17/01/2024 17/01/2024 Εορτάστηκε σεμνοπρεπώς η ιερά μνήμη του Οσίου Αντωνίου του Μεγάλου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτη, καθ’ ότι στο Μετόχι αυτής, την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σωτήρος, όπου και το ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Αγίου, πραγματοποιούνται διευρυμένες ανακαινιστικές εργασίες, οι οποίες καθιστούσαν αδύνατη την εκεί τέλεση της Πανήγυρης. Στην λατρευτική σύναξη, αρκετοί...
17 Ιανουαρίου, 2024 - 16:21
Τελευταία ενημέρωση: 17/01/2024 - 16:05

Η εορτή του Αγίου Αντωνίου και τα ονομαστήρια του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Πανορμίτη

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Αντωνίου και τα ονομαστήρια του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Πανορμίτη

Εορτάστηκε σεμνοπρεπώς η ιερά μνήμη του Οσίου Αντωνίου του Μεγάλου στο Καθολικό της Ιεράς Μονής του Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτη, καθ’ ότι στο Μετόχι αυτής, την Ιερά Μονή του Μεγάλου Σωτήρος, όπου και το ομώνυμο Παρεκκλήσιο του Αγίου, πραγματοποιούνται διευρυμένες ανακαινιστικές εργασίες, οι οποίες καθιστούσαν αδύνατη την εκεί τέλεση της Πανήγυρης.

Στην λατρευτική σύναξη, αρκετοί ήταν εκείνοι που προσήλθαν για να τιμήσουν τον Μεγάλο Όσιο της Εκκλησίας, «τον αρχηγό των ασκητών και της ερήμου το μέγα κειμήλιον», να προσκυνήσουν το απότμημα του ιερού λειψάνου του επίσης εορταζομένου Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, και επιπλέον να τιμήσουν και τον άγοντα τα ονομαστήριά του, Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο της Ι. Μονής Πανορμίτου, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Αντώνιο Πατρό.

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου  κ. Χρυσοστόμου, ο εορτάζων Καθηγούμενος προσέφερε την αναίμακτον Θεία Λατρεία, με συλλειτουργούς του τον π. Φιλόθεο Κάλφα και τον π. Γεώργιο Κακακιό, ενώ το ιερό αναλόγιο διακόνησαν εμμελώς ο Πρωτοψάλτης της Ι. Μονής κ. Σταύρος Πήλιουρας με τον Ιεροψάλτη κ. Αγαπητό Μιχελλή.

Η Θεία Μυσταγωγία ολοκληρώθηκε ήρεμα και κατανυκτικά στον κατάμεστο Ναό του Ταξιάρχου, ο οποίος όπως κάθε Ορθόδοξος Ναός είναι ο μόνος χώρος που οι πιστοί εισέρχονται για να αγιασθούν, αλληλοπεριχωρούνται προσευχητικά και προσεγγίζουν τις καρδιές τους πνευματικά, «εικονίζοντες μυστικώς τα Χερουβίμ και προσάδοντες τη ζωοποιώ Τριάδι τον Τρισάγιον Ύμνον».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος μίλησε περί της μεγάλης μορφής του Αγίου Αντωνίου, του και Καθηγητού της ερήμου επονομαζομένου, διδάσκοντας με το παράδειγμα της οσιακής βιωτής εκείνου το πολυπληθές εκκλησίασμα, ενώ ευχήθηκε τα δέοντα στον εορτάζοντα π. Αντώνιο, αναφερόμενος στην εύορκη διακονία του, καθώς και στο υγιές εκκλησιαστικό του φρόνημα, διά των οποίων με την χάρη του Θεού και του Ταξιάρχου, υπηρετεί με αυταπάρνηση από την Ηγουμενική θέση την Μονή του Πανορμίτη και ευρύτερα την Εκκλησία.

Ο π. Αντώνιος εν συγκινήσει ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο για την εμπιστοσύνη και την πατρική αγάπη που τον περιβάλλει, εκζητώντας τις Αρχιερατικές του ευχές και ευλογίες για την θεοφιλή συνέχιση της Ηγουμενικής πορείας του.

Παράλληλα, ευχαρίστησε και όλους τους εκκλησιαζομένους για την συμμετοχή τους και ιδιαιτέρως τον παριστάμενο Δήμαρχο Σύμης κ. Ελευθ. Παπακαλοδούκα, τον Διοικητή Δ.Α.Ν. Σύμης Συνταγματάρχη κ. Παναγιώτη Βρανά, τον Διοικητή του 549 Τ.Ε. Αντισυνταγματάρχη κ. Στυλιανό Φωκά, ως και τους εκπρόσωπους των λοιπών τοπικών Αρχών, Φορέων και Συλλόγων.

Τον λόγο στο εξής, ανέλαβε η παραδοσιακή συμαϊκή φιλοξενία. Για μια φορά ακόμα επιβεβαιώθηκε περίτρανα εκτός των άλλων και ο κοινωνικός – συνεκτικός ρόλος της Εκκλησίας. Είναι η στοργική Μάνα που συγκεντρώνει τα παιδιά της κάτω από τις φτερούγες της, για να χαρούν πέρα από την μητρική της αγκάλη και την αυθεντική αδελφική συνύπαρξη, που πλέον οπουδήποτε αλλού φαντάζει ουτοπία. Συγκεντρωμένοι στην Μεγάλη Μοναστηριακή Τράπεζα του Πανορμίτη προσεφέρθησαν τα πατροπαράδοτα κεράσματα και η βίωση της ζώσης επικοινωνίας των προσώπων.

Είθε με τις ακατάπαυστες ευχές και πρεσβείες του Αγίου, διά των οποίων «την οικουμένην εστήριξε», να βρούμε όλοι στηριγμό και ανάπαυση σε τούτους τους δύσκολους καιρούς, για να συνεχίζουμε με ασφάλεια παρ’ όλα τα εμπόδια του «παλαιού ανθρώπου, του κόσμου του εν τω πονηρώ κειμένου και του μισοκάλου διαβόλου», την ουρανομήκη πορεία μας προς την «ασάλευτη Βασιλεία» του εν Τριάδι Θεού.

  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων