08/01/2024 08/01/2024 Με την δέουσα Εκκλησιαστική τάξη και την λαμπρότητα που επιβάλλει η ημέρα εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Άγιων Επιφανείων στην πόλη της Κορίνθου με την ξεχωριστή ευλογία, όπως και κάθε χρόνο, να παρίσταται «σωματικώς» η Τιμία Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, που συνέγραψε τις Ευχές του Μεγάλου Αγιασμού, η οποία και φυλάσσεται στην...
08 Ιανουαρίου, 2024 - 13:10

Τα Άγια Θεοφάνεια στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Διαδώστε:
Τα Άγια Θεοφάνεια στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Με την δέουσα Εκκλησιαστική τάξη και την λαμπρότητα που επιβάλλει η ημέρα εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Άγιων Επιφανείων στην πόλη της Κορίνθου με την ξεχωριστή ευλογία, όπως και κάθε χρόνο, να παρίσταται «σωματικώς» η Τιμία Κάρα του Αγίου Σωφρονίου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων, που συνέγραψε τις Ευχές του Μεγάλου Αγιασμού, η οποία και φυλάσσεται στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου.

Από νωρίς το πρωί στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου έλαβε χώρα η πανηγυρική Θ. Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Διονύσιος συνοδευόμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού. Τον Ι. Άμβωνα διακόνησε, με τις ευλογίες του Σεβ. Ποιμενάρχου, ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεώς και μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου κ. Πέτρος Θωμαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ίσως τελευταίο κείμενο, που έγραψε ο Μακαριστός Ιεράρχης και Ιεραπόστολος Μητροπολίτης Νιγηρίας κυρός Αλέξανδρος, για τα Άγια Θεοφάνεια, όπου προέτρεπε τους πιστούς να τολμήσουν να αλλάξουν τον ρου της ζωής τους, όπως άλλαξε ο ρους του Ιορδάνη ποταμού, όταν εισήλθε σε αυτόν ο Κύριος και Θεός μας. Να τολμήσουμε να αλλάξει η ζωή μας, χωρίς να περιμένουμε τους άλλους να κάνουν το ίδιο ή την κοινωνία να αλλάξει. Συγχρόνως να μην απογοητευτούμε και να μην απελπιστούμε απ’ τα αδιέξοδά μας, απ’ τις υπαναχωρήσεις μας, απ’ τις συνεχείς πτώσεις μας, όχι γιατί είμαστε άξιοι και ικανοί και θα πρέπει να επιβραβευτούμε γι’ αυτό, αλλά γιατί ο Θεός μας έχει πλάσει κατ’ εικόνα Του και μας όπλισε με δυνατότητες πνευματικές, ώστε, εάν το θελήσουμε, να αντιστρέψουμε τον ρου της ζωής μας και να αλλάξουμε μέσω της μετάνοιας. Ολοκληρώνοντας, παρεκάλεσε τον σεπτό Ποιμενάρχη μας να δεηθεί, ώστε όλοι να καταφέρουμε να αντιστρέψουμε με θαυμαστό τρόπο τον ρου της ζωής μας!

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε ο καθιερωμένος Μέγας Αγιασμός, με την συμμετοχή όλων των Ιερέων της πόλεως Κορίνθου και παρουσία πλήθους πιστών. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης, εμπνευσμένος από τις Ευχές του Αγίου Σωφρονίου, επεσήμανε ότι, στις ευεργεσίες του Θεού απαντάμε με τα λόγια του Αγίου Πατριάρχου «Ὁμολογοῦμεν τὴν χάριν, κηρύττομεν τὸν ἔλεον, οὐ κρύπτομεν τὴν εὐεργεσίαν» και εφόσον το πράξουμε αυτό, τότε η Βασιλεία του Θεού απλώνεται παντού, το θέλημά Του θα γίνεται «ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς», η ζωή μας θα βελτιώνεται.
Η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων, ειδικά εφέτος, έχει μεγάλη σημασία για όλους μας! Ζούμε φοβισμένοι από τους πολέμους, τις ασθένειες, την οικονομική δυσπραγία, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Παρακολουθούμε τις ηγεσίες εκατοντάδων χωρών να συνέρχονται για να λάβουν μέτρα, διστάζοντας να πράξουν αυτά που χρειάζονται. Αντιλαμβάνεστε ποσό χρειάζεται ο φωτισμός του Θεού για να καταλάβουμε ότι «κόβουμε το κλαρί που καθόμαστε»; Ας προσευχηθούμε στον Θεό για εμάς, τους συνανθρώπους μας, για τον κόσμο όλο και να Τον παρακαλέσουμε να μας δείξει τι να κάνουμε. Και η απάντηση θα έρθει. Θα την δείτε και θα απορείτε, καθώς θα συμβεί αυτό που όλοι οι Άγιοι ομολογούσαν: «προωρώμην τὸν Κύριον μου ἐνώπιόν μου διαπαντός» (Ψαλμ. Ιε’, 8).

Τα Θεοφάνεια είναι η φανέρωση του Τριαδικού Θεού, γι’ αυτό ακριβώς σήμερα είναι και της Αγίας Τριάδος! Ομολογούμε τον Θεό και όπως είπε ο Άγιος Σωφρόνιος, ο Πατριάρχης των Ιεροσολύμων, «Σήμερον ἡ ἱερὰ καὶ μεγαλόφωνος τῶν Ὀρθοδόξων πανήγυρις ἀγάλλεται». Γι’ αυτό κάθε Ορθόδοξος σήμερα αγάλλεται, χαίρεται, ευφραίνεται και ελπίζει εφέτος να είναι η χρονιά που θα πιστέψουμε, θα αγαπηθούμε θα προχωρήσουμε τη ζωή μας βρίσκοντας τις λύσεις στα προβλήματά μας στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος ,του Τριαδικού Θεού και Δημιουργού τη ζωής μας!

Στην συνέχεια και σύμφωνα με το πρόγραμμα, που κατάρτισε ο Δήμος Κορινθίων, ξεκίνησε, υπό τον παιανισμό της Φιλαρμονικής του Δήμου Κορινθίων και υπό την συνοδεία αγήματος της Σχολής Μηχανικού, λιτανευτική πομπή προς τον «Φλοίσβο», το Κεντρικό Λιμάνι της Κορίνθου, όπου και περίμενε σκάφος (ευγενική προσφορά) της «Διώρυγας Κορίνθου», στο οποίο επιβιβάσθηκαν ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας και ο Ιερός Κλήρος προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα θαλάσσια νερά του Κορινθιακού. Τον Τίμιο Σταυρό ανέσυρε, μετά από έντονο συναγωνισμό 46 κολυμβητών όλων των ηλικιών ο 23χρονος Κορίνθιος κ. Φίλιππος Πολυδωρόπουλος, ο οποίος έλαβε ως ευλογία από τον Μητροπολίτη μας έναν χρυσό σταυρό και ένα μπουρνούζι οι υπόλοιποι κολυμβητές έλαβαν αντιστοίχως από έναν ασημένιο σταυρό και ένα μπουρνούζι. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τις ευχές, την ευλογία και τις θερμές ευχαριστίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου προς τις Αρχές, τον Κλήρο και τον Λαό, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τοπικής μας Εκκλησίας και συμμετείχαν για ακόμη μία χρονιά πάνδημα στον εορτασμό των Θεοφανείων.

Στις Ι. Ακολουθίες παρέστησαν ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς, οι Βουλευτές κ. Μαρία-Ελένη Σούκουλη, και κ. Γεώργιος Ψυχογιός, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Νικόλαος Σταυρέλης και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κορινθίας κ. Αναστάσιος Γκιολής και κ. Αθηνά Κόρκα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Λουζιώτης, ο Διοικητής Φρουράς Κορίνθου Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κορινθίας Ταξίαρχος κ. Χαράλαμπος Τετράδης, ο Λιμενάρχης Πλοίαρχος κ. Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, ο Γενικός Διευθυντής της Ανωνύμου Εταιρείας Διώρυγος Κορίνθου κ. Γιώργος Ζουγλής και λοιποί εκπρόσωποι Πολιτειακών, Περιφερειακών, Δημοτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών και άλλων Αρχών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων