12/02/2021 12/02/2021 Με κάθε Εκκλησιαστική ευπρέπεια και τηρώντας άπαντα τα ορισθέντα υγειονομικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της COVID-19 εορτάστηκε φέτος η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, Πολιούχου Ξυλοκάστρου. Την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν του εορταζομένου Αγίου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ....
12 Φεβρουαρίου, 2021 - 16:29
Τελευταία ενημέρωση: 12/02/2021 - 15:27

Το Ξυλόκαστρο τίμησε τον Πολιούχο του

Διαδώστε:
Το Ξυλόκαστρο τίμησε τον Πολιούχο του

Με κάθε Εκκλησιαστική ευπρέπεια και τηρώντας άπαντα τα ορισθέντα υγειονομικά μέτρα κατά της εξάπλωσης της COVID-19 εορτάστηκε φέτος η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, Πολιούχου Ξυλοκάστρου.

Την Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν του εορταζομένου Αγίου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου.

Στον λόγο του ο Θεοφιλέστατος, αναλύοντας τους λόγους του Κυρίου μας: «ἀσθενοῦντας θεραπεύετε, λεπροὺς καθαρίζετε, νεκροὺς ἐγείρετε, δαιμόνια ἐκβάλλετε· δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε.» (Ματθ. ι΄ 8), τόνισε ότι ο Άγιος Ιερομάρτυρας Βλάσιος κατέχοντας την ιατρική τέχνη αξιώθηκε, λόγω της αγίας Του ζωής, να λάβει και χαρίσματα ιαμάτων, κάνοντας πράξη το «δωρεὰν ἐλάβετε, δωρεὰν δότε».

Στις μέρες μας, που επικρατεί ο εγωϊσμός και η φιλαυτία, δεν γίνεται κατανοητό το ως άνω, ξεχνώντας πως όλα όσα έχουμε προέρχονται από τις δωρεές του Θεού, ότι ζούμε και κινούμεθα «εν τω Θεώ» και αν ο Θεός άρει τις δωρεές Του από τον κόσμο, τότε όλα θα διαταραχθούν. Στην κοινωνία μας θα πρέπει να υπάρχει μεταδοτικότητα, ώστε όλοι να «κοινωνούν» από τα χαρίσματα όλων.

Η μνήμη του Ιαματικού Αναργύρου Αγίου Βλασίου είναι βαθιά κοινωνική αποβλέποντας στο να εδραιωθεί εντός του κοινωνικού συνόλου το φρόνημα της αλληλεγγύης, της ανιδιοτέλειας και της προσφοράς αγάπης. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε ο Άγιος Ιερομάρτυς να πρεσβεύει ώστε να επικρατήσει η αγάπη και να αναδειχθούμε άξιοι να δεχόμαστε και να διαχειριζόμαστε φιλαδέλφως «πᾶν δώρημα τέλειον ἄνωθεν καταβαῖνον».

Την επομένη, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021, το πρωί τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και στην συνέχεια η δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και συνιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Τον Θείο λόγο κήρυξε, τη προτροπή του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Διονυσίου, ο Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Κορίνθου και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλεντζίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο και τα χαρίσματα του Αγίου Ιερομάρτυρα επικαλούμενος τις ιαματικές πρεσβείες του Αγίου προς λύτρωση από την λαίλαπα της πανδημίας που μαστίζει τον κόσμο.

Λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην τρέχουσα επικαιρότητα τονίζοντας ότι, όλη αυτή η παρακμή που βιώνουμε, η οικονομική κρίση, η βιολογική κρίση, με την πανδημία της COVID-19 και γενικότερα οι αρρώστιες, οι κλιματικές αλλαγές, η κοινωνική σήψη είναι θλιβερά απότοκα της απομάκρυνσης του ανθρώπου από τον Θεό, της φιλαυτίας του και της κακής χρήσης της ελευθερίας, που ο Θεός του χάρισε.

Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν ημίμετρα με προσωρινή ή και ανύπαρκτη διάρκεια, αφού ο μοναδικός τρόπος να τα αντιμετωπίσουμε ολοκληρωτικά είναι η στροφή προς την εσωτερική πνευματικότητα και την ειλικρινή μετάνοια και προσευχή, που μόνο ο Χριστός έχει διδάξει.

Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε ο Άγιος Βλάσιος να μας αξιώσει την επόμενη χρονιά να Τον εορτάσουμε πανηγυρικά και όπως αξίζει στον Πολιούχο Άγιο. Εφέτος, λόγω των υφιστάμενων μέτρων κατά της εξάπλωσης της COVID – 19, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, στους δρόμους της πόλεως.

ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ ΚΑΣΚΟΥΤΑ.

Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας οι άγιοι Αρχιερείς μετέβησαν στον Ι. Ναό Αγίου Μακαρίου Ξυλοκάστρου όπου και ετέλεσαν, πλαισιωμένοι από τους Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας Ξυλοκάστρου, την Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Ιερομονάχου κυρού Παρθενίου (κατά κόσμον Παναγιώτου) Κασκούτα, Εφημερίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Ξανθοχωρίου Κορινθίας.

Τον Επικήδειο εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μέγα της Ιερωσύνης υπούργημα και στο έργο του Ιερέως, που δεν είναι άλλο από το να κηρύσσει στον κόσμο την παρουσία του Θεού και να μεταδίδει τις δωρεές και την χάρη Του. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του εκλιπόντος, ο οποίος έφυγε από την παρούσα ζωή σε ηλικία 60 ετών και με τραγικό θάνατο λόγω τροχαίου ατυχήματος, και στην διακονία του στην Τοπική Εκκλησία επί 14ετία ως Κληρικός λειτουργών και διδάσκων, έχων σχετική ευχέρεια, τον λαό του Θεού. Ας είναι αιωνία η μνήμη του!

Στην συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών και η συνοδεία τους κατευθύνθηκαν προς την πανηγυρίζουσα παλαιά και ιστορική Ι. Μονή του Αγίου Βλασίου, στα άνω Τρίκαλα, όπου ετέλεσαν σύντομη δέηση και προσκύνησαν την Ι. Εικόνα και τα Άγια Λείψανα του Ιερομάρτυρος, που φυλάσσονται εκεί.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων