07/05/2023 07/05/2023 Με τιμές πραγματοποιήθηκε στο Μεσαίο Καρλόβασι, την Κυριακή 7 Μαίου, ο  εορτασμός της επετείου Ύψωσης της σημαίας της επανάστασης του 1821, από τον Μητροπολίτη Κύριλλο και τον αρχηγό της Σαμιακής Επανάστασης Λυκούργο Λογοθέτη. Ο εορτασμός ξεκίνησε με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Μεσαίου Καρλοβασίου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσέβιου...
07 Μαΐου, 2023 - 19:50
Τελευταία ενημέρωση: 07/05/2023 - 20:31

Εορτασμός της επετείου Ύψωσης της Σημαίας της επανάστασης του 1821 στο Καρλόβασι

Διαδώστε:
Εορτασμός της επετείου Ύψωσης της Σημαίας της επανάστασης του 1821 στο Καρλόβασι

Με τιμές πραγματοποιήθηκε στο Μεσαίο Καρλόβασι, την Κυριακή 7 Μαίου, ο  εορτασμός της επετείου Ύψωσης της σημαίας της επανάστασης του 1821, από τον Μητροπολίτη Κύριλλο και τον αρχηγό της Σαμιακής Επανάστασης Λυκούργο Λογοθέτη.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Μεσαίου Καρλοβασίου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσέβιου με την παρουσία τοπικών πολιτικών-στρατιωτικών φορέων και πιστών. Στη συνέχεια όλοι κατευθύνθηκαν για την Ύψωση Σημαίας Σαμιακής Επανάστασης στην Πλατεία «8ης Μαΐου», όπου πραγματοποιήθηκε Μνημόσυνο υπέρ των ηρώων της Σαμιακής Επανάστασης.

Κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τον Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη, τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου Αλ.Λυμπέρη, τον Αντιπεριφερειάρχη Β.Πανουράκη, τον Ταξίαρχο 79 ΑΔΤΕ Σ.Παπαγεωργίου, τον Αντιδήμαρχο Αν.Σάμου Μ.Μητσό, τον πρόεδρο της Κοινότητας Μεσαίου Μ.Νικολού, Λιμενάρχη Λιμενικού Σταθμού Καρλοβάσου Υποπλοίαρχο Στέλια Καλυβάκη και Διοικητή του ΑΤ Καρλοβασίων Αστυνόμο Β’  Α. Βούβουνα. Συγκινητική η στιγμή κατάθεσης στεφάνου από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μεσαίου Καρλοβάσου, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, ο ένας εκ των οποίων απήγγειλε στροφή από την ωδή «Εις Σάμον» του Ανδρέα Κάλβου.

Ο πανηγυρικός της ημέρας, εκφωνήθηκε από τον καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης αλλά και Επίτιμο Δημότη Δήμου Δυτικής Σάμου κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη.

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με παρέλαση αντιπροσωπειών Σχολείων και Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Καρλοβάσου «Κλεάνθης Ο Σάμιος», υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημήτρη Γαλάτου.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο Μητροπολίτης Σάμου κ.κ. Ευσέβιος, ο κ. Μ. Κουτουλάκης και ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ.Λυμπέρης, προέβησαν στις παρακάτω δηλώσεις.

 

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευσέβιος

«Λαμπρή σήμερα η μέρα και για το Καρλόβασι και για τη Σάμο, είναι η ύψωση της σημαίας της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Αυτό το οποίο μας διδάσκει η μέρα, τουλάχιστον εδώ στο Καρλόβασι, είναι η συνεργασία που είχε ο Λυκούργος Λογοθέτης, ο αρχηγός της Επανάστασης με τον Μητροπολίτη Κύριλλο και αυτό είναι και το ζητούμενο σήμερα από όλους μας. Η ενότητα, η συνοχή και η αγάπη μεταξύ μας».

Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουτουλάκης

«Σπουδαία μέρα, μεγάλη τιμή, εκπροσωπώ τον πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στους εορτασμούς αυτούς, οι οποίοι είναι πάρα πολύ επίκαιροι. Ο Μητροπολίτης Κύριλλος και ο Λυκούργος Λογοθέτης ήταν οι άξιοι Έλληνες οι οποίοι σήκωσαν τη σημαία της επανάστασης. Τα μηνύματα είναι σύγχρονα, ακόμα και σήμερα και χαιρόμαστε που τιμούμε μαζί με τις αρχές του τόπου, τον Δήμαρχο, τον Σεβασμιώτατο και χαιρόμαστε, που βλέπουμε τον κόσμο να θυμάται, όχι ως μία ανάμνηση ή μία ιστορική μνήμη αλλά τα σύγχρονα μηνύματα, που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Σε κάθε επιβολή ακόμα και στον σύγχρονο κόσμο, σταθερότητα, γενναιότητα και ψηλά το αίσθημα της ευθύνης, για όλους μας».

Δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέξανδρος Λυμπέρης

«Ιδιαίτερη τιμή σήμερα για το Καρλόβασι, ιδιαίτερη τιμή για όλη τη Σάμο, γιορτάζει όλη η Σάμος, γιορτάζουμε και τιμούμε και αποδίδουμε τις τιμές, που πρέπει να αποδώσουμε, διαχρονικά, στους ήρωες της Επανάστασης, της Επανάστασης που ξεκίνησε από την πλατεία του Μεσαίου Καρλοβάσου, διαχύθηκε σε όλη τη Σάμο, σε όλη την Ελλάδα. Ο Δεσπότης Κύριλλος ευλόγησε τα άρματα σε αυτή την πλατεία, για «του Χριστού την πίστη, την αγία και της πατρίδας την ελευθερία». Αυτό το σύνθημα είναι διαχρονικό, αυτό το σύνθημα θα το κρατάμε πάντα και αυτό το σύνθημα θα το περάσουμε στις επόμενες γενιές. Για μια πατρίδα ελεύθερη, για μια πατρίδα δημοκρατική, για μια πατρίδα όπως την έχουμε φανταστεί, όπως την θέλουμε και όπως πρέπει να την παραδώσουμε στα παιδιά μας».

Πηγή: samostoday.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων