29/05/2023 29/05/2023 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε το Σάββατο, 27 Μαΐου 2023, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, προς τιμήν του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου. Ο Ποιμενάρχης μετέφερε προσωπική του Ιερά Εικόνα με ρινίσματα εκ του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Πατρός Ιωάννου του Ρώσου προς ευλογία και αγιασμό των παρισταμένων...
29 Μαΐου, 2023 - 13:59
Τελευταία ενημέρωση: 29/05/2023 - 14:01

Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Οσίο Ιωάννη του Ρώσου από τον Μητροπολίτη Κορίνθου

Διαδώστε:
Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Οσίο Ιωάννη του Ρώσου από τον Μητροπολίτη Κορίνθου

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε το Σάββατο, 27 Μαΐου 2023, ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, προς τιμήν του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου. Ο Ποιμενάρχης μετέφερε προσωπική του Ιερά Εικόνα με ρινίσματα εκ του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Πατρός Ιωάννου του Ρώσου προς ευλογία και αγιασμό των παρισταμένων πιστών.

Τον Ι. Άμβωνα διακόνησε, κατ’ εντολήν του Σεβασμιωτάτου, ο Νομικός Σύμβουλος της Ι. Μητροπόλεως κ. Πέτρος Θωμαΐδης, ο οποίος ερμηνεύοντας το Παλαιοδιαθηκικό Ανάγνωσμα «Δικαίων δὲ ψυχαὶ ἐν χειρὶ Θεοῦ … οἱ δέ εἰσιν ἐν εἰρήνῃ.» (Σοφία Σολομώντος Γ΄, 1-3), επεσήμανε ότι οι Δίκαιοι, δηλαδή, οι Άγιοι παρά τα βάσανα, τους διωγμούς, τις δοκιμασίες και τα μαρτύρια που υπέστησαν πάντοτε διακατείχοντο από μια ψυχική – πνευματική ειρήνη, η οποία δεν τους επέτρεπε να θυμώνουν, να μνησικακούν, να απογοητεύονται, να χάνουν την πίστη τους και γενικότερα να καταρρέουν.

Και εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην υπομονή και στην μοιρολατρία; Η αγάπη και η ειρήνη κάνουν τους Αγίους να υπομένουν, όχι γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς αλλά γιατί αυτή η θετική κίνηση της ψυχής, η αγάπη για τον Θεό, όχι μόνο δεν τους καθιστά μοιρολάτρες αλλά τους δίνει πνευματική ηρεμία και υπομονή να αντέξουν και να υπομείνουν χωρίς ταραχή, μίσος, απογοήτευση και απελπισία, τον όποιο δήμιο, διώκτη ή άθεο οδηγώντας Τους στην Αγιότητα.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προσέθεσε ότι οι Άγιοι αγαπούν τον Θεό «ἐξ ὅλης τῆς καρδίας καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος τους» (πρβλ. Μαρκ. ιβ΄, 30) και γι’ αυτό έχουν το δικαίωμα να τον επικαλούνται ως Πατέρα, Φίλο και Αδελφό.

Επιπρόσθετα, διατηρούν το δικαίωμα να Τον παρακαλούν για κάθε τι που θεωρείται βάσανο και πρόβλημα και μαζί Του να τα ξεπερνούν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο οφείλουμε κι εμείς, ως Χριστιανοί, όταν κάποιος μας ζητά βοήθεια, να ανταποκρινόμαστε «τοῦ Θεοῦ συνεργοῦντος».

Ακολούθως και κυρίως μέσω της προσωπικής του εμπειρίας από την πολυετή διακονία του στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ευλάβεια και τον βαθύ πνευματικό του σύνδεσμο με τον Όσιο Ιωάννη επισημαίνοντας ότι εφέτος ο Άγιος κλείνει 293 χρόνια από την κοίμησή Του, παραμένοντας Αδιαλώβητος. Παρατηρούμε τόσο τον Ίδιο όσο και την Λάρνακά Του να ιδρώνει, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι ζωντανός και καταδεικνύει την αγωνία και την αγάπη Του για τον κόσμο.

Ολοκληρώνοντας ο Ποιμενάρχης ευχήθηκε να έχουμε όλοι την ευλογία του Αγίου και να πρεσβεύει στον Κύριο μας Ιησού Χριστό για εμάς, τις οικογένειές μας και την ειρήνη στην Εκκλησία και στον κόσμο!

       

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων