27/03/2023 28/03/2023 Μετά την μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, το πανηγυρικό κλίμα συνεχίσθηκε στη Σύμη με επίκεντρο την Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου, όπου την Κυριακή Δ΄ των Νηστειών, 26η Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος τέλεσε με πάση ιεροπρεπεία και λαμπρότητα τα εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου του...
27 Μαρτίου, 2023 - 15:00
Τελευταία ενημέρωση: 28/03/2023 - 1:32

Εγκαίνια παρεκκλησίου στον Πανορμίτη από τον Μητροπολίτη Σύμης

Διαδώστε:
Εγκαίνια παρεκκλησίου στον Πανορμίτη από τον Μητροπολίτη Σύμης

Μετά την μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, το πανηγυρικό κλίμα συνεχίσθηκε στη Σύμη με επίκεντρο την Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου, όπου την Κυριακή Δ΄ των Νηστειών, 26η Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος τέλεσε με πάση ιεροπρεπεία και λαμπρότητα τα εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο εγκαινιασθείς αυτός Ιερός Ναός βρίσκεται εντός του Μοναστηριακού συγκροτήματος, πλησίον του Καθολικού του Ταξιάρχου και στεγάζεται στο ισόγειο της Βορείας πτέρυγας (προς τον όρμο) και ίσως είναι σύγχρονος του Καθολικού. Η εφέστια Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που φυλάσσεται εκεί, χρονολογείται από τον 18ο αι. και σύμφωνα με ιστορικές πληροφορίες, μετεφέρθη από τους ευσεβείς πρόσφυγες της Ιωνίας στην Μονή του Πανορμίτου, λίγο πριν την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, προερχομένη μάλλον από κάποιο Μετόχιο της Μονής στις αλησμόνητες πατρίδες.

Το έτος 1965 το Παρεκκλήσιο,  διαμορφώθηκε σε δύο ενοποιημένους χώρους, τον Πρόναο και τον κυρίως Ναό, αλλά το τελευταίο διάστημα, με την προσωπική φροντίδα του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της Μονής Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Αντωνίου Πατρού και την συνδρομή ευσεβών Χριστιανών, ο ιερός αυτός χώρος ανακαινίστηκε εκ βάθρων. Αντικαταστάθηκαν οι παλαιοί αποσαθρωμένοι σοβάδες, έγινε νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, το δάπεδο επιστρώθηκε με νέες μαρμαρόπλακες, τοποθετήθηκε νέο ξυλόγλυπτο τέμπλο, Δεσποτικός Θρόνος, Προσκυνητάριο και στασίδια, έργα των Συμαίων Ξυλογλυπτών Μιχαήλ και Ιακώβου Μισού, νέος ξυλόγλυπτος επιχρυσωμένος και αγιογραφημένος πολυέλαιος, έργο του Ξυλογλύπτη Σταύρου Σεγκούνα και του Αγιογράφου Γεωργίου Τριανταφύλλου εκ Ρόδου, αντικαταστάθηκαν τα παλιά κουφώματα και η θύρα, ενώ έχει αρχίσει και η αγιογράφηση.

Το τελετουργικό των εγκαινίων ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 25ης Μαρτίου 2023 με τον μεθέορτο Εσπερινό, όπου προ της ενάρξεως αυτού, ο Σεβασμιώτατος, τέλεσε την Ακολουθία του καταμερισμού των ιερών λειψάνων του Αγίου Ευστρατίου, του Πρωτομάρτυρος Αγίου Στεφάνου και της Αγίας Παρασκευής, που σήμερα τοποθετήθηκαν στην καθαγιασθείσα Αγία Τράπεζα του Παρεκκλησίου. Εν συνεχεία ετελέσθη πανηγυρικά ο Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου εκ του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής π. Αντωνίου, του Πανοσιολ. Αρχιμ. Ανδρέου Δημητρίου και των Διακόνων, Γεωργίου Κακακιού και Παύλου Τερεζάκη, αδελφού της Μονής. Το Αναλόγιο χθες και σήμερα διακόνησαν ο εξ Αστυπαλαίας φιλοξενούμενος Ιεροψάλτης κ. Κύριλλος Κονδύλης και ο κ. Ιωάννης Ζαχαρίου.

Το πρωί της Κυριακής 26 Μαρτίου 2023, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο  στο Καθολικό του Ταξιάρχου και μετά την Δοξολογία, το τυπικό της Ακολουθίας εκτυλίχθηκε με την εξής σειρά: Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, εν πομπή λιτανεύθηκαν τα άγια Λείψανα εξωτερικά πέριξ του Καθολικού τρεις φορές και ανεγνώσθησαν οι ισάριθμες Αποστολικές και Ευαγγελικές περικοπές των Εγκανίων. Κατόπιν ο Αρχιερέας λέγοντας τους γνωστούς στίχους του 23ου Ψαλμού «Άρατε πύλας…» εισήλθε στο εσωτερικό του Παρεκκλησίου φέρων τα άγια Λείψανα και κατευθύνθηκε στην Αγία Τράπεζα. Επάνω σ’ αυτήν, στο κέντρο εκ των προτέρων είχε προβλεφθεί η κατασκευή μίας οπής, λεγομένης «φυτόν». Στον πυθμένα νωρίτερα τοποθετήθηκαν δίπτυχα με ονόματα ζώντων και τεθνεώτων. Εντός της λειψανοθήκης των Αγίων Λειψάνων ο Αρχιερέαςεπέχεε Άγιον Μύρο και αφού την σφράγισε, την απέθεσε μέσα στο «φυτό». Προηγούμενα είχε ετοιμαστεί η λεγόμενη «κηρομαστίχη», δηλαδή ένα μείγμα αποτελούμενο από γνήσιο κερί, μαστίχη, σμύρνα, αλόη, θυμίαμα, ρητίνη κ. α. αρωματικές ουσίες. Το μείγμα αυτό, αφού κόχλασε στην φωτιά, με προσοχή γέμισε το «φυτό», για να καλύψει ασφαλίζοντας τα άγια Λείψανα. Στην συνέχεια η οπή του «φυτού» σφραγίστηκε με μάρμαρο αναλόγου διαστάσεως.

Ακολούθησε η πλύση της Αγίας Τραπέζης, με μοσχοσάπουνα, αγιασμένο ύδωρ, και ανθόνερο. Έπειτα η Αγία Τράπεζα σκουπίστηκε με καινούργιους σπόγγους και εχρίσθη με Άγιο Μύρο. Αυτό σκουπίζεται και απορροφάται από τα «Αντιμήνσια», τα οποία καθαγιάζονται μ’ αυτόν τον τρόπο. Κατόπιν στις γωνίες της με «κηρομαστίχη» επικολλήθηκαν μικρά σφαιρικά πλακίδια που εικονίζουν τους τέσσερις Ευαγγελιστές. Η Αγ. Τράπεζα μετά καλύφθηκε με ένα λευκό ύφασμα, που εικονίζει την Ταφή του Κυρίου και λέγεται «Κατασάρκιο», το οποίο δέθηκε στον κεντρικό κίονα με σχοινιά και στο εξής ουδέποτε αφαιρείται. Σ’ αυτό υπάρχει επιγραφή με την ημερομηνία των Εγκαινίων καθώς και το όνομα του εγκαινιάζοντος το Θυσιαστήριο Ποιμενάρχη, τεθέντος και την ιδιόχειρη υπογραφή του. Τέλος, η Αγία Τράπεζα ενδύθηκε ολόκληρη με καινούργια βαρύτιμα καλύμματα.

Ο Αρχιερέας έλαβε κατόπιν κάλαμον, στην άκρη του οποίου ήταν προσδεδεμένος φυσικός σπόγγος εμβαπτισμένος στο Άγιο Μύρο, με τον οποίο έχρισε τους τοίχους και τους κίονες του Ναού, σχηματίζοντας το μονόγραμμα του Χριστού. Στην συνέχεια εισήλθε και πάλι στο Άγιον Βήμα, όπου άναψε την κανδήλα και τα κεριά της Αγίας Τραπέζης. Με εκείνο το φως ανάφθηκαν όλες οι υπόλοιπες κανδήλες και τα κεριά του εγκαινιασθέντος Ιερού Παρεκκλησίου.

Αφού επιτελέστηκαν όλα τα προαναφερθέντα σε κλίμα κατανύξεως, στον κατάμεστο από κόσμο και εγκαινιασμένο πλέον Ναό, ετελέσθη η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος με έκδηλη χαρά ομίλησε κατάλληλα στους παρευρισκομένους για τα τελεσθέντα και συνεχάρη τον ανακαινιστή του Παρεκκλησίου, Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο για την άοκνη και επιμελημένη καθ’ όλα μέριμνα και φροντίδα των εργασιών και του εξοπλισμού. Ο π. Αντώνιος, έλαβε τον λόγο, ευχαριστών τον Σεβασμιώτατο για την εμπνευσμένη Ποιμαντική του καθοδήγηση και την σημερινή Αρχιερατική του ευλογία, καθώς και τους πολλούς ευσεβείς δωρητές που συνέβαλαν έμπρακτα στην ανακαίνιση και ιδιαιτέρως τον παρόντα κ. Δημήτριο Ματθαίου, Πρόεδρο του “AHEPA MARITIME CHARTER HJ 45-ST’ NICHOLAS”, ο οποίος ανέλαβε ευχαρίστως την μαρμαροθέτηση του δαπέδου και την κατασκευή της Αγίας Τραπέζης.

Αναφέρεται ότι ο π. Αντώνιος κινούμενος από ιερό ζήλο και την έμπρακτη αγάπη του για την ανοδική πορεία και ανάπτυξη της Μονής του Πανορμίτη, έχει αποδυθεί σε έναν αξιοθαύμαστο μα επίμοχθο αγώνα μέριμνας και φροντίδας για την συντήρηση, την ανακαίνιση και τον εξωραισμό της, δικαιώνοντας την σοφή επιλογή του Σεβασμιωτάτου, αλλά και τις προσδοκίες των ευλαβών προσκυνητών. Τέλος, σημειώνεται, ότι κατά την παράδοση της Εκκλησίας μας, ο ίδιος θα τελεί στον εγκαινιασθέντα Ιερό Ναό την Θεία Λειτουργία καθημερινά για επτά ημέρες.

Μετά το πέρας, ο Σεβασμιώτατος διένειμε εις τους εκατοντάδες συμμετέχοντες πιστούς την ευλογία των Εγκαινίων και η Μονή δεξιώθηκε άπαντας στην Μεγάλη Τράπεζα, προσφέροντας τα Μοναστηριακά εόρτια κεράσματα με αγάπη. Στην λειτουργική σύναξη, εκτός των ευαρίθμων πιστών, παρέστησαν ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθ. Παπακαλοδούκας, ο Διοικητής Δ.Α.Ν. της Σύμης Συνταγματάρχης κ. Παναγιώτης Βρανάς, ο Διοικητής του 549 Τ.Ε. Σύμης Ανχης κ. Γεώργιος Καμπίλαυκος, οι Έφοροι και Εργαζόμενοι της Ι. Μονής, καθώς και Εκπρόσωποι των λοιπών τοπικών Αρχών, Φορέων και Συλλόγων.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τον Εσπερινό, την Ακολουθία των Εγκαινίων και την Θεία Λειτουργία:

ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟΥ ΑΓΙΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ – ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ:

ΟΡΘΡΟΣ – ΕΓΚΑΙΝΙΑ – ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων