12/12/2022 12/12/2022 Την ιερά μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, τίμησε η Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου. Την παραμονή,  το βράδυ της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου 2022,  στο πανηγυρίζον εξωκκλήσιο του εορταζομένου Αγίου στο Νημπορειό της Σύμης, ετελέσθη ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου και συμπαραστατούμενου από τον...
12 Δεκεμβρίου, 2022 - 18:30
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2022 - 17:08

Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στην ακριτική Σύμη

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος στην ακριτική Σύμη

Την ιερά μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος, τίμησε η Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου.

Την παραμονή,  το βράδυ της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου 2022,  στο πανηγυρίζον εξωκκλήσιο του εορταζομένου Αγίου στο Νημπορειό της Σύμης, ετελέσθη ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου και συμπαραστατούμενου από τον Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρεσβύτερο π. Στέφανο Μακρή και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό, ενώ το ιερό αναλόγιο διακόνησε ο κ. Πανορμίτης Κακακιός.

Σήμερα το πρωί, ανήμερα της εορτής ο Σεβασμιώτατος  χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πεδίου Σύμης, με συλλειτουργούς του τον Οικονόμο π. Χρήστο Σταθόπουλο και τους Διακόνους π. Γεώργιο Κακακιό και π. Παύλο Τερεζάκη, ενώ την ιερά υμνωδία εμελώδησαν οι Ιεροψάλτες οι κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής και κ. Νικήτας Βογιατζής.

 

Μητροπολίτης Σύμης: “Ο Άγιος Σπυρίδων δεν είχε κοσμική μόρφωση αλλά γνώριζε την ορθόδοξη πίστη”

Ο Σεβασμιώτατος, λαβών αφορμή από το συναξάριο του Αγίου Σπυρίδωνος, ο οποίος έζησε τον 4ο αιώνα στην Κύπρο, ομίλησε περί αυτού προς τους εκκλησιαζομένους πιστούς. Ο Άγιος, ήταν άνθρωπος ολιγογράμματος και εργαζόταν ως βοσκός.

Ξεχώριζε για την πίστη στο Θεό, την απλότητα, την ταπείνωση αλλά και την αγάπη του, που εκδηλωνόταν με διαφόρους τρόπους σε κάθε άνθρωπο που είχε ανάγκη. Η φήμη της μεγάλης αρετής του έγινε αιτία να τον εκλέξουν Επίσκοπο της μικρής πόλης της Τριμυθούντος της Κύπρου. Ως Επίσκοπος συνέχισε να φέρεται με την ίδια απλότητα που είχε και ως βοσκός.

Όταν λειτουργούσε, τον υπηρετούσαν άγγελοι και μαζί τους ο ενάρετος Επίσκοπος δοξολογούσε τον Θεό. Προσευχόταν με τόσο δυνατή πίστη, ώστε έφερνε βροχή σε καιρό ξηρασίας, θεράπευε ασθενείς, οδηγούσε στη μετάνοια, ανάσταινε ακόμη και νεκρούς.

Αν και δεν είχε κοσμική μόρφωση, γνώριζε καλά την ορθόδοξη πίστη και την υπερασπίστηκε με απλό και θαυμαστό τρόπο στην Α´ Οικουμενική Σύνοδο, ντροπιάζοντας τον αιρετικό Άρειο και όλη την συνοδεία του.

Ο ταπεινός αυτός επίσκοπος παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον άγιο Θεό στις 12 Δεκεμβρίου του 348 μ.Χ. σε ηλικία 78 ετών. Το δε ιερό του Λείψανο, σώζεται αδιάφθορο στην Κέρκυρα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων