02/10/2022 02/10/2022 Ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Σύμης, με συλλειτουργούς τον Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Ελευθέριο Χρυσοχόο, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Στέφανο Μακρή, Εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό, την Κυριακή Β’ Λουκά. “Ο Κύριος λέει να μην...
02 Οκτωβρίου, 2022 - 18:11
Τελευταία ενημέρωση: 02/10/2022 - 18:21

Δοξολογία και Αγιασμός για την έναρξη του μήνα από τον Μητροπολίτη Σύμης

Διαδώστε:
Δοξολογία και Αγιασμός για την έναρξη του μήνα από τον Μητροπολίτη Σύμης

Ο Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Σύμης, με συλλειτουργούς τον Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Ελευθέριο Χρυσοχόο, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Στέφανο Μακρή, Εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό, την Κυριακή Β’ Λουκά.

Ο Κύριος λέει να μην περιμένουμε ανταπόδοση για το καλό που κάνουμε στους άλλους και μας υπόσχεται μεγάλη ανταμοιβή, μας υπόσχεται αιώνια χαρά και αγαλλίαση και λέει ότι θα γίνουμε υιοί του Υψίστου“, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμά του.

Την ιερά υμνωδία μελώδησαν ο κ. Δημοσθένης Γιανναράς, Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού και ο κ. Αγαπητός Μιχελλής Ιεροψάλτης του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού μεθ’ ετέρων.

Ο Σεβασμιώτατος μετά την Δοξολογία τέλεσε τον Αγιασμό επί τη ενάρξει του μηνός Οκτωβρίου, ραντίζοντας και ευχόμενος εις τους συμμετέχοντες Χριστιανούς. Τέλος επί τη συμπληρώσει μιας εβδομάδος από του Καθαγιασμού στην νεότευκτον Αγία Τράπεζα του Μητροπολιτικού Ναού, των καθαγιασθέντων Ιερών Αντιμηνσίων, έθεσε την Αρχιερατική Αυτού υπογραφήν επ’ αυτών, ώστε εξ ονόματός του ως Κανονικού Επισκόπου της Ορθοδόξου Εκκλησίας να τελείται επ’ αυτών η Αναίμακτος Θεία Λατρεία, εις τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Προσήλθαν για να εκκλησιασθούν αρκετοί πιστοί, προς τους οποίους ο Σεβασμιώτατος με τον μεστό θεολογικό του λόγο μίλησε λαμβάνοντας αφορμή από το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα της Β΄ Κυριακής Λουκά, περί του λεγομένου «χρυσού κανόνος».

Στην συγκεκριμένη ευαγγελική περικοπή, η οποία είναι ένα απόσπασμα από την επί του Όρους ομιλία του Κυρίου, διατυπώνεται από τον Χριστό, ο χρυσός κανόνας συμπεριφοράς προς τον πλησίον. Είπε ο Κύριος: «Και καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως». Πώς θέλετε να σας συμπεριφέρονται; Κατά τον ίδιο τρόπο και εσείς να συμπεριφέρεστε προς τους άλλους ανθρώπους.

Λόγοι σωτήριοι, ανεκτίμητης αξίας και σημασίας, που εκφράζουν τον βαθύτερο πόθο κάθε ανθρώπου. Μία συμπεριφορά που θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από αγάπη και σεβασμό, τιμή και αναγνώριση της μοναδικότητος της προσωπικότητος του άλλου και μάλιστα ως εικόνος του Θεού. Όπως θέλουμε να μας φέρονται έτσι να φερόμαστε και εμείς στους άλλους. Με τούτο τον απλό αλλά βαθυστόχαστο λόγο, ο Κύριος ανατρέπει την εγωκεντρική σκέψη μας και μας καλεί να αποβάλλουμε τον εγωισμό μας.

Μας προτρέπει σε μία διαφορετική στάση και συμπεριφορά προς τον πλησίον μας, διότι το πρόσωπο του αδελφού μας είναι ιερό και πρέπει με ιερότητα να το αντιμετωπίζουμε. Αυτή του η ιερότητα πρέπει να μας προβληματίζει, σκεπτόμενοι ότι ο Θεός το έπλασε από αγάπη και για να το αναπλάσει, ανέβηκε στον Σταυρό και θυσιάστηκε για τη σωτηρία μας.

Η τελευταία νουθεσία και παρότρυνση είναι να γίνουμε οικτίρμονες. Ο Κύριος λέει να μην περιμένουμε ανταπόδοση για το καλό που κάνουμε στους άλλους και μας υπόσχεται μεγάλη ανταμοιβή, μας υπόσχεται αιώνια χαρά και αγαλλίαση και λέει ότι θα γίνουμε υιοί του Υψίστου. «Γίνεσθε ούν οικτίρμονες, καθώς και ο πατήρ υμών οικτίρμων εστι»… «Ότι αυτός χρηστός εστιν επί τους αχαρίστους και πονηρούς». Στέλνει βροχή σε όλους τους ανθρώπους, και καλούς και μη, και τον ήλιο διατάζει να φωτίζει όλο τον κόσμο.

Μας καλεί ο Κύριος να γίνουμε οικτίρμονες, διότι αυτό κρύβει και περιέχει και όλα αυτά που προείπε, δηλαδή να αγαπάμε τους εχθρούς μας και να αγαθοποιούμε κ.τ.λ., κατά το μέτρο του ουρανίου Πατρός. Έτσι πιά το μέτρο δεν είναι ο εαυτός μας, αλλά ο ουράνιος Πατήρ. Γιατί; «Ότι αυτός χρηστός εστιν επί τους αχαρίστους και πονηρούς», γιατί Αυτός είναι ευεργετικός και για τους αχάριστους και για τους πονηρούς.

Τέλος, με την εφαρμογή αυτής της τελευταίας παραγγελίας του Χριστού, δημιουργούμε μία θαυμάσια κοινωνία που μας καθιστά αληθινά ομοιώματα του Θεού στη Γη. Πραγματώνουμε εκείνο το «καθ’ ομοίωσιν Θεού» και ακόμη μεταβάλλουμε τον κόσμο τούτο σε έναν ωραίο Παράδεισο.

Φωτογραφικό λεύκωμα της λειτουργικής Συνάξεως

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων