01/04/2024 01/04/2024 Στο Κιάτο και στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τέλεσε την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος την Ιερά Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών, πλαισιούμενος από τους Αρχιμανδρίτη κ. Κλαύδιο Καλαρά, Αρχιερατικό Επίτροπο Σικυώνος και προϊστάμενο του ως άνω Ιερού Ναού, Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, Εφημέριο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αποστόλου...
01 Απριλίου, 2024 - 15:39
Τελευταία ενημέρωση: 01/04/2024 - 15:24

Β’ Χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη Κορίνθου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Κιάτου

Διαδώστε:
Β’ Χαιρετισμοί από τον Μητροπολίτη Κορίνθου στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Κιάτου

Στο Κιάτο και στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τέλεσε την Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος την Ιερά Ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών, πλαισιούμενος από τους Αρχιμανδρίτη κ. Κλαύδιο Καλαρά, Αρχιερατικό Επίτροπο Σικυώνος και προϊστάμενο του ως άνω Ιερού Ναού, Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Κοντογιάννη, Εφημέριο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Κορίνθου και τον Αρχιδιάκονο π. Δαμασκηνό Γεννηματά.

Στο ευσεβές εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ομίλησε για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και τις ευκαιρίες που δίδονται κατά την διάρκειά της για πνευματικούς αγώνες. Με προσευχή, νηστεία, εξομολόγηση και φιλανθρωπία προετοιμάζουμε τον εαυτό μας, ψυχή τε και σώματι, ώστε, σαν αγωνιστές, να βελτιωθούμε και να απολαύσουμε τα Φρικτά Πάθη του Κυρίου, τον Ζωοποιό Σταυρό, την εκούσιο Ταφή, την Ζωηφόρο Ανάσταση, την Ανάληψη και την Πεντηκοστή, με την οποία ολοκληρώνεται και το σχέδιο της Θείας Οικονομίας για την σωτηρία του ανθρώπου.

Η Εκκλησία μας προκειμένου να μας στηρίξει σ’ αυτόν τον αγώνα και να μας τονίσει την Πίστη, επιλέγει Αγιογραφικά αναγνώσματα, προσευχές, Ιερές Ακολουθίες και φυσικά τους λόγους και τα βιώματα των Αγίων μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα βιωτής είναι και ο τιμώμενος Άγιος, ο Όσιος Ιωάννης ο Σιναΐτης, ο συγγραφέας της Κλίμακος, ο οποίος κωδικοποίησε την πνευματική ζωή των ανθρώπων τονίζοντας ότι δεν μπορούμε τα καταφέρουμε όλα με την πρώτη αλλά πρέπει να «προπονούμαστε» καθημερινά, όπως κάνουν οι μαραθωνοδρόμοι. Έτσι, έγραψε την «Κλίμακα» την σκάλα των αρετών, την οποία οφείλουμε να ανεβαίνουμε με σταθερά βήματα και με την βοήθεια του Θεού.

Την 1η του Απρίλη εορτάζουμε την μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, της πόρνης που έγινε Αγία και προηγήθηκε πολλών άλλων που αφιέρωσαν την ζωή τους στον Θεό και που για την υποκρισία, το ψέμα τους και τις πολλές ελλείψεις τους, παρεξέκλιναν από τον δρόμο της ανόδου. Εκείνη όμως, από την στιγμή που αφιερώθηκε στον Θεό, παρέμεινε σταθερή και μέχρι που έφυγε από την ζωή, έζησε στην έρημο παραμορφώνοντας το σώμα Της για να απαλλαγεί από τα πάθη Της. Και τους δύο Αγίους τους τιμούμε διπλά μέσα στην ΜεγάληΤεσσαρακοστή για να κρατούμε φωτεινό το παράδειγμά Τους στην ζωή μας.

Εξέχουσα μορφή στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή στέκει η Παναγία μας, η Οποία εκτός από Άσπιλη, Αμόλυντη, Άφθορη και Άχραντη, αποτελεί και την προσωποποίηση της ανθρώπινης αρετής και Αγιότητας. Η Εκκλησία, αυτή την περίοδο, προβάλει το έργο Της, δηλαδή, την υποταγή Της στο θέλημα του Θεού και μας καλεί να Της ομοιάσουμε και όπως ακριβώς έπραξε κι Αυτή, να ζήσουμε ενάρετη ζωή και να τηρούμε το θέλημα του Θεού!

Οι Χαιρετισμοί στην Παναγία μας αποτελούνται, από 24 οίκους, σχηματίζοντας συμβολικά μια ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω, καθώς κάθε οίκος ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά Ελληνικό γράμμα. Αυτό δεν είναι τυχαίο αλλά υπενθύμιση ότι ο Χριστός είναι η Αρχή και το Τέλος της ζωής μας και ήρθε στον κόσμο από την Παναγία μας «ἐκ Πνεύματος Ἁγίου». Στην Β΄ Στάση των Χαιρετισμών θυμηθήκαμε την Γέννηση του Χριστού, τους Ποιμένες, τους Μάγους και την φυγή στην Αίγυπτο και Της ψάλουμε, «Χαῖρε, στερρὸν τῆς πίστεως ἔρεισμα», δηλαδή, ότι μπορούμε να στηριχθούμε στην πίστη επάνω Της, έχοντας την βεβαιότητα ότι δεν θα πέσουμε και δεν θα καταποντισθούμε γιατί Αυτή είναι το παράδειγμα μας που μας συνδέει με τον Υιό Της και μας καλεί να εφαρμόσουμε στην ζωή μας τον λόγο Του!

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων