17/08/2023 18/08/2023 Με κατάνυξη εόρτασε το ακριτικό νησί των Αντικυθήρων τη μνήμη του Πολιούχου και Προστάτη του Αγίου Μύρωνος το διήμερο 16 και 17 Αυγούστου 2023, στην ομώνυμη παλαιά (1693) Μονή του, που από το 2022 έχει ανακαινισθεί υποδειγματικά με δαπάνες του εθνικού ευεργέτη κ. Αθανασίου Μαρτίνου. Στις Ιερές Ακολουθίες προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων...
17 Αυγούστου, 2023 - 22:02
Τελευταία ενημέρωση: 18/08/2023 - 1:11

Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στα Αντικύθηρα για τον Πολιούχο Άγιο Μύρωνα

Διαδώστε:
Κορυφώθηκαν οι εορτασμοί στα Αντικύθηρα για τον Πολιούχο Άγιο Μύρωνα

Με κατάνυξη εόρτασε το ακριτικό νησί των Αντικυθήρων τη μνήμη του Πολιούχου και Προστάτη του Αγίου Μύρωνος το διήμερο 16 και 17 Αυγούστου 2023, στην ομώνυμη παλαιά (1693) Μονή του, που από το 2022 έχει ανακαινισθεί υποδειγματικά με δαπάνες του εθνικού ευεργέτη κ. Αθανασίου Μαρτίνου.

Στις Ιερές Ακολουθίες προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, συμπαραστατούμενος από τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Φρουμέντιο Δημητρίου και τον Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Σταθάκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Άγιος Γεώργιος Νέου Ψυχικού) που εξυπηρέτησε ιερατικώς το νησί κατά τον Αύγουστο, ενώ κατά τον Εσπερινό παρέστη και ο π. Εμμανουήλ εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας.

Το απόγευμα τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός, ενώ η Αρτοκλασία τελέσθηκε στο προαύλιο της Μονής, με τη συμμετοχή πολλών προσκυνητών από τη γείτονα Κρήτη, που κατ΄ έθος ευλαβούνται και τιμούν τον Άγιο Μύρωνα.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, με τη συμμετοχή αγήματος του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, προσκυνητών από τα Κύθηρα και την Κρήτη αλλά και των κατοίκων του νησιού.

Ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Λειψάνου του Αγίου Μύρωνος έως την Πηγή της ευρέσεως όπου τελέσθηκε Αγιασμός. Όλο το εκκλησίασμα πέρασε κάτω από την Αγία Εικόνα κατά το παλαιό έθος και ακολούθησε εόρτιος τράπεζα στην αυλή του Ναού με τη συνοδεία κρητικής παραδοσιακής μουσικής.

Στις Ιερές Ακολουθίες έψαλε ο Πρωτοψάλτης Ιωάννης Τσούνης (για 23η συνεχή χρονιά) με τη συνοδεία Ιεροψαλτών εκ Λακωνίας.

Ο παριστάμενος Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης (και Αντιπρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Αγίου Μύρωνος), καλωσόρισε τους προσκυνητές και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της εορτής, τον αδελφοποιημένο Δήμο Κισάμου που κάλυψε τη δαπάνη του κεράσματος της παραμονής, όσους προσέφεραν σε χρήμα ή σε είδος, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γιώργο Χαρχαλάκη και τον επί 4 δεκαετίες Ιερέα του μικρού νησιού π. Αντώνιο Λιγοψυχάκη που με την Πρεσβυτέρα του φυλάνε τις Θερμοπύλες των Αντικυθήρων.

Επιπλέον τους ανθρώπους που με κόπο και μόχθο προετοίμασαν την πανήγυρη επί πολλές ημέρες, με πρωτοστάτη τον Κωστή Χριστουλάκη και την οικογένειά του από την Κίσαμο, που με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ ορίσθηκε και Επίτροπος του Αγί. Μύρωνος εκπροσωπώντας τους Κρήτες που πριν 4 περίπου αιώνες βρήκαν την εικόνα του Αγίου στα Αντικύθηρα και τα εποίκισαν, χτίζοντας και το όμορφο αυτό μοναστήρι.

Τέλος, εμνήσθη του προ έτους εκδημήσαντος Εμμανουήλ Χαρχαλάκη, επί 4 δεκαετίες Επιτρόπου και Ιεροψάλτη στον Άγιο Μύρωνα, η απουσία του οποίου στον φετινό εορτασμό ήταν παραπάνω από αισθητή, αλλά και όλων των αποβιωσάντων Αντικυθηρίων που σαν σήμερα γιόρταζαν τον προστάτη τους Άγιο και τώρα εορτάζουν στην Άνω Ιερουσαλήμ.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων