16/04/2023 16/04/2023 Σε έντονα κατανυκτικό κλίμα και με την αρμόζουσα πνευματική βαρύτητα τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας κατά το εσπέρας της Μεγάλης Παρασκευής. Ο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, χοροστάτησε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου και αμέσως μετά ηγήθηκε...
16 Απριλίου, 2023 - 21:47
Τελευταία ενημέρωση: 16/04/2023 - 21:39

Σύναξη όλων των Επιταφίων της Κορίνθου στα “Περιβολάκια” και το μήνυμα της ημέρας από τον Μητροπολίτη Διονύσιο

Διαδώστε:
Σύναξη όλων των Επιταφίων της Κορίνθου στα “Περιβολάκια” και το μήνυμα της ημέρας από τον Μητροπολίτη Διονύσιο

Σε έντονα κατανυκτικό κλίμα και με την αρμόζουσα πνευματική βαρύτητα τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου, σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας κατά το εσπέρας της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιος, πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, χοροστάτησε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Απ. Παύλου Κορίνθου και αμέσως μετά ηγήθηκε της Ιερής Λιτανείας, που κατέληξε στην Κεντρική Πλατεία της πόλεως Κορίνθου, στην θέση «ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ» Πλατεία Παναγή Τσαλδάρη.

Στο σημείο αυτό, όπως είχε προαναγγελθεί, έγινε η καθιερωμένη από τον Σεβασμιώτατο κ. Διονύσιο συνάντηση των έξι Επιταφίων των Ιερών Ναών της πόλεως Κορίνθου και συγκεκριμένα των Ιερών Ναών Αποστόλου Παύλου, Αγ. Νικολάου, Αγ. Άννης, Μεταμορφώσεως Σωτήρος, Αγ. Φωτεινής και Ζωοδόχου Πηγής Α’ Κοιμητηρίου Κορίνθου, που με μεθοδικότητα και άριστη διοργάνωση είχε σχεδιασθεί σε σύσκεψη όλων των Αρχών της πόλεως, στα γραφεία της Ιεράς Μητρόπολης, υπό τον σεπτό Ποιμενάρχη.

Επακολούθησε Δέηση ενώπιον πλήθους Κορινθίων μεταξύ των οποίων και ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, η Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Μαρία-Ελένη Σούκουλη-Βιλιάλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κορινθίας κ. Χαρίλαος Βυτινιώτης, οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Γεώργιος Οικονόμου και κ. Αθηνά Κόρκα, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, ο Διοικητής της Σχολής Μηχανικού Λουτρακίου και Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Κορίνθου, Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας Ταξίαρχος κ. Χαράλαμπος Τετράδης, ο Λιμενάρχης Κορίνθου Αντιπλοίαρχος κ. Παναγιώτης Κοντός, εκπρόσωπους του Στρατού και της Πυροσβεστικής Κορίνθου.

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Κορίνθου

Στο καθιερωμένο «Μήνυμα της ημέρας» από τον Σεβασμιώτατο επισημάνθηκε η αγωνία του, η οποία μετεβλήθη σε χαρά, καθώς μετά από τρία χρόνια ξανά συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ, στο κέντρο της πόλης, για να διατρανώσουμε την αγάπη στον Αρχηγό της Εκκλησίας, τον Σωτήρα Χριστό!

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα χρόνια της πανδημίας, στερηθήκαμε την χαρά της συναναστροφής με τον Λυτρωτή μας, ενώ επικαιροποιήθηκε ο λόγος του Κυρίου που διασώζουν τα Ι. Ευαγγέλια «ἐπιθυμίᾳ ἐπεθύμησα τοῦτο τὸ πάσχα φαγεῖν μεθ’ ὑμῶν» (Λουκ. Κβ’, 15). Δεν ομιλούμε όμως για τράπεζα υλική με τα προβλεπόμενα από την παράδοση φαγητά αλλά για Πνευματική τράπεζα!

Για τράπεζα όπως την εννόησε ο Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, κατά την οποία ο ίδιος, όπως ο Κύριος μετετρέπη σε «θύτη και θύμα, ιερέα και ιερείο» λόγο για τον οποίο έγραψε και είπε «Ὁ ἐμὸς ἔρως ἐσταύρωται…» (Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, Απόσπασμα από την Προς Ρωμαίους Επιστολή». Για μας ο έρωτας αυτός, ο πνευματικός, εκπληρώνεται πάντα με τον Χριστό και πάντα σε ενότητα με την Αποστολική Ορθόδοξη Κοινότητα της Κορίνθου και την παγκόσμια Ορθόδοξη Εκκλησία.

Όταν ο Χριστός ήθελε να διδάξει στους Αποστόλους την ταπείνωση χρησιμοποίησε ως παράδειγμα ένα παιδάκι, το οποίο έβαλε να κάτσει ανάμεσα τους και με την ήρεμη παρουσία του αποτέλεσε το τέλειο παράδειγμα για το πως κάποιος εισέρχεται στην Βασιλεία των Ουρανών! Το παιδάκι αυτό ήταν ο Άγιος Ιγνάτιος σύμφωνα με μια ευλαβή παράδοση που το όνομα Του στα Λατινικά προέρχεται από την λέξη “ignis” που σημαίνει φωτιά! Απόψε, μιλώντας για τον Χριστό, εμπνεύστηκα από τον φλογερό Άγιο, που αποδέχτηκε την Θεοφορία, δεν δίστασε ποτέ να παραδεχθεί την πίστη του και οδηγήθηκε από τον Αυτοκράτορα Τραϊανό στο μαρτύριο.

Η αγάπη όμως του Χριστού υπερβαίνει ακόμη και την αγάπη των μαρτύρων, καθώς «μείζονα ταύτης ἀγάπην οὐδεὶς ἔχει, ἵνα τις τὴν ψυχὴν αὐτοῦ θῇ ὑπὲρ τῶν φίλων αὐτοῦ.» (Ιω. Ιε’, 13) και εμείς σήμερα συγκεντρωθήκαμε, περισσότεροι από ποτέ, για να αναφωνήσουμε παρά τα σημεία των καιρών «ναι Κύριε αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της αγάπης και της θυσίας Σου και σε αγαπάμε και εμείς»! Ναι Κύριε είσαι δικός μας και είμαστε δικοί σου. «Καλή Ανάσταση»!

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων