13/02/2023 13/02/2023 Με την συμμετοχή πλήθους πιστών και με κάθε Εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκε την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023, στο Ξυλόκαστρο ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, πολιούχου Ξυλοκάστρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και με την παρουσία πλήθους ιερέων.  Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος,...
13 Φεβρουαρίου, 2023 - 16:15
Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2023 - 15:08

Το Ξυλόκαστρο γιόρτασε τον πολιούχο του Άγιο Βλάσιο

Διαδώστε:
Το Ξυλόκαστρο γιόρτασε τον πολιούχο του Άγιο Βλάσιο

Με την συμμετοχή πλήθους πιστών και με κάθε Εκκλησιαστική λαμπρότητα τελέσθηκε την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2023, στο Ξυλόκαστρο ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, πολιούχου Ξυλοκάστρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και με την παρουσία πλήθους ιερέων. 

Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως  και Ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλετζίου, αναφερθείς στον βίο και στα θαύματα του εορταζομένου Αγίου.

Πριν την απόλυση του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Κορίνθου ευχαρίστησε τον Εφημέριο του Ι. Ναού π. Αναστάσιο Κοΐνη και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο γιατί εργάζονται με ζήλο και ενισχύουν την πίστη των Ενοριτών τους, συνεχάρη τους Ιεροψάλτες, κ. Αναστάσιο Γκιούλη, Πρωτοψάλτη του Καθεδρικού Ι. Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου και τον νέο αριστερό ψάλτη κ. Παναγιώτη Καραγκούνη, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Γεώργιο Βασιλαρά, κάτοικο Συκιάς Κορινθίας, για την πρωτοβουλία χρηματοδότησης της τηλεοπτικής κάλυψης του Πανηγυρικού Εσπερινού και της Πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας από τον τηλεοπτικό σταθμό IONIAN TV. 

Ανήμερα της εορτής, Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023, το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  κ. Διονυσίου και συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου, πλαισιουμένων από τον Ξυλοκαστρινό Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αμβρόσιο Γκουρβέλο, της Ι. Μητροπόλεως Πατρών, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Κατσαπάρα, της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας και πλειάδας Κληρικών και Διακόνων της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου. 

Χειροτονία Πρεσβυτέρου

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε, εν μέσω πολυπληθούς εκκλησιάσματος, η εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του καταγομένου εκ Ζεμενού Κορινθίας, εγγάμου Διακόνου π. Γεωργίου Σαλάτα, αποφοίτου του Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου, διετελέσαντος επί σειρά ετών Ιεροψάλτης στον Πανηγυρίζοντα Ι. Ναό του Αγίου Βλασίου, ο οποίος θα υπηρετήσει ως Εφημέριος του Ι. Ναού Αγίας Κυριακής της γενέτειράς του Ζεμενού.

Στην ομιλία του ο πατήρ Γεώργιος συγκινημένος ευχαρίστησε το Θεό, την προστάτιδα του και πολιούχου Ζεμενού Αγία Κυριακή, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου για την αγάπη με την οποία τον περιέβαλε, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, τους γονείς, τα αδέλφια του και την σύζυγό του, τον Πνευματικό του Πατέρα και όλους, όσοι συνετέλεσαν, στο να εκπληρωθεί ο ευσεβής πόθος του για την Ιερωσύνη.

Αντιφωνώντας ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι όλα, όσα ανέφερε ο π. Γεώργιος, ως αποσπάσματα από την ζωή του, αποτελούν τις ώρες της κλήσεώς του από τον Θεό, που τον προετοίμαζε γι’ αυτή την στιγμή. Ως άνθρωποι είμαστε προικισμένοι από τον Θεό με χαρίσματα και τάλαντα, τα οποία χωρίς τον Χριστό είναι θαμμένα και χαμένα. Αφήνοντας την ζωή μας όμως στα χέρια Του τα αποτελέσματα γίνονται καρποφόρα.

Στην συνέχεια, αναφερόμενος στην σπουδαία θεολογική παρομοίωση του Αποστόλου Παύλου, που παρομοιάζει την Εκκλησία μας με Σώμα που έχει κεφαλή τον Χριστό και μέλη της όλους εμάς, τόνισε ότι σήμερα ο π. Γεώργιος τοποθετείται σε νευραλγική θέση σ’ αυτό το Σώμα και «για το Ζεμενό θα έχεις την θέση της καρδιάς του Χριστού που θα αναζωογονεί αυτή την μικρή μεν, ιστορική δε Ενορία της Αποστολικής Ι. Μητροπόλεως μας».

Αναφέρθηκε ακόμα στο ότι ο Χειροτονούμενος σχετίζεται με την Αγία Κυριακή, Πολιούχο Ζεμενού, καθώς την ημέρα της μνήμης Της γεννήθηκε και βαπτίστηκε και καθώς η Αγία είναι και προστάτης και έφορος της οικογένειάς του Σεβασμιωτάτου με έμπνευση Θεού και της Αγίας αποφάσισε, μαζί με τον Θεοφιλέστατο, την τοποθέτησή του εκεί. «Ο Άγιος Βλάσιος ως Ιεράρχης και ως ιατρός θα σε διδάξει για το έργο της Ιερωσύνης γι’ αυτό και πρέπει να τον έχεις πρότυπο, να τηρήσεις τις υποσχέσεις που έδωσες ενώπιον Θεού και ανθρώπων, ώστε να αποτελείς κι εσύ παράδειγμα για τους ενορίτες σου.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και οφείλουμε να διδαχθούμε από τις εκφάνσεις της ζωής του Αγίου Βλασίου και να γίνουμε «φρόνιμοι ὡς οἱ ὄφεις καί ἀκέραιοι ὡς αἱ περιστεραί» (Ματθ. ι΄, 16). Εξ’ αυτών οφείλεις να ξέρεις ότι είσαι «πόλις ἐπάνω ὄρους κειμένη» (πρβλ. Ματθ. ε’, 14-15) και δεν έχεις το δικαίωμα απ’ αυτήν την στιγμή να αλλάξεις το Ευαγγέλιο και να πάψεις να είσαι Ιερεύς του Θεού και να είσαι ο τάχα «κοινωνικός» και «μορφωμένος» γι’ αυτό πρωτίστως να έχεις Πίστη, να γονατίζεις και να προσεύχεσαι στο Άγιο Θυσιαστήριο, και να κάνεις τους ανθρώπους, όπως ο Άγιος Βλάσιος, υγιείς στην ψυχή και στο σώμα». 

Κατά το πέρας της Θείας Λατρείας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε και την εις Οικονόμον-Σταυροφόρον Χειροθεσία του Εφημερίου του πανηγυρίζοντα Ιερού Ναού π. Αναστασίου Κοΐνη, «αμείβοντάς» κατ’ αυτόν τον τρόπο για την έως σήμερον επιτέλεση των καθηκόντων του παρακινώντας τον να συνεχίσει με ζήλο, ταπείνωση, υπακοή, προθυμία και φόβο Θεού τα καθήκοντα του. 

Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας

Στην συνέχεια ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της πόλεως με την παρουσία των Υφυπουργών κ. Χρίστου Δήμα και κ. Νικολάου Ταγαρά, των Βουλευτών κ. Κωνσταντίνου Κόλλια και κ. Γεωργίου Ψυχογιού, της Συμβούλου του Πρωθυπουργού κ. Μαρίας-Ελένης Σούκουλη–Βιλιάλη, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτου Νίκα, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κορινθίας κ. Χαριλάου Βυτινιώτη, των Θεματικών Αντιπεριφερειαρχών κ. Αναστασίου Γκιολή και κ. Γεωργίου Οικονόμου, της Περιφερειακής Συμβούλου και πρώην Αντιπεριφερειάρχου κ. Αθηνάς Κόρκα, του πρώην Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, του Δημάρχου Ξυλοκάστρου–Ευρωστίνης κ. Βλασίου Τσιώτου, του πρώην Δημάρχου κ. Ηλία Ανδρικόπουλου, του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ξυλοκάστρου κ. Παναγιώτη Γκιούλη και πλήθους Λαού. 

Τα Ιεροψαλτικά Αναλόγια τόσο το εσπέρας όσο και το πρωί της Ιεράς Πανηγύρεως εκόσμησαν μέλη της Χορωδίας Ιεροψαλτών Κορινθίας «ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ο ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ» αποδίδοντας μετά χαρακτηριστικού βυζαντινού  ιεροπρεπούς ύφους τους Ιερούς Ύμνους προς τιμήν του Αγ. Ιερομάρτυρος Βλασίου.  

Με την ολοκλήρωση όλων των Ιεροπραξιών και κατά το έθος ο Σεβασμιώτατος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών και οι συνοδοί τους Κληρικοί κατευθύνθηκαν προς την πανηγυρίζουσα παλαιά και ιστορική Ι. Μονή του Αγίου Βλασίου, στα άνω Τρίκαλα, όπου προσκύνησαν την Ιερή Εικόνα και τα Άγια Λείψανα του Ιερομάρτυρος, που φυλάσσονται εκεί, ευχηθέντες να δίδει ο Άγιος υγεία, δύναμη, ομόνοια και μετάνοια στην Αδελφότητα για να κερδίσουν την Βασιλεία του Θεού και να δώσουν παράδειγμα ενότητας και πνευματικού βίου στους πολυπληθείς Χριστιανούς–προσκυνητές της Ιεράς Μονής. 

                   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων