02/10/2023 02/10/2023 Στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Κορίνθου τελέσθηκαν το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 τα Ι. Μυστήρια της Βάπτισης και του Ι. Χρίσματος της θυγατέρας του Διακόνου π. Χρήστου Χίλια και της Διακόνισσας κ. Ελένης Παπαγεωργίου, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών και Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως κ. Αγαπίου. Στον λόγο του...
02 Οκτωβρίου, 2023 - 16:45
Τελευταία ενημέρωση: 02/10/2023 - 15:18

Βαπτίσεις από τον Μητροπολίτη Κορίνθου και τον Επίσκοπο Κεγχρεών

Διαδώστε:
Βαπτίσεις από τον Μητροπολίτη Κορίνθου και τον Επίσκοπο Κεγχρεών

Στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Κορίνθου τελέσθηκαν το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023 τα Ι. Μυστήρια της Βάπτισης και του Ι. Χρίσματος της θυγατέρας του Διακόνου π. Χρήστου Χίλια και της Διακόνισσας κ. Ελένης Παπαγεωργίου, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών και Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως κ. Αγαπίου.

Στον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα του Μυστηρίου, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι προ της Αναστάσεως του Κυρίου, όλο το κηρυκτικό, πνευματικό και θαυματουργικό έργο των Αποστόλων περιοριζόταν στον Λαό και στην γη του Ισραήλ. Μετά την Ανάστασή Του, στην Γαλιλαία, ο Κύριος δίδει την εντολή στους Μαθητές Του «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος» (Ματθ. κη’, 19) κηρύσσοντας την Ανάσταση και το Ευαγγέλιο σε όλον τον κόσμο με σκοπό την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. 

Με την Βάπτιση εξαλείφεται το προπατορικό αμάρτημα, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Με πρώτους τους Αποστόλους και αργότερα τους Κληρικούς παντός βαθμού οι Πιστοί οφείλουν να διδάσκονται και να τηρούν, όσα ο Κύριος δίδαξε, διότι δεν μπορεί να είναι κάποιος Χριστιανός χωρίς να εφαρμόζει στην ζωή του το Ευαγγέλιο. Ενώ παλαιά ίσχυε το «ὁ πιστεύσας καὶ βαπτισθεὶς σωθήσεται» (Μαρκ. ιστ΄, 16), στις μέρες μας οι Χριστιανοί βάζουμε τα παιδιά μας από πολύ νωρίς στον «δρόμο του Θεού», ώστε να μην στερούνται τις χάριτες, τις δωρεές και τις ευλογίες Του και να μην τα επηρεάζει ο διάβολος. Εξάλλου γι’ αυτό διαβάζουμε και τους Αφορκισμούς. 

Μαζί με το Μυστήριο του Βαπτίσματος τελούμε και το Μυστήριο του Χρίσματος προκειμένου τα παιδιά να έχουν την σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος και να ξεχωρίζουν από τους άθεους, αντίθεους και μισόθεους ανθρώπους, οι οποίοι δεν επιθυμούν να θεωρούνται Εκκλησιαστικοί άνθρωποι. Η Εκκλησία με το Μυστήριο του Βαπτίσματος και του Χρίσματος δεν δίνει ταυτότητα στα παιδιά Της αλλά την ευλογία του Αγίου Πνεύματος που είναι ανεξάντλητη, αρκεί η ζωή μας να είναι και να φαίνεται Χριστιανική και να μην απαρνούμεθα με τις πράξεις μας τον Θεό. Η σχέση μας με τον Θεό σφραγίστηκε με το Μυστήριο του Χρίσματος και αν Τον αρνηθούμε αμαρτάνουμε και γινόμαστε αυτοκατάκριτοι. 

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε τις νουθεσίες του προς τους γονείς συγχαίροντας τους για την επιλογή τους να ονομάσουν την θυγατέρα τους Φοίβη, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την Κορίνθια Αγία, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, τον οποίο ο π. Χρήστος διακονεί ευλαβώς, αλλά και την Ιστορική Αποστολική Επισκοπή των Κεγχρεών!

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Διονύσιος τέλεσε την Βάπτιση των εγγονών της συνεργάτιδας των Γραφείων της Ι. Μητροπόλεως μας κ. Φωτεινής Μπέμπη.

Αναφέρθηκε στην συνήθεια να δίδουμε ονόματα Αγίων της Εκκλησίας μας στους νεοφώτιστους, οι συγκεκριμένοι έλαβαν τα ονόματα του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου και του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, ώστε τα παιδιά να έχουν ένα πρότυπο στην ζωή τους και να προσαρμόζονται στην ζωή της Εκκλησίας, του Θεού και των Αγίων.

Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε να κρατήσουν σ’ όλη τους τη ζωή τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, να είναι «καλοί κ᾿ αγαθοί» άνθρωποι, όπως έλεγαν οι πρόγονοί μας, και να είναι πιστά στις αξίες και τις αρχές της Πατρίδας και της Εκκλησίας μας παιδιά ομοιάζοντας στους Αγίους που έλαβαν τα ονόματά Τους! 

   

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων