07/11/2021 07/11/2021 Εν μέσω του χαρμοσύνου προεορτίου κλίματος της πανηγύρεως του Ταξιάρχου Μιχαήλ, τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 6 Νοεμβρίου 2021 με ιεροπρέπεια ο Μέγας Εσπερινός στο Καθολικό της Ι. Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου χοροστατούντος του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της Ι. Μονής Ιβήρων Αρχιμ. Ναθαναήλ, ενώ συμπροσευχόμενος παρίστατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ....
07 Νοεμβρίου, 2021 - 10:25
Τελευταία ενημέρωση: 07/11/2021 - 10:43

Εγκαίνια του Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Πανορμίτου

Διαδώστε:
Εγκαίνια του Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Πανορμίτου

Εν μέσω του χαρμοσύνου προεορτίου κλίματος της πανηγύρεως του Ταξιάρχου Μιχαήλ, τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 6 Νοεμβρίου 2021 με ιεροπρέπεια ο Μέγας Εσπερινός στο Καθολικό της Ι. Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου χοροστατούντος του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της Ι. Μονής Ιβήρων Αρχιμ. Ναθαναήλ, ενώ συμπροσευχόμενος παρίστατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος εκ του Πανοσιολ. Ηγουμένου της Ι. Μονής Πανορμίτου Αρχιμ. Αντωνίου Πατρού, του Πανοσιολ. Αρχιμ. Ανδρέου Δημητρίου, του Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιωσήφ Λισγάρη φιλοξενουμένου κληρικού εκ της Ι. Μητροπόλεως Λέρου, του Γεν. Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτοπρ. Στεφάνου Μακρή και του Πρεσβ. Φιλοθέου Κάλφα. Την ι. υμνωδία διακόνησαν ο Πρωτοψάλτης του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρόδου κ. Παναγιώτης Μανουσάκης και ο Πρωτοψάλτης της Ι. Μονής κ. Μερκούριος Γιανναράς, μεθ’ ετέρων.

Μετά την απόλυση, σεμνοπρεπώς και κατά την Μοναστηριακή τάξη, τελέσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου ο Αγιασμός επί τη αποπεράτωση των ανακαινιστικών της Μονής έργων και συγκεκριμένα του Ηγουμενείου και του «Υδραϊκού», όπως λέγεται προς τιμήν των Υδραίων κτιτόρων του, το Αρχονταρίκι της. Εκτός των προαναφερομένων κληρικών, συμμετείχαν, τηρούντες με απόλυτη ακρίβεια τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο κ. Νικήτα Γρύλλη, το ζεύγος Γεωργίου και Ευαγγελίας Βελέντζα, οι Άρχοντες οφφικιάλιοι της Μ.Χ.Ε. κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου και κ. Θεοδόσιος Κολιάδης, οι Έφοροι και εργαζόμενοι του Πανορμίτη, καθώς και πολλοί προσκυνητές που κατακλύζουν εδώ και μέρες την Μονή επ’ ευκαιρία της επικειμένης Πανηγύρεως.

Σημειώνεται ότι η αίθουσα του «Υδραϊκού» βρίσκεται στην βόρεια πτέρυγα της Μονής που έχει πρόσοψη και θέα στον μαγευτικό της όρμο. Πρόκειται για μια ευρύχωρη φωτεινή αίθουσα που είναι ο χώρος υποδοχής των προσκυνητών του Πανορμίτη, διακοσμημένη με προσωπογραφίες ορισμένων εκ των παλαιών Ηγουμένων της Μονής και περιλαμβάνει επίσης και το Ηγουμενικό Γραφείο. Οικοδομήθηκε ταυτόχρονα με το σημερινό Καθολικό το έτος 1783 και ονομάζεται έτσι, διότι τα έξοδα της ανεγέρσεως διέθεσε τότε ο Υδραίος πλοίαρχος Παντελής Ζώρζης.

Το προηγούμενο διάστημα, ο ακάματος Καθηγούμενος π. Αντώνιος, αφού στεγανοποίησε τις οροφές πλακοστρώνοντας τις βεράντες του άνωθεν ορόφου ένθεν και ένθεν του μνημειακού Κωδωνοστασίου, μερίμνησε και για την εσωτερική ανακαίνιση της πτέρυγας, με γενικές μετασκευές, απαραίτητες για την λειτουργική αναβάθμιση των χώρων. Αρχικά η πτέρυγα διαμορφώθηκε, ούτως ώστε διευρύνθηκε η κουζίνα και προσθέθηκε χώρος τουαλέτας. Ακολούθως αντικαταστάθηκαν τα παλιά φθαρμένα κεραμικά δάπεδα, από κατεργασμένες ντόπιες λίθινες πλάκες, τις οποίες τοποθέτησε περίτεχνα ο Συμαίος λιθοξόος κ. Μιχαήλ Κρητικός. Στην συνέχεια οι οροφές εσωτερικώς επενδύθηκαν αριστουργηματικά από ξυλόγλυπτα παραδοσιασιακά ταβάνια, χειροποίητης κατασκευής του Ξυλογλυπτικού Συμαϊκού εργαστηρίου κ. Μιχαήλ Μισού και υιού και τοποθετήθηκαν παλιές μοναστηριακές λάμπες. Συντηρήθηκαν ακόμη οι θύρες και τα παράθυρα, ενώ οι χώροι εξοπλίστηκαν και παράλληλα διακοσμήθηκαν με παλιά και νέα ξυλόγλυπτα έπιπλα, επίσης κατασκευής του κ. Μιχαήλ Μισού και υιού.

Ο Σεβασμιώτατος ευθύς μετά τον Αγιασμό των Εγκαινίων αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της Μονής, επισημαίνοντας ότι παρά τις δυσκολίες της εποχής, αυτή συνεχίζει την ανοδική της πορεία, χάριν στην βοήθεια και προστασία του Αρχαγγέλου, αλλά εν προκειμένω και στις άοκνες προσπάθειες του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της π. Αντωνίου, τον οποίο επαίνεσε για τον ζήλο και την αυταπάρνηση που επιδεικνύει, θέτοντας ως ύψιστο στόχο του και προτεραιότητα την ανάδειξη της Μονής, πέρα από καλλιμάρμαρο έργο ευποιΐας και σε ένα μεγίστης ακτινοβολίας Ορθόδοξο πνευματικό κέντρο. Ακολούθως κάλεσε τον κ. Δήμαρχο, με τον οποίο από κοινού έκοψαν την κορδέλα, για να εισέλθει εν συνεχεία ραίνων με τον Αγιασμό, στο ανακαινισθέν Αρχονταρίκι.

Τέλος άπαντες ανήλθαν στο επίσης ανακαινισθέν Ηγουμενείο, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος ανέπεμψε ειδική ευχή, αγίασε ομοίως τους χώρους και ευχήθηκε τα δέοντα. Σημειώνεται ότι και εδώ, πραγματοποιήθηκαν γενικευμένες εργασίες σ’ όλη την πτέρυγα με καθαίρεση εξωτερικών και εσωτερικών επιχρισμάτων και κατασκευή νέων, νέες ηλεκτρικές, υδραυλικές και αποχετευτικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να προκύψουν επιπλέον και αξιοπρεπείς ιδιαίτεροι χώροι φιλοξενίας. Επίσης έγιναν εκ νέου οι χρωματισμοί και κατασκευάστηκαν εξ αρχής οι κεραμοσκεπές με αποτέλεσμα να προκύψει ένα επιβλητικό κτήριο με στοιχεία νεοκλασσικής αρχιτεκτονικής, που δεσπόζει ως άλλο υπερώο στον τελευταίο όροφο, δίπλα από το εμβληματικό Κωδωνοστάσιο του Πανορμίτη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών καλύφθηκαν από ευσεβείς δωρητές, οι οποίοι ευλαβούνται τον Αρχάγγελο και αγαπούν την Ιερά Μονή Του.

Ακολουθεί εκτενές φωτογραφικό υλικό:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων