24/02/2023 24/02/2023 Με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας δημοσίευσε το πρόγραμμα για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. “«Έφθασε καιρός, η των πνευματικών αγώνων αρχή, η κατά των δαιμόνων νίκη, η πάνοπλος εγκράτεια, η των Αγγέλων ευπρέπεια, η προς Θεόν παρρησία·…». Με αυτούς τους λόγους από το Δοξαστικό Τροπάριο των Αίνων της Κυριακής της Τυρινής,...
24 Φεβρουαρίου, 2023 - 15:36
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2023 - 14:44

Πρόγραμμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής από την Ιερά Μητρόπολη Σάμου

Διαδώστε:
Πρόγραμμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής από την Ιερά Μητρόπολη Σάμου

Με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας δημοσίευσε το πρόγραμμα για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

“«Έφθασε καιρός, η των πνευματικών αγώνων αρχή, η κατά των δαιμόνων νίκη, η πάνοπλος εγκράτεια, η των Αγγέλων ευπρέπεια, η προς Θεόν παρρησία·…». Με αυτούς τους λόγους από το Δοξαστικό Τροπάριο των Αίνων της Κυριακής της Τυρινής, η Αγία Εκκλησία αναγγέλλει με πνευματικό πανηγυρικό τρόπο την έναρξη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της οποίας κύρια χαρακτηριστικά είναι η νηστεία, υλική και πνευματική και η εκτενέστερη προσευχή, κατ’ ιδίαν, αλλά και ως συμμετοχή στην κοινή λατρευτική ζωή Της”, αναφέρεται στην αρχή της ανακοίνωσης.

Σύμφωνα με την Ιερά Μητρόπολη, κάθε Κυριακή των έξι εβδομάδων των Νηστειών και ώρα 18.00΄θα τελείται η ιερά Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στην διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιείται διδακτική ομιλία πνευματικού-θεολογικού περιεχομένου, προς πνευματική ωφέλεια όλων, ως εξής:

– Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βαθέος για την Αρχιερατική Περιφέρεια Βαθέος.
– Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Όρμου Καρλοβασίων, για την Αρχιερατική Περιφέρεια Καρλοβασίων.
– Στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεω του Σωτήρος Πυθαγορείου για την Αρχιερατική Περιφέρεια Πυθαγορείου-Μυτιληνιών.
– Στον Ιερό Ναό Οσίου Αντωνίου Μαραθοκάμπου, για την Αρχιερατική Περιφέρεια Μαραθοκάμπου.
– Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Άγιο Κήρυκο, για την Ικαρία.
– Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Φούρνων για τους Φούρνους.

Μόνη εξαίρεση η τέλεση του Δ΄ Κατανυκτικού Εσπερινού, στην Ι. Μ. Τιμίου Σταυρού για την Αρχιερατική Περιφέρεια Πυθαγορείου και στον Ι. Ν. Τιμίου Σταυρού Μεσαίου Καρλοβάσου για την Αρχιερατική Περιφέρεια Καρλοβασίων, λόγω της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, η οποία με πανηγυρικό τρόπο εορτάζεται.

Καλόν επίσης και επωφελές για την επιτελούμενη άσκηση των ημερών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι η κατά δύναμιν συμμετοχή στις καθημερινές ορθρινές ιερές Ακολουθίες και κυρίως στην ιερά Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, η οποία θα τελείται σε όλους τους Ιερούς Ναούς το απόγευμα κάθε Δευτέρας, Τρίτης και Πέμπτης, ως και στην ιερά Ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου μετά των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, το απόγευμα κάθε Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι για την επιτυχή έκβαση των πνευματικών αγώνων είναι η κατόπιν προετοιμασίας συχνή θεία Κοινωνία, κατά τις Θείες Λειτουργίες των Προηγιασμένων Δώρων, κάθε Τετάρτη το απόγευμα και το πρωΐ κάθε Παρασκευής, αλλά και στις θείες Λειτουργίες κάθε Σάββατο και ιδία τις Κυριακές των Νηστειών. Προς τούτο θα ανακοινωθεί συντόμως και το Πρόγραμμα για το Μυστήριο της Μετανοίας και Εξομολογήσεως, για την καλύτερη πνευματική προετοιμασία όλων.

“Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι κατά βάσιν ασκητική και η πίστη φαίνεται μέσα από την άσκηση, όταν βεβαίως οδηγεί στην θεία Κοινωνία του Χριστού. Ας αγωνισθούμε με ταπεινό φρόνημα, διακριτικά και θεάρεστα. Ας αγωνισθεί ο καθένας με τη δύναμή του, αλλά με τη βεβαιότητα, ότι Θεός θα αποδώσει στον καθένα το οφειλόμενον. Διότι ευτυχώς «η μεγαλύτερη φιλανθρωπία του Θεού, όπως λέει ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, είναι πως όχι ανάλογα με το αποτέλεσμα, αλλά ανάλογα με τη διάθεση και την προαίρεση μετράει ο Θεός την επίδοσή μας και μας επιβραβεύει»”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Σάμου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων