03/12/2022 03/12/2022 Ως πνευματικό κειμήλιο για ολόκληρη την Οικουμένη χαρακτήρισε το Άγιον Όρος ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθωνική Πολιτεία. Ο Σεβασμιώτατος , εκτός από τις Καρυές επισκέφθηκε τις Ιερές Μονές Ιβήρων, Βατοπαιδίου και Σίμωνος Πέτρας. Με την άδεια και ευλογίατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και αποδεχόμενος της...
03 Δεκεμβρίου, 2022 - 10:43
Τελευταία ενημέρωση: 03/12/2022 - 10:36

Το Άγιον Όρος επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Το Άγιον Όρος επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά (ΦΩΤΟ)

Ως πνευματικό κειμήλιο για ολόκληρη την Οικουμένη χαρακτήρισε το Άγιον Όρος ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθωνική Πολιτεία. Ο Σεβασμιώτατος , εκτός από τις Καρυές επισκέφθηκε τις Ιερές Μονές Ιβήρων, Βατοπαιδίου και Σίμωνος Πέτρας.

Με την άδεια και ευλογίατου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και αποδεχόμενος της ευγενικής προσκλήσεως της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Ὀρους, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνας, προέστη κατά την 1 Δεκεμβρίου/18 Νοεμβρίου ε.έ., της Ιεράς Πανηγυρικής Αγρυπνίας επί τη μνήμη της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Κοσμά του Πρώτου του Βατοπαιδινού του Οσιομάρτυρα στον πάνσεπτο Ιερό Ναό του Πρωτάτου Καρυών Αγίου Όρους.

Η πανηγυρική Αγρυπνία τελέσθηκε με κατάνυξη και σεμνή μεγαλοπρέπεια σύμφωνα με το Αγιορειτικό Τυπικό, παρουσία του Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους Γέροντος Χριστοφόρου Ιβηρίτου, τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους, αντιπροσώπων των Ιερών Μονών, πολλών Καρεωτών Πατέρων και ευαρίθμων ευλαβών προσκυνητών.

“Το Άγιον Όρος είναι πνευματικό κειμήλιο για ολόκληρη την Οικουμένη”

Ακολούθησε εόρτια τράπεζα όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, μίλησε περί της μορφής του Οσιομάρτυρος Αγίου Κοσμά του Πρώτου του υπό των Ενωτικών αποκτανθέντος και των άλλων σφαγιασθέντων μοναχών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο Άγιον Όρος χαρακτηρίζοντας το πραγματικά πνευματικό κειμήλιο για ολόκληρη την Οικουμένη, διότι είναι ο τόπος της Παναγίας και αποτελεί ένα αγιαστήριο ψυχών Αγιότητας και αληθούς και ειλικρινούς μετανοίας όπου ο καθένας, όταν το θέλει πραγματικά μπορεί να βιώσει όλες εκείνες τις αγιοπνευματικές εμπειρίες που προσφέρει ο Αναστάς Κύριος, όπως ακριβώς μετέχουν των αρρήτων μυστηρίων της χάριτος και όλοι οι Άγιοι Πατέρες, ζώντας την ζωή της Καινής Κτίσεως.

Τέλος, εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή του, διότι τον αξίωσε η χάρις της Υπεραγίας Θεοτόκου να βιώσει αυτή την μεγάλη πανήγυρη και ταυτόχρονα να επισκεφτεί την Αθωνική Πολιτεία για πρώτη φορά από της εκλογής του και της ενθρονίσεως του στην Μητρόπολη Λαγκαδά, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Χριστοφόρο Ιβηρίτη και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας για την τιμητική πρόσκληση, ευχόμενος η Παναγία να τους χαρίζει δύναμη και στήριξη στο πολυεύθυνο έργο που διακονούν, το οποίο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Πατρίδα μας και ολόκληρη την Ορθοδοξία και πρόκειται για έναν θεσμό που τιμά τον μοναχισμό και την ευλογημένη πολιτεία του Άθω.

Επισκέψεις στις Μονές Ιβήρων, Βατοπαιδίου και Σίμωνος Πέτρας

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Περιβόλι της Παναγίας ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του, η οποία αποτελούνταν από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιωάννη Αρσενιάδη και τον Αρχιδιάκονο της καθ΄ημάς Μητροπόλεως π. Ραφαήλ, είχε την ευκαιρία να Ιερουργήσει στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας Πορταϊτισσης της Ιεράς Μονής των Ιβήρων και να συναντηθεί με τον Καθηγούμενο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ναθαναήλ και τον Προηγούμενο αυτής π. Βασίλειο, ενώ επισκεφτεί ακόμα το κελί του προκατόχου του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Ιωάννου στο Κάθισμα της Παναγίας της Πορταϊτισσης, και τις σεβάσμιες Ιεράς Μονές Μεγίστης Βατοπαιδίου και Σίμωνος Πέτρας όπου συναντήθηκε με τους Ηγουμένους αυτών Αρχιμανδρίτη Εφραίμ και Αρχιμανδρίτη Ελισαίο, συζητώντας και ανταλλάσσοντας απόψεις πάνω σε θέματα κοινού πνευματικού ενδιαφέροντος, ευχαριστώντας τους στον τέλος για την υποδοχή και την αβραμιαία φιλοξενία που τον επιφύλαξαν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων