30/04/2022 30/04/2022 Μέσα στο αναστάσιμο κλίμα και την ιδιαίτερη λαμπρότητα της εορτής των εορτών και της πανηγύρεως των πανηγύρεων, η Αγία μας Εκκλησία την Παρασκευή της Διακαινησίμου 29η Απριλίου 2022, τιμά την Υπεραγία Θεοτόκο, ως «Zωοδόχον Πηγήν». Η Θεομητορική αυτή εορτή έχει σχέση με τις θαυμαστές επεμβάσεις της Παναγίας μας προς σωτηρίαν και θεραπείαν ανιάτως ασθενών και...
30 Απριλίου, 2022 - 19:00
Τελευταία ενημέρωση: 30/04/2022 - 19:39

Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στη Σύμη

Διαδώστε:
Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στη Σύμη

Μέσα στο αναστάσιμο κλίμα και την ιδιαίτερη λαμπρότητα της εορτής των εορτών και της πανηγύρεως των πανηγύρεων, η Αγία μας Εκκλησία την Παρασκευή της Διακαινησίμου 29η Απριλίου 2022, τιμά την Υπεραγία Θεοτόκο, ως «Zωοδόχον Πηγήν».

Η Θεομητορική αυτή εορτή έχει σχέση με τις θαυμαστές επεμβάσεις της Παναγίας μας προς σωτηρίαν και θεραπείαν ανιάτως ασθενών και ταλαιπώρων ανθρώπων, οι οποίοι την επικαλέσθηκαν με πίστη. Τα πάμπολα αυτά θαύματα της Θεομήτορος, ετελέσθησαν στο Αγίασμα που βρίσκεται στην Ι. Μονή «Μπαλουκλί» της Κωνσταντινουπόλεως και από εκεί διαδόθηκε ο εικονογραφικός τύπος της Παναγίας ως «Ζωοδόχου Πηγής» σ’ όλον τον ορθόδοξο κόσμο. Η εορτή, καθιερώθηκε σε ανάμνηση των εγκαινίων του Ναού από τον Αυτοκράτορα Λέοντα.

Στην Σύμη η κεντρική πανήγυρις έλαβε χώρα στο γραφικό Μονύδριο της Ζωοδόχου Πηγής στο «Βρυσί», όπου – ακριβώς πίσω από το Άγιο Βήμα του Ναού – βρίσκεται και η μοναδική πηγή ποσίμου ύδατος του νησιού. Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, με συλλειτουργούς του τον Εφημέριο της Μεγ. Παναγίας του Κάστρου π. Παντελεήμονα Μακρόπουλο και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό.

Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος κήρυξε και τον θείον λόγον, ευλόγησε και την παρατιθέμενη Αρτοκλασία, ενώ οι Ιεροψάλτες κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής μετά του κ. Πανορμίτη Κακακιού έψαλλαν μελιρρύτως τα Θεομητορικά τροπάρια της εορτής, συμβάλλοντας στην πνευματική ανάταση των ευαρίθμων εκκλησιαζομένων πιστών, που θέλησαν με την συμμετοχή τους να εκφράσουν την πατρώα ευσέβειά τους στο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και να απολαυσουν την εαρινή Συμαική φύση με την μοναδική πανοραμική θέα. Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνος πέριξ του Ναού. Στο τέλος προσεφέρθησαν και τα πατροπαράδοτα κεράσματα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων