12/11/2023 12/11/2023 Επί τη συμπληρώσει τριών ετών, από την προς Κύριον εκδημία του μακαρία τη λήξει γενομένου, αειμνήστου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, τελέσθηκε την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και εψάλη Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου. Των Ιερών Ακολουθιών προέστη...
12 Νοεμβρίου, 2023 - 16:45
Τελευταία ενημέρωση: 12/11/2023 - 17:17

Τριετές μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη

Διαδώστε:
Τριετές μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη

Επί τη συμπληρώσει τριών ετών, από την προς Κύριον εκδημία του μακαρία τη λήξει γενομένου, αειμνήστου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, τελέσθηκε την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και εψάλη Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Μητροπολίτου.

Των Ιερών Ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος συνιερούργησε μετά των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου (ο οποίος χοροστάτησε του Όρθρου), Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Άρτης κ. Καλλινίκου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, του Θεοφιλάστατου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, ενώ εκ του Ιερού Βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελεήμων.

Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών παρέστησαν συμπροσευχητικώς, οι κατά σάρκα συγγενείς του αοιδίμου Ιεράρχου, η εψηφισμένη νέα Δήμαρχος Λαγκαδά κα. Νίκη Ανδρεάδου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής κοινότητος, καθώς επίσης παλαιοί συνεργάτες και πνευματικά του παιδιά του από τον Λαγκαδά και από πολλά μέρη της Ελλάδος.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Τριετές Αρχιερατικό Μνημόσυνο μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου - Ι.Μ.Ν. Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά 12.11.2023

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος στην θεολογικώς εμπεριστατωμένη και συγκινησιακώς φορτισμένη ομιλία του ερμήνευσε τα υψηλά νοήματα της σημερινής ευαγγελικής περικοπής της ημέρας καθώς επίσης αναφέρθηκε και στην πραγματικά χαρισματική και ακτινοβολούσα προσωπικότητα του μακαριστού Ιωάννου, με τον οποίο συνδέονταν πνευματικά μέσα από τα χρόνια της κοινής διακονίας τους, εις την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και κάτω από την φωτισμένη καθοδήγηση του πνευματικού τους Πατρός, μακαριστού Γέροντος Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Β΄ (Χρυσοφάκη).

Αναλυτικά η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος:

«Τα ιερά αναγνώσματα της σημερινής Κυριακής, ογδόης του Λουκά, μας παρουσιάζουν δύο εικόνες. Δύο εικόνες φαινομενικά διαφορετικές μεταξύ τους, οι οποίες όμως περιγράφουν δύο βασικές ιδιότη­τες του ίδιου θεοίδρυτου θεσμού, της Εκκλησίας μας.

Η μία είναι η εικόνα την οποία μας δίδει ο πρωτοκορυφαίος από­στολος Παύλος στο αποστολικό ανάγνωσμα. «Ο σπείρων φειδομέ­νως, φειδομένως και θερίσει, και ο σπείρων επ᾽ ευλογίαις επ᾽ ευλο­γίαις και θερίσει», μας λέγει.

Ο λόγος για τη σπορά και τους πνευ­ματικούς σπορείς αλλά και για τον θερισμό που ακολουθεί τη σπορά. Ο λόγος για την Εκκλησία που αποτελεί το θείο γεώργιο, στο οποίο οι ποιμένες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας σπείρουν τον λόγο του Θεού με ζήλο και διάθεση και φροντίζουν με τη χάρη του Θεού να δώσει καρπούς, να δώσει στα­χεις πέπειρους, ώστε την ώρα του θερισμού, την ημέρα δηλαδή της κρίσεως, ο θερισμός τον οποίο θα αποδώσουν στον Κύριο να είναι πολύς.

Η εικόνα αυτή του γεωργίου ισχύει όμως και για όλους τους πιστούς, οι οποίοι μέσα στο γεώργιο της Εκκλησίας, μέσα δηλαδή στον προστατευμένο από τα ζιζάνια των αιρέσεων και της ποικιλωνύμου εκ­κοσμικεύσεως χώρο, καλούνται να καλλιεργήσουν τον σπόρο της πίστεως αποδίδοντας και αυτοί έργα καλά και αγαθά.

Η δεύτερη εικόνα της Εκκλησίας είναι αυτή που μας παρουσιάζει ο ίδιος ο ιδρυτής της, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, στην παραβολή του Καλού Σαμαρείτου, την οποία ακούσαμε στο σημερινό ευαγγελι­κο ανάγνωσμα.

Τι είναι η Εκκλησία σύμφωνα με αυτή την εικόνα; Είναι πανδοχείο, στο οποίο ο Καλός Σαμαρείτης Χρι­στος εμπιστεύθηκε στη φροντίδα του πανδοχέως «τον εμπεσόντα εις τους ληστάς», τον τραυματισμένο δηλαδή από την αμαρτία άνθρωπο, προκαταβάλλοντας μάλιστα δύο δηνάρια για τη φροντίδα του.

Πανδοχείς είναι οι πρεσβύτεροι και οι επίσκοποι της Εκκλησίας και τα δύο δηνάρια είναι η χάρη των μυστηρίων, την οποία καλούνται να διαχειριστούν και να αξιοποιή­σουν για τη θεραπεία των ανθρώ­πων. Και μέσα στο πανδοχείο και όλοι εμείς μπορούμε να βρούμε την ίαση και τη σωτηρία, καθώς για μας ίδρυσε ο Χριστός την Εκκλησία του και μόνο μέσα σ᾽ αυτήν.

Γεώργιο, λοιπόν, η Εκκλησία και συγχρόνως πανδοχείο μας την παρουσίασαν τα ιερά αναγνώσμα­τα της σημερινής Κυριακής. Και σ᾽ αυτό το ιερό γεώργιο επιθυμούσε να γίνει σπορέας ο μακαριστός και αείμνηστος Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, του οποίου τελούμε σήμερα το μνη­μόσυνο επί τη συμπληρώσει τριών ετών από την εις Κύριον εκδημίαν του.

Έτσι τον γνώρισα, όταν νεαρός φοιτητής στη Θεσσαλονίκη πλη­σι­α­­σε στην Χριστιανική Καταφυγή Νέων του Αγίου Δημητρίου και θέλησε να συνδεθεί μαζί της και μαζί μας, για να προσφέρει στο ερ­γο της κατηχήσεως των νέων αν­θρώπων, για να σπείρει στις ψυ­χες τους τον σπόρο του θείου λο­γου και της αγάπης προς την Εκ­κλησία και τη λειτουργική ζωή της.

Μέσα στη Χριστιανική Καταφυγή και το πνευματικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ερ­γα­σθηκε με πολλή αγάπη για τους νέους και προσπάθησε να βοηθήσει πολλούς οδηγώντας τους στην Εκκλησία και την αγιαστική χάρη της.

Μέσα στο πνευματικό αυτό φυ­τώριο καλλιεργήθηκε ακόμη περισσότερο και η επιθυμία του να αφιερώσει τη ζωή του στον Θεό και τη διακονία του και να εργασθεί στο θείο πανδοχείο της Εκκλησίας ως διάκονος του Καλού Σαμαρείτου Χριστού και οικονόμος των μυστηρίων του.

Ως διάκονος αρχικά στον ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου και στη συνέχεια ως πρεσβύτερος στον νέο τότε ιερό ναό των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου των Θεσ­σα­λονικέων, συνδιακονήσαμε με τον μακαριστό Ποιμενάρχη σας στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλο­νι­κης επί δέκα περίπου έτη, και στο διάστημα αυτό είχα πολλές ευκαι­ρίες να γνωρίσω βαθύτερα και τον ίδιο αλλά και το έργο του, και πρω­τίστως το ενδιαφέρον και τη μέρι­μνα του για τους ανθρώπους, ιδιαι­τέρως για τους νέους, καθώς ήταν υπεύθυνος για το Γραφείο Νεότητος, αλλά και για όλους όσους είχαν ανάγκη.

Το έργο αυτό συνέχισε ο μακαρι­στος Μητροπολίτης Ιωάννης και ως πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μη­τροπόλεως Θεσσαλονίκης, εκδα­πα­νω­ντας αφειδώς το δηνάριο το οποίο του εμπιστεύθηκε ο Χριστός στη διακονία των ανθρώπων και της Εκκλησίας, και συνεχίζοντας να σπείρει τον λόγο του «τοις εγ­γυς και τοις μακράν».

Και ο Θεός εν τη αγάπη του του εμπιστεύθηκε αργότερα ϖκαι το δεύτερο δηνάριο, την χάρη της αρχιερωσύνης, και τον κατέστησε ποιμένα και επίσκοπο της Ιεράς αυτής Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λη­της και Ρεντίνης, εις διαδοχή ενός ταπεινού και αγίου ιεράρχου, του αειμνήστου Σπυρίδωνος, το έργο του οποίου εκλήθη από τον Θεό να συνεχίσει και να επαυξήσει «προς καταρτισμόν των αγίων» και «προς οικοδομήν του σώματος του Χριστού».

Έλαβε το επιπλέον δηνάριο από τον Κύριο του πανδοχείου ο μακα­ριστός Μητροπολίτης, για να έχει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των ανθρώπων και να σπείρει εντατι­κο­τερα τον θείο σπόρο στις ψυχές τους. Και το έλαβε με την υπόσχε­ση, όπως ακούσαμε και στο σημε­ρινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, ότι «ο,τι αν προσδαπανήση», ότι δη­λα­δη επιπλέον δαπανήσει στη διακονία του για τους ανθρώπους και τη σωτηρία τους, ο Χριστός θα του το αποδώσει «εν τω επανέρ­χεσθαι» αυτόν.

Εργάσθηκε, εκοπίασε, αγωνίσθη­κε, προσέφερε ο μακαριστός ιεράρ­χης, όπως και σείς γνωρίζετε πε­ρισ­σότερο από κάθε άλλον και όπως τον ζήσατε κατά τη δεκαετή αρχιερατεία του στην Ιερά αυτή Μητρόπολη, αλλά και κατά τη σχεδόν τεσσαρακονταετή διακονία του στην Εκκλησία.

Tο ενδιαφέρον και τη φροντίδα του είλκυαν πάντοτε οι νέοι τους οποίους προσπαθούσε να στηρίξει με την αγάπη του αλλά και δη­μι­ουργώντας υποδομές, χώρους και ευκαιρίες στον χώρο της Εκκλη­σίας, όπως το Κέντρο Νεότητος «Η αγία Κυράννα», για να μπορούν να βρίσκονται κοντά της, αλλά και για να ανταποκρίνεται η Εκκλησία στις ανάγκες τους αλλά και στα όνειρά τους.

Η αγάπη του αγκάλιαζε και όλους όσους αντιμετώπιζαν προβλήματα ή βρισκόταν σε δυσχερή θέση. Φιλάνθρωπος και ελεήμων φρο­ντι­ζε και γι᾽ αυτούς τους αδελφούς μας μιμούμενος τον Καλό Σαμα­ρείτη και προσπαθούσε να τους συμπαρίσταται με κάθε τρόπο.

Μερίμνησε όμως και για την προ­βολή των αγίων, ιδιαιτέρως της αγίας Κυράννης, και της παραδό­σεως της τοπικής Εκκλησίας, τι­μω­ντας τους αγίους της αλλά και ιδρύοντας το Εκκλησιαστικό Μου­σείο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Θεός θέλησε να τον καλέσει ανέλπιστα και πρόωρα, κατά το ανθρώπινο, κοντά του, πριν από τρία χρόνια. Ελπίζουμε όμως και ευχόμεθα ότι εκεί όπου ευρίσκεται τώρα προγεύεται τους καρπούς των κόπων και την ανταμοιβή, η οποία αναμένει όλους όσους εργά­σθηκαν με ζήλο και αγάπη στο γεώργιο του Θεού.

Και είναι ευλογία από τον Θεό το γεγονός ότι σας χάρισε έναν νέο ποιμενάρχη, τον Σεβασμιώτατο Μη­τροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα, τον οποίο και ιδιαιτέρως αγαπούσε ο αείμνηστος Ιωάννης, ο οποίος διακρίνεται για την αγάπη και τον ζήλο για την Εκκλησία, στην οποία αφιερώθηκε από τα νεανικά του χρόνια ως μοναχός στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεο­λόγου στην Πάτμο, όπου και εγώ τον εγνώρισα και συνεδέθην αδελφικώς μαζί του, και ο οποίος συνεχίζει ακάματος το έργο του προκατόχου του, μακαριστού Μη­τρο­πολίτου Ιωάννου, και αγωνίζε­ται για να σπείρει «επ᾽ ευλογίαις» τον λόγο του Θεού στις ψυχές σας και να θεραπεύσει όλες τις ανάγκες σας με τη χάρη του Θεού.

Τον ευχαριστώ από καρδίας, τόσο εγώ προσωπικά όσο και όλοι οι αδελφοί Αρχιερείς, που λαμβάνουν μέρος σήμερα στη θεία Λειτουργία, για την τιμητική πρόσκλησή του να συμμετάσχουμε στο αρχιερα­τικό συλλείτουργο και στο μνημό­συνο του μακαριστού προκατόχου του Ιωάννου, και ταπεινώς εύχομαι ο Θεός να τον ενισχύει και να τον ενδυ­ναμώνει στην πολυεύθυνη αρχιε­ρα­τική του διακονία εις έτη πολλά.»

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου μας κ. Παντελεήμονος το τριετές μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Ιωάννου Τασιά.

Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, εξέφρασε λόγους ευχαριστίας προς τους τους παρόντες και λειτουργούντες Αρχιερείς, που με την παρουσία τους τίμησαν την μνήμη του μακαριστού προκατόχου του, ο οποίος μέσα από το πολυσχιδές ποιμαντικό, πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο που επιτελέστηκε κατά την διάρκεια της δεκάχρονης θεοφιλούς ποιμαντορίας του, κατέλιπε το αποτύπωμα της αγάπης και της μεγάλης προσφοράς του, τόσο στην τοπική Εκκλησία και στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά, όσο και εις τα πολλά πνευματικά αυτού τέκνα, παρέχοντας τον ίδιο του εαυτό ως υπόδειγμα καλού ποιμένος, ακαταβλήτου εργάτου του Ευαγγελίου και φιλοστόργου πνευματικού πατρός, ενώ καταλήγοντας παρακάλεσε όλους να έχουν στην καρδιά τους πάντοτε αλλά και στις καθημερινές προσευχές τους τον αοίδιμο Ιεράρχη.

Εν συνεχεία οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες μετέβησαν στο μνήμα που ευρίσκεται όπισθεν του Ιερού Βήματος του Ιερού Μητροπολιτικό Ναού της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, όπου και ετέλεσαν Αρχιερατικό τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού Ποιμενάρχου της τοπικής Εκκλησίας Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, αοιδίμου Μητροπολίτου κυρού Ιωάννου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων