25/09/2022 26/09/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου 2022, Κυριακή Α΄ Λουκά, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Σύμης. Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Αρχιμ. Ιωσήφ Αδαμόπουλος, φιλοξενούμενος κληρικός από την Ιερά Μητρόπολη Νικαίας, με καταγωγή από τη Σύμη, ο π....
25 Σεπτεμβρίου, 2022 - 11:56
Τελευταία ενημέρωση: 26/09/2022 - 4:51

Αποκατάσταση σαλευθείσης Αγίας Τράπεζας στον Ι.Μ.Ν. Τιμίου Προδρόμου Σύμης

Διαδώστε:
Αποκατάσταση σαλευθείσης Αγίας Τράπεζας στον Ι.Μ.Ν. Τιμίου Προδρόμου Σύμης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου 2022, Κυριακή Α΄ Λουκά, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Σύμης.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Αρχιμ. Ιωσήφ Αδαμόπουλος, φιλοξενούμενος κληρικός από την Ιερά Μητρόπολη Νικαίας, με καταγωγή από τη Σύμη, ο π. Στέφανος Μακρής, Εφημέριος του Ναού και Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος και ο Διάκονος π. Γεώργιος Κακακιός. Το ιερό Αναλόγιο διακόνησαν γλυκυφθόγγως ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού κ. Δημοσθένης Γιανναράς και ο υιός αυτού Μερκούριος, Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μονής Πανορμίτου, μεθ’ ετέρων.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την σημερινή Θεία Λειτουργία, τέλεσε και την διατεταγμένη Ακολουθία επί Σαλευθείσης Αγίας Τραπέζης, καθ’ ότι στον περικαλλή και ιστορικό αυτό Ιερό Ναό εδώ και αρκετό καιρό τελούνταν ανακαινιστικές και εξωραϊστικές εργασίες και ως εκ τούτου το Ιερό Θυσιαστήριο απεδόθη και πάλι στη λογική Λατρεία του εν Τριάδι Θεού.

Ταυτοχρόνως δε, έγινε και η καθιέρωση των Ιερών Αντιμηνσίων.

Μετά την Δοξολογία και την Απόλυση του Όρθρου, το τυπικό της Ακολουθίας εκτυλίχθηκε με την εξής σειρά: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, θυμίασε την ανακαινισθείσα Αγία Τράπεζα και ανέπεμψε την ευχή της απαμφιάσεως. Ακολούθησε η πλύση αυτής με μοσχοσάπουνα, αγιασμένο ύδωρ, και ανθόνερο. Έπειτα το Ιερό Θυσιαστήριο απεσπογγίσθη με καινούργιους σπόγγους και εχρίσθη με Άγιον Μύρον. Αυτό εσπογγίσθη και απερροφήθη από τα «Αντιμήνσια», τα οποία τοιουτοτρόπως και δι’ ειδικής ευχής υπό του Αρχιερέως καθηγιάσθησαν. Κατόπιν στις τέσσερες γωνίες της με «κηρομαστίχη» επεκολλήθησαν ισάριθμα μικρά υφάσματα, εικονίζοντα τους Ευαγγελιστές. Η μαρμάρινη πλάκα της Αγίας Τράπεζας καλύφθηκε εν συνεχεία με ένα λευκό ύφασμα, που εικονίζει την Ταφή του Κυρίου και λέγεται «Κατασάρκιον», το οποίον δέθηκε στον κεντρικό κίονα, για να παραμείνει επ’ αυτής εσαεί. Αυτό έφερε επιγραφή με την σημερινή ημερομηνία, καθώς και το όνομα του Σεβ Ποιμενάρχου, θεμένου και την ιδιόχειρη υπογραφή του. Τέλος, η Αγία Τράπεζα ενεδύθη με καινούργια καλύμματα και ακολούθησε κανονικώς η Θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων μίλησε προς τους συρρεύσαντας πιστούς περί των τελουμένων, συγχαίρων και ευχαριστών τον Εφημέριο και το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιονδιά την ουσιαστικήν συμβολή τους στην ανακαίνιση του Ναού, καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην όλη προσπάθεια. Τέλος το δραστήριο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο προσέφερε στο πολυπληθές εκκλησίασμα καφέ και διάφορα εορταστικά κεράσματα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων