17/08/2023 18/08/2023 Με την δέουσα θρησκευτική κατάνυξη, που αρμόζει στο «Πάσχα του καλοκαιριού», εορτάστηκε κι εφέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου. Την παραμονή της εορτής Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας (Συνοικισμού) Κορίνθου. Στον Εσπερινό παρέστησαν ο Κορίνθιος Υφυπουργός...
17 Αυγούστου, 2023 - 21:44
Τελευταία ενημέρωση: 18/08/2023 - 5:57

Το «Πάσχα του καλοκαιριού» στην Κόρινθο και στην Ιερά Μονή «Παναγία η Πάντων Χαρά» Καλεντζίου

Διαδώστε:
Το «Πάσχα του καλοκαιριού» στην Κόρινθο και στην Ιερά Μονή «Παναγία η Πάντων Χαρά» Καλεντζίου

Με την δέουσα θρησκευτική κατάνυξη, που αρμόζει στο «Πάσχα του καλοκαιριού», εορτάστηκε κι εφέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου.

Την παραμονή της εορτής Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ιωνίας (Συνοικισμού) Κορίνθου.

Στον Εσπερινό παρέστησαν ο Κορίνθιος Υφυπουργός κ. Χριστός Δήμας, ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Ψυχογιός, ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος πιστών. Στο κήρυγμα του, μετά τα Εγκώμια στην Υπεραγία Θεοτόκο, ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στο πολυπληθές Εκκλησίασμα κατέδειξε ότι σήμερα τιμήσαμε πάνδημα και με σεβασμό την Παναγία Μητέρα μας. Ο πιστός λαός εν μέσω κλιματικής αλλαγής και ποικίλων προβλημάτων που τον έχουν κυκλώσει «ὥσπερ μέλισσαι κηρίον» έσπευσε να βρει παρηγοριά και ηρεμία στην Παναγία μας. Τελευταία αποτελεί συνήθεια τα Μ.Μ.Ε. να «διαφημίζουν» είτε σκληρά και βαριά ναρκωτικά, που οδηγούν τον άνθρωπο και κυρίως του νέους μας σε καταστάσεις αποκρουστικές έως τον θάνατο είτε την «μετά άνθρωπον εποχή» με μηχανές να σκέπτονται για εμάς είτε την οικονομική ανασφάλεια, την ανεργία, την πείνα, τους πολέμους, την κενότητα αξιών και ιδανικών. Είναι να σκέπτεται κανείς: «τόσο πολύ προοδεύσαμε»;

Για να προκύψει αυθόρμητα η απάντηση μέσω ενός νέου ερωτήματος: «γιατί μαζευτήκαμε εμείς εδώ απόψε»;

Ήρθαμε για να διατρανώσουμε ότι τίποτα από τα προηγούμενα δεν έχουμε ανάγκη γιατί είναι ενάντια στην Πίστη μας και γιατί δεν έχουμε επιλέξει την κόλαση αλλά τον Παράδεισο!

Έχει ειπωθεί ότι «η θρησκεία είναι το όπιο των λαών». Έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές και για την Εκκλησία μας.

Η εκκλησιαστική αγαπητική διδασκαλία, η 2.000 ετών ιστορία αλλά και η σημερινή εκκωφαντική παρουσία του κόσμου αποδεικνύουν ποιος αληθεύει, ποιος δίδει κουράγιο και ελπίδα, ποιος υπολήπτεται πραγματικά το μοναδικό δημιούργημα που δεσπόζει στην κτίση, τον άνθρωπο και ποιος επιθυμεί να «ναρκώσει» και να «παραμυθιάσει».

Εμείς απόψε με το δυναμικό μας παρόν δώσαμε την απάντηση! Είμαστε εδώ γιατί η Παναγία μας είναι Αυτή που συνήργησε, ώστε ο μετά άνθρωπον Άνθρωπος να είναι ο Υιός Της. Ο μετά άνθρωπον Άνθρωπος είναι ο Αναστημένος Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός, που δίδει το χέρι Του για να πιάσει και να σηκώσει τον πεσμένο από την αμαρτία και την αποστασία άνθρωπο, προσφέροντάς του Ζωή και Ανάσταση και δεν χρειάζεται να τον αναζητά η επιστήμη γιατί υπάρχει 2000 χρόνια τώρα!

Αμέσως μετά τον Εσπερινό τελέστηκε η λιτανευτική πομπή του Επιταφίου της Παναγίας μας τον Οποίο πήραν στους ώμους τους εθελοντές πυροσβέστες.

Tην κυριώνυμο ημέρα, Τρίτη 15 Αυγούστου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, τους Αδελφούς της Ιεράς Μονής π. Παντελεήμονα Λιλιόπουλου και τον Άρχιδιάκονο π. Δαμασκηνό Γενημματά, τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή «Παναγία η Πάντων Χαρά» Καλεντζίου παρουσία πλήθους Πιστών, της Περιφερειακής Συμβούλου κ. Αθηνάς Κόρκα, των Επιχειρηματιών και ευεργετών της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Χρήστου Πιέτρη και κ. Μιχαήλ Γλυνού, οι οποίοι και επιμελήθηκαν και προσέφεραν δωρεάν την πανηγυρική Τράπεζα της Ιεράς Μονής που παρετέθη σε όλους τους προσκυνητές.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η Εκκλησία μας προτρέπει να εορτάζουμε τις μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας μας γεμάτοι από φιλανθρωπία. Τα γεγονότα που αφορούν την ζωή της Εκκλησίας δεν είναι τίποτε άλλο από γεγονότα αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο και άρα γεγονότα φιλανθρωπίας. Γι’ αυτό οι Απόστολοι που είναι τα εδραιώματα και οι στύλοι της Εκκλησίας μας συνδυάζουν την θεωρία με την πράξη και δη ο Απόστολος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος λέει «δεῖξόν μοι τὴν πίστιν σου ἐκ τῶν ἔργων σου» (Ιακ. β’, 18). Ο Θεός, που από άπειρη αγάπη και φιλανθρωπία έγινε άνθρωπος, και με την θυσία Του έσωσε τον άνθρωπο και του έδωσε Ζωή και Ανάσταση, δεν στάθηκε στις παιδαγωγικές πράξεις της τηρήσεως του Νόμου αλλά μας έδωσε απλόχερα την χάρι Του, το έλεός Του και την αγάπη Του. Όταν αντιμετωπίζουμε με αγάπη τον συνάνθρωπό μας, όπως ο Χριστός αντιμετώπισε τον μετανιωμένο ληστή που ήταν σταυρωμένος μαζί Του, «ζούμε» τον Παράδεισο. Η Εκκλησία μας καλεί με την μετάνοια, την ταπείνωση και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας να εισέλθουμε στον Παράδεισο. «Ἐν τούτῳ γνώσονται πάντες ὅτι ἐμοὶ μαθηταί ἐστε, ἐὰν ἀγάπην ἔχητε ἐν ἀλλήλοις» (Ιω. ιγ’, 35) μας λέει ο Κύριος και γνήσια Μαθήτρια του Χριστού υπήρξε η Παναγία μας, η Οποία δέετε, πρεσβεύει και βρίσκεται παντού για να μας βοηθήσει, να μας παρηγορήσει και να μας προσφέρει την Μητρική Προστασία Της.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων