδείγματα Πίστεως και Πατριωτισμού, ηρωισμού και αυταπάρνησης και στις απόπειρες να σταματήσουμε να μιλάμε για την ιστορία μας γιατί είναι τάχα αδόκιμο προκειμένου να μην μας παρεξηγούν οι Τούρκοι! Ο Ερντογάν, από απέναντι, δεν τους επιβεβαιώνει βέβαια, αλλά διαισθάνομαι ότι αυτούς δεν τους πολυενδιαφέρει… Εμάς όμως, τους Μελιώτες και τους Βουρλιώτες και τους λοιπούς πρόσφυγες που και για εκατό χρόνια ζήσαμε αυτά που ζήσαμε και μας ενδιαφέρουν και μας νοιάζουν και μας πονούν… Θα τα λέμε λοιπόν, θα τα γράφουμε, θα τα μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά, γιατί όπως είπε και ο Πατροκοσμάς ο Αιτωλός «…όλα μπορούν να σας τα πάρουν, την ψυχή σας όμως δεν μπορούν να σας την πάρουν εκτός και αν τη δώσετε μόνοι σας» και η ψυχή η δική μας είναι Μ Ι Κ Ρ Α Σ Ι Α Τ Ι Κ Η και Ε Λ Λ Η Ν Ο Ρ Θ Ο Δ Ο Ξ Η, μπολιασμένη με το αίμα, τον ιδρώτα, τις θυσίες και τους αγώνες των προγόνων μας κατέληξε καταχειροκροτούμενος ο Σεβασμιώτατος.

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού κ. Δημήτριος Γαλάνης αντιφωνώντας δήλωσε σφόδρα συγκινημένος και ευχαρίστησε θερμά τον Ποιμενάρχη μας για την ιστορική ομιλία του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Σεβασμιώτατος είναι «το ίδιο το Ψυχικό», καθώς ενσαρκώνει τις θύμισες, τις μνήμες και τις διαχρονικές ελπίδες των κατοίκων του Ψυχικού.

Αμέσως μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εν τη Μικρά Ασία αναιρεθέντων Πατέρων και Αδελφών ημών ως και πάντων των απανταχού της γης Μικρασιατών και λοιπών προσφύγων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων