02/10/2023 02/10/2023 Την Κυριακή Β΄ Λουκά, 1η του μηνός Οκτωβρίου 2023 και ημέρα Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζομένης «Γοργοεπηκόου», πανηγύρισε στην Σύμη με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη, ο ομώνυμος Ιερός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου, που βρίσκεται στην περιοχή Λιενί, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε του Όρθρου και τέλεσε...
02 Οκτωβρίου, 2023 - 17:30
Τελευταία ενημέρωση: 02/10/2023 - 16:35

Η εορτή της Παναγίας Γοργοεπηκόου στη Σύμη

Διαδώστε:
Η εορτή της Παναγίας Γοργοεπηκόου στη Σύμη

Την Κυριακή Β΄ Λουκά, 1η του μηνός Οκτωβρίου 2023 και ημέρα Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου της επονομαζομένης «Γοργοεπηκόου», πανηγύρισε στην Σύμη με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη, ο ομώνυμος Ιερός Ναός της Υπεραγίας Θεοτόκου, που βρίσκεται στην περιοχή Λιενί, στον οποίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε του Όρθρου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία.

Συλλειτούργησαν ο π. Αντώνιος Μανιάς και ο Ιεροδιάκονος π. Παύλος Τερεζάκης, ενώ το Ι. Αναλόγιο διακόνησαν οι Ιεροψάλτες κ. Αγαπητός Μιχελλής και κ. Ελευθέριος Ξηράκης.

Ο Σεβασμιώτατος δραττόμενος της ευλογημένης αυτής ευκαιρίας, ομίλησε προς τους ευαρίθμους εκκλησιαζομένους πιστούς, λαμβάνοντας αφορμή από το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, περί της αγάπης προς τους εχθρούς και της προς αυτούς συγχωρήσεως, αλλά και περί του ιστορικού της σημερινής Θεομητορικής συνάξεως και του προσωνυμίου της Παναγίας μας ως «Γοργοεπηκόου».

Η θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοεπηκόου ευρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους και είναι η γνωστότερη μετά την «Πορταίτισσα», θαυματουργή εικόνα του Αγίου Όρους. Πρόκειται για παλαιά τοιχογραφία της Παναγίας, που βρίσκεται εξωτερικά στον ανατολικό τοίχο της Τράπεζας της Μονής και δεξιά της εισόδου της.

Η σημερινή εορτή, ανάγει την σύστασή της το έτος 1.664 μ.Χ. όταν ο τραπεζάρης Μοναχός Νείλος, που περνούσε τακτικά μπροστά από την ι. Εικόνα κρατώντας στο χέρι αναμμένα δαδιά για την υπηρεσία του στην τράπεζα, άκουσε μία φωνή να του λέει τα εξής: «Να μην ξαναπεράσεις από εδώ με δαδιά καπνίζοντας την εικόνα μου». Ο Μοναχός δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη φωνή, η οποία όμως σύντομα ξανακούστηκε επιτιμώντας τον ως εξής: «Ω Μοναχέ αμόναχε, έως πότε θα συνεχίσεις να καπνίζεις την μορφή μου και να με μαυρίζεις ατιμώντας με»; Και συγχρόνως με το άκουσμα της Θεομητορικής φωνής έχασε ο ταλαίπωρος το φως του κι έμεινε τυφλός.

Οι αδελφοί άρχισαν πλέον να περνούν με πολύ ευλάβεια μπροστά από την Εικόνα της Παναγίας, της κρέμασαν ακοίμητο καντήλι και διέταξαν το νέο τραπεζάρη να την θυμιάζει καθημερινά. Ο τυφλός Νείλος περνούσε όλο τον καιρό του σε ένα στασίδι μπροστά στην Εικόνα παρακαλώντας την Παναγία να τον συγχωρέσει και να τον θεραπεύσει, πράγμα το οποίο και έγινε, όταν, για τρίτη πλέον φορά, ακούστηκε φωνή από την εικόνα, που πληροφορούσε τον Νείλο, ότι η δέησή του εισακούστηκε και ότι στη δική Της μετά Θεόν προστασία και σκέπη θα έπρεπε στο εξής να καταφεύγουν για κάθε τους ανάγκη οι μοναχοί. Αυτή θα τους ακούει γρήγορα γιατί το όνομά της είναι «Γοργοεπήκοος». Πολύ σύντομα το θαύμα αυτό και η υπόσχεση της Θεοτόκου έγιναν γνωστά σε όλο το Άγιον Όρος και η Εικόνα Της αυτή έγινε παναγιορειτικό προσκύνημα.

Έκτοτε ο διάδρομος κλείστηκε και η Εικόνα συμπεριλήφθηκε σε Παρεκκλήσι που κτίστηκε προς τιμήν της Κυρίας Θεοτόκου. Τα δε θαύματά της είναι άπειρα και ειδικός «προσμονάριος» ιερομόναχος εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολλών προσκυνητών.

Προ της Απολύσεως ετελέσθη η περιφορά της Ι. Εικόνος της Θεομήτορος και ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές και ευχαριστίες προς την ευλαβή οικογένεια των Κτητόρων Νικήτα Μανδαλιού και αδελφών, οι οποίοι οργάνωσαν την Πανήγυρη και προσέφεραν στους συμμετέχοντες πιστούς τα καθιερωμένα πατροπαράδοτα κεράσματα.

         

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων