04/10/2021 04/10/2021 Με την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκαν φέτος τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου. Λόγω της προγραμματισμένης Συνεδριάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από το πρωί της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου, δεν τελέσθηκε η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Επισκόπου Αθηνών, του οποίου το...
04 Οκτωβρίου, 2021 - 15:49
Τελευταία ενημέρωση: 04/10/2021 - 15:47

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Κορίνθου

Διαδώστε:
Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Κορίνθου

Με την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκαν φέτος τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου. Λόγω της προγραμματισμένης Συνεδριάσεως της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από το πρωί της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου, δεν τελέσθηκε η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Επισκόπου Αθηνών, του οποίου το τίμιο όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της Κορίνθου.

Αντ’ αυτής το απόγευμα του Σαββάτου, 2 Οκτωβρίου 2021, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου, πλαισιουμένου εκ των Ιερέων της πόλεως Κορίνθου και με την παρουσία του συμπροσευχομένου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια ο κορωνοϊός ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα δοκιμάζοντας τους ανθρώπους όχι μόνον σωματικά αλλά και πνευματικά.

“Η πίστη μας επιδέχεται δοκιμασίας φανερώνοντας αυτούς που είναι δόκιμοι, δηλαδή, αυτούς που αντέχουν και ξεπερνούν τις δοκιμασίες. Εμείς οι Χριστιανοί έχοντας πίστη στον Θεό, στην χάρη Του και στις πρεσβείες των Αγίων, αντέχουμε και ξεπερνούμε τις δοκιμασίες, καθώς «τοῖς ἁγίοις τοῖς ἐν τῇ γῇ αὐτοῦ ἐθαυμάστωσεν ὁ Κύριος» (Ψαλ. ιε΄, γ) και δια των Αγίων πολλά θαύματα ενεργούνται και οι δυσκολίες ξεπερνιούνται. Επομένως, όλοι οι κατέχοντες Χριστιανικό όνομα οφείλουμε να τιμούμε τους Αγίους, που φέρουμε το όνομά τους, καθώς Αυτοί με την βιωτή, τα έργα και τα μαρτύριά Τους απέδειξαν την πίστη Τους, ανεδείχθησαν «δόκιμοι» και Άγιοι και απετέλεσαν φωτεινό παράδειγμα για εμάς”.

Μ’ αυτό τον παραλληλισμό ο σεπτός Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στον βίο και το μαρτύριο του Αποστολικού Πατρός και Ιερομάρτυρος Διονυσίου και κατέληξε ευχαριστώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος ως και όλους τους Ιερείς και τους Πιστούς που προσήλθαν να τιμήσουν τον Άγιο.

Την επομένη το πρωΐ Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2021 και στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο τελέσθηκε ο Όρθρος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμουκαι. Στην συνέχεια έλαβε χώρα Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Γλυφάδας κ. Αντωνίου, Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμοθέου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Φθιώτιδος κ. Συμεών, των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ωρεών κ. Φιλοθέου, Αρχιγραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Κεγχρεών κ. Αγαπίου, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου, ως και του σεπτού Ποιμενάρχου κ. Διονυσίου. Παρέστησαν δε συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Σύρου κ. Δωρόθεος και Μεγάρων κ. Κωνσταντίνος.

Τον Ι. Άμβωνα διηκόνησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, ο οποίος με αφορμή την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας ομίλησε περί της αγάπης και της ανταποδόσεως αυτής:

“είναι το χάρισμα της «υιοθεσίας» κατά τους λόγους του Κυρίου μας «ἔσεσθαι υἱοί τοῦ Ὑψίστου», που όμως δεν παρέχει αυτή (η υιοθεσία) ούτε καταπληκτική δύναμη, ούτε άτρωτη προστασία στον υιοθετούμενο, αφού ο τίτλος «Υιός του Υψίστου» στον ένα και μοναδικό «Υιό του Θεού», που είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός, δεν εξασφαλίζει ένα πεπρωμένο επίγειας δόξας αλλά ο Ιησούς θα αποθάνει για να εισέλθει στην δόξα Του. Του χαρίσματος της υιοθεσίας αξιώθηκε και ο εορταζόμενος Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης με το να πιστέψει στο κήρυγμα του Απ. Παύλου και να καταστεί Επίσκοπος της Εκκλησίας, θέσις που χαρακτηρίζεται από τον θεολόγο του στ΄ αιώνος, που κρύβεται πίσω από το όνομά του, «τελειωτική και τελεσιουργός», και μαρτυρικώς τελειώνει την επίγεια ζωή του πάσχων όπως ο διδάσκαλός του Απ. Παύλος ή μάλλον πάσχων με τον Διδάσκαλό μας και Σωτήρα Ιησού, ο Οποίος αποθνήσκει για να εισέλθει στην δόξα Του και την ώρα του θανάτου Του ομολογείται υπό του Εκατοντάρχου Λογγίνου: «ἀληθῶς ὁ ἄνθρωπος οὗτος υἱὸς ἦν Θεοῦ» ( Μαρκ. ιε,’39). Το χάρισμα της υιοθεσίας, του οποίου αξιώνεται ο Χριστιανός σύμφωνα με την Παύλειο θεολογία, είναι όντως υψίστη τιμή για τον άνθρωπο και δεν πρόκειται για ένα τίτλο που δείχνει την αγάπη του Θεού στα πλάσματα Του : Ο άνθρωπος γίνεται «κοινωνός θείας φύσεως» (Β’ Πετρ.α ‘4)”.

Αναφερόμενος στα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Διονυσίου, ο οποίος φέτος συμπληρώνει δεκαπενταετία από της αναδείξεως του σε Μητροπολίτη Κορίνθου, τόνισε ότι η παρουσία πλήθος Αρχιερέων κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη και να συγχαρούν φανερώνει ην εκτίμηση τους στα Αρχιερατικά και ποιμαντορικά του προσόντα και στις αρετές του. Η δε παρουσία Αρχόντων και Λαού, που προσήλθαν για να δοξολογήσουν τον Θεό, δηλώνει ότι αυτοί επί δεκαπενταετία όλη απολαμβάνουν την πατρική εύνοια και μέριμνα του και ειδικότερα κατά την περίοδο της πανδημίας κατά την οποία δεν δίδει «ύπνον τοις οφθαλμοίς του και τοις βλεφάροις του νυσταγμόν και ανάπαυσιν τοις κροτάφοις του»υψώνων καθημερινώς ικέτιδας χείρας «υπέρ υγείας και σωτηρίας και αφέσεως των αμαρτιών αυτών», ενισχύων ένα έκαστον δια του κηρύγματος του. Ομίλησε επίσης και για το ανακαινιστικό έργο του Σεβασμιωτάτου στην Μητρόπολη Κορίνθου λέγων χαρακτηριστικά ότι «με το ένα χέρι ευλογεί και με το άλλο κτίζει», ώστε επάξια δύναται να του αποδοθεί ο τίτλος του «ανακαινιστούΔεσπότου».

Από νωρίς πιστοί από όλη την Μητροπολιτική Περιφέρεια συνέρρεαν στον Ι. Ναό προκειμένου να προσκυνήσουν την Ι. Εικόνα και το απότμημα του Ι. Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, που είχαν τεθεί σε προσκύνηση, και να λάβουν την ευλογία του σεπτού Ποιμενάρχου της Κορίνθου. Ανάμεσά τους ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, η σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Χωροταξίας κ. Μαρία Ελένη Σούκουλη, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, οι Δημ. Σύμβουλοι κ. Ευάγγελος Παπαϊωάννου και κ. Γεώργιος Πιέτρης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Πετρίτσης.

Τους ιεροψαλτικούς χορούς εκόσμησαν ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού κ. Αναστάσιος Γκιούλης, ο Λαμπαδάριοςκ. Ιωάννης Λιούντρης και μέλη της Χορωδίας του Συλλόγου Κορινθίων Ιεροψαλτών «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ».

Στον σύντομο ευχαριστήριο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διοινύσιος ευχαρίστησε άπαντες τους παρισταμένους για την τιμητική και υποστηρικτική προς το πρόσωπο του παρουσία τους, ιδιαιτέρως τους Αρχιερείς αδελφούς του, αλλά και όλους τους υπολοίπους.

Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας εψάλλη Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της αοιδίμου Ασπασίας Γ. Μαντάλου, μητρός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από της εις Κύριον εκδημίας της, του πατρός του Γεωργίου και της κοιμηθείσης Ηγουμένης του Ι. Ησυχαστηρίου «Ο ΤΙΜΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» Μαψού Γερόντισσας Μεθοδίας.

 

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων