08/01/2023 08/01/2023 Τηρώντας και εφέτος μία παράδοση περίπου δύο αιώνων, η οποία καθιερώθηκε από τους κατοίκους της Όσσης, να τιμούν την συντοπίτισσα Αγία τους την ακροτελεύτια ημέρα των Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυράννης της Όσσαίας, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Οι κάτοικοι της περιοχής θέλοντας να μην...
08 Ιανουαρίου, 2023 - 14:28
Τελευταία ενημέρωση: 08/01/2023 - 14:33

Αρχιερατικό συλλείτουργο για την εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας

Διαδώστε:
Αρχιερατικό συλλείτουργο για την εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας

Τηρώντας και εφέτος μία παράδοση περίπου δύο αιώνων, η οποία καθιερώθηκε από τους κατοίκους της Όσσης, να τιμούν την συντοπίτισσα Αγία τους την ακροτελεύτια ημέρα των Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, εορτάστηκε η Ιερά Μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυράννης της Όσσαίας, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Οι κάτοικοι της περιοχής θέλοντας να μην στερηθούν την χαρά και την ευλογία της εορτής της Αγία τους, εξαιτίας του γεγονότος ότι την επομένη των Εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, επέστρεφαν στις εργασίες τους στις μεγάλες πόλεις και ξαναγύριζαν στον τόπο τους κατά την διάρκεια του Πάσχα, μετέφεραν την πανήγυρη την ημέρα αυτή, κυρίως για πρακτικούς λόγους παρότι η Μνήμη της, τιμάται από της Αγία μας Εκκλησία την 28 Φεβρουαρίου.

Επίκεντρο όλων των εορτίων εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν ήταν ο πάνσεπτος και περικαλλής Ιερός Ναός της Αγίας Κυράννης, όπου και φυλάσσονται τα Σεπτά και Χαριτόβρυτα Λείψανά της Αγίας η οποία γεννήθηκε στην Κωμόπολη αυτή και εμαρτύρησε με φρικτά βασανιστήρια το έτος 1751 στην Θεσσαλονίκη.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και Ιερά Λιτάνευσις της Λειψάνων και της Εικόνος της Αγίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μετρών και Αθύρων κ. Δημητρίου, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος.

Κορύφωση των λατρευτικών εκδηλώσεων

Οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το πρωί της Κυριακής 08 Ιανουαρίου ε.έ., με την τέλεση του Αρχιερατικού Συλλείτουργου, εις το οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος, πλαισιούμενος υπό του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος και χοροστάτησε του Όρθρου.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος που προσήλθαν και συμμετείχαν με υποδειγματική τάξη και ευλάβεια, παρέστησαν οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτριος Βαρτζόπουλος, του Συ.Ρι.Ζα. κ. Σωκράτης Φάμελλος, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Τοπικής Κοινότητος Όσσης.

Τόσο τον Εσπερινό Θείο Λόγο όσο και τον Κυριακάτικο υπούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός ο οποίος και ομίλησε επικαίρος αναφερόμενος εκτενώς στην μορφή της Αγίας Κυράννης, συνδέοντας το Μαρτύριο του αίματος της εποχής εκείνης με το Μαρτύριο της συνειδήσεως του σήμερα, ενώ ανέλυσε και τα νοήματα της ακουσθήσας Ευαγγελικής Περικοπής, μεταφέροντας στο τέλος της Πατρικές Ευχές και Ευλογίες της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων επέδωσε το Οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη εις τον Ιερομόναχο π. Χρυσόστομο Μπουνταλάκη, αδελφό της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων Λαγκαδά, εις τον οποίο και αναφέρθηκε με πατρικούς λόγους αγάπης.

Τέλος, εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τον κάθε Μητροπολίτη καθώς και προς όλους τους παρισταμένους που προσήλθαν στην εορτή αυτή της επαρχίας μας και τίμησαν την μνήμη της μεγάλης Νεομάρτυρος Αγίας Κυράννης της Οσσαίας, προτρέποντας τους πάντες να ζουν μέσα στο Φως του Χριστού και τα έργα τους να είναι Χριστομίμητα, να κρατάνε ψηλά τις παραδόσεις και τα ήθη της Πατρίδος μας, τις οποίες οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε και στα παιδιά μας και τέλος στην καρδιά μας να κλείσουμε Χριστό και Ελλάδα, αντλώντας δύναμη και ισχύ για να συνεχίζουμε τον πνευματικό αγώνα μας.

Δείτε φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων