04/10/2023 04/10/2023 Με σεμνότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε φέτος η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Επισκόπου Αθηνών, του Οποίου το τίμιο όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου. Λόγω των θεομηνιών και των εξ αυτών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ) που εσχάτως έπληξαν την Χώρα μας, εφέτος δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη από...
04 Οκτωβρίου, 2023 - 16:45
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2023 - 16:51

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Κορίνθου Διονυσίου

Διαδώστε:
Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Κορίνθου Διονυσίου

Με σεμνότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε φέτος η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Επισκόπου Αθηνών, του Οποίου το τίμιο όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου.

Λόγω των θεομηνιών και των εξ αυτών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ) που εσχάτως έπληξαν την Χώρα μας, εφέτος δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη από ετών Ι. Αγρυπνία, αλλά εν στενώ κύκλω, μετά των συνεργατών και των οικείων του ο Σεβασμιώτατος κ. Διονύσιος τέλεσε την Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2023, τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ Επισκόπου Φαναρίου, εντός του Μητροπολιτικού ενδιαιτήματος συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου και την επομένη Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023, προσέφερε την Αναίμακτο Ιερουργία στο αυτό Ι. Παρεκκλήσιο, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και του Πρωτοσυγκέλλου αυτού Πανοσ. Αρχιμ. π. Νικοδήμου Ευσταθίου.

Το Ιεροψαλτικό Αναλόγιο κόσμησε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου, Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου, ενώ εκκλησιάστηκαν οι Κληρικοί και οι Υπάλληλοι των Γραφείων της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Διονύσιος αισθάνθηκε την ανάγκη να αναφερθεί στην μεγάλη ευεργεσία, που του επεφύλαξε τόσο ο Θεός όσο και οι πνευματικοί του Πατέρες, δίδοντάς του το όνομα αυτού του μεγάλου Αποστολικού Πατρός, του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Η Εκκλησία μας, προκειμένου να έχουμε ένα πρότυπο για να πορευτούμε στην ζωή μας, μας δίδει στην Βάπτισή και στην Μοναχική μας κουρά ονόματα Αγίων, κι εμένα με προίκισαν με το όνομα αυτού του σπουδαίου Ιερομάρτυρος και μαθητού του ιδρυτού της Εκκλησίας μας Αποστόλου Παύλου, τον Οποίο επικαλούμαι καθημερινά, ώστε να πρεσβεύει στον Κύριο μας για το εμπεπιστευμένο από την Εκκλησία μας σ’ εμένα Ποίμνιο.

Βέβαια, η ταπεινότητα μου είναι αδύναμη και ανάξια να αναφέρεται ως διάδοχος αυτών των πανύψηλων αναστημάτων της Ορθοδοξίας και της Τοπικής μας Εκκλησίας, με τα Οποία η χάρη του Θεού με συνέδεσε. Ωστόσο, το μόνο που μου απομένει είναι να Τους μελετώ, να Τους θαυμάζω, να προσπαθώ να Τους ομοιάσω, μέσα από τις ατέλειές μου, τις πτώσεις και τις αδυναμίες μου αλλά και να εργάζομαι αόκνως επικαλούμενος τις πρεσβείες Τους και μιμούμενος το παράδειγμά Τους όση μοι δύναμις!

Αντιφωνώντας και εκφράζοντας τα συναισθήματα, όλων των παρισταμένων Κληρικών και Λαϊκών, συνεργατών του Σεβασμιωτάτου κ. Διονυσίου, αλλά και όλων των Κληρικών των Ι. Μητροπόλεων Κορίνθου και Χαλκίδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος ευχήθηκε εγκαρδίως στον πνευματικό αδελφό του να ζει, να μακροημερεύει και με την ευλογία του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου και του Αποστόλου Παύλου να συνεχίσει να «μάχεται» για την πνευματική υγεία και την σωτηρία του Ποιμνίου του.

Στην δε «αμφιβολία» του Σεβασμιωτάτου κ. Διονυσίου, για το πώς ένας απλός Κληρικός, όπως αυτός, μπορεί να λαμβάνει το όνομα και την ευλογία ενός τόσο μεγάλου Αγίου, αλλά και να διαδέχεται τον Ένα μετά τον πρώτο στην Αποστολική Μητρόπολη της Κορίνθου, σχολίασε ότι ο Θεός τα πάντα εν σοφία εποίησε και για να αποτελεί μέρος του σχεδίου Του κάτι Αυτός θα ξέρει…

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Διονύσιος τέλεσε Νεκρώσιμο Τρισάγιο υπέρ μακαρίας μνήμης του αοιδίμου Αρχιμανδρίτου π. Νήφωνος Θωμαδάκη, αδελφού της Ι. Μονής Αναστάσεως Χριστού Λουτρακίου και κτήτορος του Ιερού Ησυχαστηρίου «Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» Μαψού Κορινθίας, ο οποίος εκοιμήθη την προηγούμενη ημέρα πλήρης ημερών, ως και των Πνευματικών του Πατέρων Χριστοδούλου του Αρχιεπισκόπου, Χρυσοστόμου, Αθανασίου, Διονυσίου και Διονυσίου των Αρχιερέων, ως και των γονέων του Γεωργίου και Ασπασίας.
     

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων