15/01/2023 16/01/2023 Πλούσιο σε δράσεις ήταν το τριήμερο 13-15 Ιανουαρίου 2023 στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης. Έναρξη Επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως Στην κεντρική αίθουσα του Πολυδυνάμου Πνευματικού Κέντρου «Αγία Κυράννα» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 13 Ιανουαρίου 2023, ο Αγιασμός επί τη ενάρξει του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η αισθητική της λατρείας», που πραγματοποιείται σε...
15 Ιανουαρίου, 2023 - 20:26
Τελευταία ενημέρωση: 16/01/2023 - 5:29

Επιμορφωτικό πρόγραμμα του ΙΠΕ και συνάξεις Ιεροψαλτών-ενοριών στην Ι.Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Διαδώστε:
Επιμορφωτικό πρόγραμμα του ΙΠΕ και συνάξεις Ιεροψαλτών-ενοριών στην Ι.Μ. Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Πλούσιο σε δράσεις ήταν το τριήμερο 13-15 Ιανουαρίου 2023 στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Έναρξη Επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως

Στην κεντρική αίθουσα του Πολυδυνάμου Πνευματικού Κέντρου «Αγία Κυράννα» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 13 Ιανουαρίου 2023, ο Αγιασμός επί τη ενάρξει του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η αισθητική της λατρείας», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (Ι.Π.Ε.), μέσα στο πλαίσιο υλοποίησης της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπoλίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, κατά την εναρκτήρια ομιλία του μετά το πέρας του Αγιασμού, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του τρέχοντος προγράμματος για τους κληρικούς και τα λαϊκά στελέχη των Μητροπόλεων, διότι μέσα από αυτές τις ενέργειες δίδονται οι ευκαιρίες προς όλους της διά βίου μαθήσεως και της ανανεώσεως των γνώσεων τους καθώς επίσης τους παρέχεται μία συνεχής θεολογική κατάρτιση και εφαρμογή των μεθόδων στην ποιμαντική σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα της εποχής μας.

Καταλήγοντας ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, για την Ευλογία που παρείχε να υλοποιηθεί το παρών πρόγραμμα στην Μητρόπολη Λαγκαδά και μέσα από αυτό οι Κληρικοί να έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, ενώ ευχήθηκε την πλήρη ευόδωση των στόχων του προγράμματος.

Εν συνεχεία τον λόγο έλαβε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος και μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερωνύμου οραματιστού, ιδρυτού και Προέδρου του Ιδρύματος για μία καλήκαρπη και ευλογημένη χρονιά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άοκνη του μέριμνα μέσα στα πολυεύθυνα αρχιεπισκοπικά καθήκοντά του, για την αποστολή του Ι.Π.Ε., που σκοπό έχει την προσφορά στον κλήρο και τον λαό της Εκκλησίας, προς όφελος της κοινωνίας.

Ευχαρίστησε επίσης τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα για την εκ νέου συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με το Ι.Π.Ε., δίνοντας με τον τρόπο αυτό την δυνατότητα στους κληρικούς της περιφερείας του, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής, επ’ αγαθώ της τοπικής κοινωνίας. Ευχαριστίες εξέφρασε και στον συντονιστή του προγράμματος Πρωτοπρ. Δημήτριο Αβδελά για την άριστη οργανωτική συνεργασία και την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος.

Ακολούθως παρουσίασε την δομή και τους σκοπούς του τρέχοντος εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο θα ολοκληρωθεί σε 35 διδακτικές ώρες, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στους στόχους δίδοντας έμφαση στα ζητήματα της αισθητικής στη λατρευτική ζωή των πιστών, αποσκοπώντας να αναδείξει τους πυλώνες αγωγής τους, δηλαδή την αισθητική μέσα από την τέχνη υπό το πρίσμα της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας ανά τους αιώνες.

Πρώτος εισηγητής του προγράμματος ήταν ο Αρχιμ. π. Θεολόγος Αλεξανδράκης ανέπτυξε την εισήγηση με θέμα: «Η αισθητική του λόγου των λειτουργικών κειμένων. Ο λόγος και η αισθητική της γλώσσας του κηρύγματος».

Μετά το πέρας της εισηγήσεως ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον ομιλητή για την καθ΄όλα άρτια παρουσίαση του θέματος, ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις που υπέβαλλαν οι παρακολουθούντες προς τον π. Θεολόγο.

 

Ετήσια Σύναξη Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως

Την επομένη, Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 μετά το πέρας του Αναστάσιμου Εσπερινού που τελέσθηκε εις τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος συνεκλήθη η ετήσια Σύναξη Ιεροψαλτών της Μητροπόλεως.

Αφού ευλόγησε την Βασιλόπιτα ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της Βυζαντινής Μουσικής μέσα από την οποία ο άνθρωπος μπορεί να υψωθεί στον ουρανό ενώ παράλληλα έκανε μία ιστορική σύνδεση της αρχαίας ελληνικής με την βυζαντινή μουσική σημειώνοντας την κοινή πορεία του ήχου και του κειμένου ανάλογα την περίσταση.

Εν συνεχεία απευθυνόμενος προς του Ιεροψάλτες σημείωσε τη σπουδαιότητα του ρόλου και του έργου που έχουν μέσα στις Ιερές Ακολουθίες ως συνδετικοί κρίκοι τόσο των λειτουργών Ιερέων όσο και των προσευχομένων πιστών, γι’ αυτό όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Σεβαμιώτατος α «πρέπει να μείνει η Βυζαντινή Μουσική ως έχει αναλλοίωτη και ο ιεροψάλτης να παραμένει παραδοσιακός και κατανυκτικός», παροτρύνοντας τους να ανεβάζουν στο αναλόγιο όσο το δυνατόν νέα παιδιά για να μεταλαμπαδεύουν την παράδοση αυτή.

 

Διευρυμένη Σύναξη των ενοριών

Το απόγευμα της Κυριακής, 15 Ιανουαρίου 2023, εις την κεντρική αίθουσα του Πολυδυνάμου Πνευματικού Κέντρου «Αγία Κυράννα», πραγματοποιήθηκε η διευρυμένη Σύναξη παρουσία των Ιερέων Προϊσταμένων και των νεοδιοριζόμενων μελών των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των ενοριών της Μητροπόλεως, στο τέλος της οποίας επιδόθηκαν και τα διοριστήρια γράμματα για την επερχόμενη χρονική περίοδο 2022-2025, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 4190/1696/06.09.2022 Εγκύκλιο Σημείωμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και κατόπιν της υπ’ αριθμ. 590/9/21.12.2022 αποφάσεως του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Πλάτων αφού καλωσόρισε τους νέους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους και τους ευχήθηκε μία ευλογημένη θητεία, αναφέρθηκε στην σημασία του τιμητικού αυτού αξιώματος, υπενθυμίζοντας προς όλους ότι η διοίκηση μίας ενορίας δεν πρέπει να προσωποκεντρική αλλά ομαδική και αρμονική, και όλοι μαζί σε συνεργασία με τον Ιερατικό Προϊστάμενο να εργάζονται με φιλότιμο και ζήλο σύμφωνα πάντοτε με τις κανονικές διατάξεις που ορίζονται από τον νόμο, με γενικότερο σκοπό και στόχο το καλό του τόπου, των ενοριτών και του πληρώματος της Αγίας μας Εκκλησίας.

Καταλήγοντας παρουσίασε εν συντομία όλο το Ποιμαντικό, Κοινωνικό, Φιλανθρωπικό και Επιμορφωτικό έργο που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στην Μητρόπολη, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι τόσο ό ίδιος όσο και το προσωπικό των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως είναι συνεχώς κοντά και δίπλα τους για οτιδήποτε πρόβλημα και αν προκύψει είτε προσωπικό, είτε στις ενορίες που διακονούν.

 

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος «Η αισθητική της λατρείας», Σύναξη Ιεροψαλτών και Ιερέων Προϊσταμένων και των νεοδιοριζόμενων μελών των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων των ενοριών της Μητροπόλεως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων