19/02/2023 19/02/2023 Σήμερα 19 Φεβρουαρίου 2023,  Κυριακή των Απόκρεω, που είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση της Μελλούσης Κρίσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ενοριακό Ι. Ναό Μεγάλης Παναγίας Κάστρου Σύμης, με συλλειτουργούς του τον Εφημέριο της Ενορίας π. Παντελεήμονα Μακρόπουλο και τον Ιεροδιάκονο...
19 Φεβρουαρίου, 2023 - 19:30
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2023 - 19:38

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μεγάλη Παναγία Κάστρου Σύμης

Διαδώστε:
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Μεγάλη Παναγία Κάστρου Σύμης

Σήμερα 19 Φεβρουαρίου 2023,  Κυριακή των Απόκρεω, που είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση της Μελλούσης Κρίσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ενοριακό Ι. Ναό Μεγάλης Παναγίας Κάστρου Σύμης, με συλλειτουργούς του τον Εφημέριο της Ενορίας π. Παντελεήμονα Μακρόπουλο και τον Ιεροδιάκονο π. Παύλο Τερεζάκη. Το ιερό αναλόγιο διακόνησαν οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες, κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής και κ. Δημήτριος Κοπανίδης.

Ο Σεβασμιώτατος, ομίλησε προς τους εκκλησιαζομένους πιστούς, λαμβάνοντας αφορμή από το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, της Δευτέρας αδεκάστου Παρουσίας του Χριστού και την σχετική υμνολογία της ημέρας, επισημαίνοντας την βεβαιότητα της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου μας και της δικαίας Κρίσεως, η οποία ως γνώμονα θα έχει την αγάπη που δώσαμε ή στερήσαμε εις τους εμπερίστατους αδελφούς μας.

Βασικό, κριτήριο για την είσοδο μας στη Βασιλεία του Θεού είναι η αρετή της ελεημοσύνης, όχι όμως με την έννοια του καθήκοντος, αλλά με την έννοια της αγάπης, όπως αυτήν μας δίδαξε ο Ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού.

Μάλιστα η ελεημοσύνη που ζητά από εμάς ο Θεός, δεν περιορίζεται στην οικονομική βοήθεια, αλλά και στην ηθική συμπαράσταση «Πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιώ, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με ντύσατε, άρρωστος και μ’ επισκεφθήκατε, φυλακισμένος και ήρθατε να με δείτε». Κατά τον ιερό Χρυσόστομο αλλά και τους άλλους Πατέρες η αρετή της ελεημοσύνης είναι ανώτερη από κάθε άλλη αρετή και μπορεί να εξαγοράσει πλήθος αμαρτιών, αφού εκφράζει την αγάπη.

Κάθε φορά που αρνούμαστε την αγάπη για τον εμπερίστατο συνάνθρωπο, αρνούμαστε τον ίδιο τον Θεό. Γι’ αυτό, αν αδιαφορήσουμε και δεν αγαπήσουμε τον συνάνθρωπο, τότε θα κριθούμε από τον Υιό του ανθρώπου.

Η αγάπη, λοιπόν, γίνεται το απόλυτο και διαχρονικό μέτρο του Θεού και αποτελεί το αδιαμφισβήτητο κριτήριο της κρίσεώς Του. Ο Χριστός εξ αγάπης ταυτίζεται με τους ταλαιπωρημένους, τους θλιμμένους, τους καταφρονημένους.

Μας ζητά να Τον ανακαλύψουμε και να Τον συναντήσουμε μέσα από την αγάπη μας γι’ αυτούς. Γι’ αυτό η έμπρακτη αγάπη για τον πάσχοντα άνθρωπο αποδεικνύει με τρόπο απτό και χειροπιαστό και την πίστη και την αγάπη μας για τον Θεό. Ο ιερός Χρυσόστομος αναφέρει λίαν εύστοχα, ότι «δεν μπορώ να πιστέψω για ένα άνθρωπο ότι είναι δυνατόν να σωθεί αν δεν κοπιάσει για την σωτηρία του διπλανού του».

Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε, που ο άσπλαχνος δεν θα βρεί ανάπαυση όσο βρίσκεται σε κατάσταση σκληροκαρδίας, ενώπιον των αδυνάτων πτωχών αδελφών του Χριστού.

Αντίθετα ο πιστός, ευεργετών ποικιλοτρόπως εν αγάπη τους αδελφούς του, θα ακούσει την ημέρα της κρίσεως τα λόγια του Κυρίου: «Αμήν λέγω υμίν, εφ΄ όσον εποίησατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων εμοί εποιήσατε» και θα κληθεί εις την ητοιμασμένη Βασιλεία του Τριαδικού Θεού, ώστε αιωνίως εν χαρά και αγαλλιάσει, να απολαμβάνει το φως του Θεανδρικού Προσώπου του Χριστού, καθήμενος μετά των Αγγέλων και των Αγίων.

  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων