21/09/2023 21/09/2023 Χθες, 20 Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και της συνοδείας Αυτού Θεοπίστης, Αγαπίου και Θεοπίστου, εόρτασε τα ονομαστήριά του ο Θεοφιλέστατος Βοηθός Επίσκοπος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, Κεγχρεών κ. Αγάπιος στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, στην οποία και Ηγουμενεύει.  Το εσπέρας της εορτής τελέσθηκε ο Εσπερινός και το...
21 Σεπτεμβρίου, 2023 - 15:15
Τελευταία ενημέρωση: 21/09/2023 - 15:01

Τα Ονομαστήρια του Επισκόπου Κεγχρεών

Διαδώστε:
Τα Ονομαστήρια του Επισκόπου Κεγχρεών

Χθες, 20 Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα της μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και της συνοδείας Αυτού Θεοπίστης, Αγαπίου και Θεοπίστου, εόρτασε τα ονομαστήριά του ο Θεοφιλέστατος Βοηθός Επίσκοπος και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, Κεγχρεών κ. Αγάπιος στην Ι. Μονή Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου, στην οποία και Ηγουμενεύει. 

Το εσπέρας της εορτής τελέσθηκε ο Εσπερινός και το πρωί της 20ης τρέχοντος μηνός ο Όρθρος και η Θ. Λειτουργία κατά την Μοναστηριακή τάξη.

Μετά του Θεοφιλεστάτου Ηγουμένου κ. Αγαπίου συλλειτούργησαν οι Πανοσ. Αρχιμ. π. Καλλίνικος Σαμαρτζής, Εφημέριος του Ι. Ναού Αγίου Αθανασίου και Οσίας Ευγενίας της Ι. Μητροπόλεως Περιστερίου, Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Πέτρος Καγιούλης , Αιδεσ. Οικονόμος – Σταυροφόρος π. Δημήτριος Σουσούνης, Εφημέριοι Τιμίου Προδρόμου Λουτρακίου και ο Ευλαβ. Διάκονος π. Χρήστος Χίλιας.

Πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος απηύθυνε προς τους πατέρες και αδελφούς της Ι. Μονής και προς τους ευλαβείς προσκυνητές αυτής, που ήλθαν να συμπροσευχηθούν και να ευχηθούν στον εορτάζοντα τα ονομαστήριά του άγιο Καθηγούμενο, λόγους πνευματικής οικοδομής με την ευκαιρία της μνήμης των εορταζομένων Αγίων, κάνοντας λόγο για την Ιώβειο υπομονή που εχαρακτήριζε τον αρχηγό της οικογένειας, τον Άγιο Ευστάθιο, αλλά και για την σύμπνοια και ομόνοια ολοκλήρου της οικογενείας (συζύγου και των τέκνων τους) ώστε πανοικεί να μαρτυρήσουν, ομολογούντες πίστη εις Χριστόν, Σωτήρα και Λυτρωτή.

Προέτρεψε τους πατέρες της Ι. Μονής και το ευλαβές Εκκλησίασμα στην επίδειξη υπομονής για την επίτευξη της πνευματικής τους προόδου σύμφωνα με τους λόγους του Ιησού: «ὁ δὲ ὑπομείνας εἰς τέλος, οὗτος σωθήσεται» (Ματθ. κδ’, 13), «εκείνοι που με καρδιά καλή και αγαθή ακούουν τον λόγον, τον διατηρούν και καρποφορούν με υπομονή» (Λουκ. η’, 15) και «ἐν τῇ ὑπομονῇ ὑμῶν κτήσασθε τὰς ψυχὰς ὑμῶν» (Λουκ. κα’, 19). Τόνιζε ιδιαιτέρως την ομογνωμοσύνη των τεσσάρων Αγίων Μαρτύρων, ως οικογένεια, στην εποχή μας, εποχή αμφισβητήσεως όχι μόνον ανθρωπίνων αξιών αλλά και θεόσδοτων εντολών, όπως η πέμπτη εκ των Δέκα Εντολών για την οποία έκανε λόγο ο Ιησούς στο Ευαγγέλιο (βλπ. Ματθ. ιε’, 4).

Η ομοφροσύνη γονέων και παιδιών προάγει τον οικογενειακό και κοινωνικό βίο, φανερώνει την ευθύνη των γονέων και την υπακοή των τέκνων στην εντολή του Θεού και εξασφαλίζει την σωτηρία και των γονέων, όταν εμφορούνται υπό πνεύματος Θεού και ανατρέφουν τα παιδιά τους «ἐν παιδείᾳ καὶ νουθεσίᾳ Κυρίου» (Εφεσ. στ’, 4) χωρίς να εξοργίζουν αυτά (ενθ. ανωτ.) και των τέκνων τους, όταν αυτά υπακούουν «τοῖς γονεῦσιν … ἐν Κυρίῳ· τοῦτο γάρ ἐστι δίκαιον.» (Εφεσ. στ’, 1), σύμφωνα με τον Απόστολό μας Άγιο Παύλο!

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας επακολούθησε «Μοναστηριακό» κέρασμα σε όλο το εκκλησίασμα. Στην Τράπεζα παρακάθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος και οι εργαζόμενοι στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως, οι οποίοι ευχήθησαν τα δέοντα στον άγιο Πρωτοσύγκελλο, εξαιρέτως δε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε ενθέρμως στον «πρώτο συνεργάτη» του την αίσια συνέχιση του έργου, που του έχει ανατεθεί, με υγεία και μακροημέρευση προς δόξαν Θεού και έπαινο της Τοπικής μας Εκκλησίας!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων