25/08/2023 25/08/2023 Τον Αύγουστο του 2023 το «Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, με την ευλογία και την έμπνευση του Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, πραγματοποίησε τις εξής εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των ετήσιων ομιλιών που διοργανώνει σε χωριά της Σάμου, σε συνδυασμό με την τέλεση των Ιερών Παρακλήσεων προς την...
25 Αυγούστου, 2023 - 22:01
Τελευταία ενημέρωση: 25/08/2023 - 21:40

Δράσεις του «Κέντρου Εκκλησιαστικών Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών της Ι.Μ Σάμου και Ικαρίας

Διαδώστε:
Δράσεις του «Κέντρου Εκκλησιαστικών Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών της Ι.Μ Σάμου και Ικαρίας

Τον Αύγουστο του 2023 το «Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, με την ευλογία και την έμπνευση του Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, πραγματοποίησε τις εξής εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των ετήσιων ομιλιών που διοργανώνει σε χωριά της Σάμου, σε συνδυασμό με την τέλεση των Ιερών Παρακλήσεων προς την Υπεραγία Θεοτόκο και σε συνεργασία με πολιτισμικά σωματεία του νησιού που παρουσίασαν τοπικούς λαϊκούς χορούς.

Όλες οι ομιλίες, που φέτος εντάχθηκαν στη σειρά «Η τιμή του ελληνικού λαού στο πρόσωπο της Θεοτόκου», πραγματοποιήθηκαν από τον Διευθυντή του Κέντρου, Καθηγητή Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνη, Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με τα εξής θέματα: «Η Παναγία η Βουρλιώτισσα στην ελληνική λαϊκή εθιμοταξία» (Βουρλιώτες Σάμου, 3 Αυγούστου 2023) – «Η Παναγία στη σαμιακή λαϊκή εθιμοταξία» (Παγώνδας Σάμου, 9 Αυγούστου 2023) – «Η Θεοτόκος στη λαϊκή παράδοση του Γένους και η Παναγία στο Κακοπέρατο (Καστανιά Σάμου, 10 Αυγούστου 2023) και «Η Παναγία στη λαϊκή παράδοση του Γένους (Πλάτανος Σάμου, 7 Αυγούστου 2023).

Επίσης, ο Διευθυντής του Κέντρου υπήρξε συντονιστής και ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας, δια του «Κέντρου Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών», για να τιμηθεί η προσφορά του «Ιδρύματος Κωνσταντίνου & Μαρίας Ζημάλη» και του «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου» στο πρόσωπο του Προέδρου τους κ. Ευαγγέλου Ζημάλη (Πυθαγόρειο Σάμου, 16 Αυγούστου 2023), με θέμα: «Η προσφορά του ‘Ιδρύματος Κωνσταντίνου & Μαρίας Ζημάλη στη σαμιακή πολιτιστική ζωή».

Τέλος, το Κέντρο συμμετείχε, σε συνεργασία με τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, στον εορτασμό της τοπικής σαμιακής θρησκευτικής και εθνικής εορτής της επετείου της 6ης Αυγούστου 1824, κατά την δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, καθώς ο Διευθυντής του Καθηγητής κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πυθαγορείου, με θέμα «Η διαχρονική ενωτική πρόσληψη της 6ης Αυγούστου 1824 στη σαμιακή ιστορία».

Με την ευλογία του Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου το «Κέντρο Εκκλησιαστικών, Ιστορικών και Πολιτισμικών Μελετών» της Ιεράς Μητροπόλεώς μας συνεχίζει το έργο του, προγραμματίζοντας για τους επόμενους μήνες σχετικές με το έργο του εκδηλώσεις και εκδόσεις.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων