15/09/2022 15/09/2022 Με την γνωστή πατροπαράδοτη ευσέβεια, εορτάστηκε στην Σύμη η εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, με επίκεντρο τον γραφικότατο ομώνυμο Ιερό Ναό του «Σταυρού του Πολέμου» και τον ομώνυμο Ενοριακό Ναό του Σταυρού, ο οποίος ευρίσκεται στο επάνω μέρος του Χωριού της Σύμης. Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος...
15 Σεπτεμβρίου, 2022 - 15:00
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2022 - 15:04

Η εορτή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Σύμη

Διαδώστε:
Η εορτή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Σύμη

Με την γνωστή πατροπαράδοτη ευσέβεια, εορτάστηκε στην Σύμη η εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, με επίκεντρο τον γραφικότατο ομώνυμο Ιερό Ναό του «Σταυρού του Πολέμου» και τον ομώνυμο Ενοριακό Ναό του Σταυρού, ο οποίος ευρίσκεται στο επάνω μέρος του Χωριού της Σύμης.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Σύμης, με συλλειτουργούς του τον π. Ελευθέριο Οθίτη, τον π. Γεώργιο Χατζηχρυσάφη, τον π. Φιλόθεο Κάλφα και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό. Την ι. υμνωδία απέδωσαν γλυγκυφθόγγως ο Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μονής Πανορμίτου, Αναγνώστης κ. Μερκούριος Γιανναράς και οι Ιεροψάλτες κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής και κ. Πανορμίτης Κακακιός.

Στο τέλος της Δοξολογίας κατά την τάξη, εξήλθε εκ του Αγίου Βήματος ο Τίμιος Σταυρός, ο οποίος εισοδεύτηκε από τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο πέριξ του Ιερού Ναού ενώ στο μέσον του οποίου επιτελέσθηκε η ύψωση.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκαν οι πέντε στάσεις υπέρ των ζώντων αλλά και των τεθνεώτων, των Χορών λεγόντων το «Κύριε ελέησον» εις αντίστοιχες εκατοντάδες και ο Μητροπολίτης μας ψάλλοντας το κοντάκιο: «Ο Υψωθείς εν τω Σταυρώ εκουσίως…» ευλόγησε τον λαό, που προσήλθε να προσκυνήσει και να λάβει κλάδο βασιλικού.

Στην συνέχεια, έγινε η έναρξη της Θείας Λειτουργίας, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος μίλησε επίκαιρα στο πολυπληθές εκκλησίασμα για το νόημα της εορτής.

Με την μέριμνα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας και των κυριών αυτής προσφέρθηκαν στους πολυπληθείς εκκλησιαζομένους καφές και νηστήσιμα κεράσματα στο προαύλιο του Ναού, προκειμένου το κλίμα της πνευματικής χαράς και ευφροσύνης, να επισφραγισθεί και με την ευλογημένη ευκαιρία της διαπροσωπικής επικοινωνίας και επαφής των ανθρώπων.

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον «Σταυρό του Πολέμου»

Στον «Σταυρό του Πολέμου», το βράδυ της παραμονής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου από τον π. Παντελεήμονα Μακρόπουλο και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό. Το ιερό αναλόγιο διακόνησαν οι Ιεροψάλτες κ. Νικήτας Βογιατζής και κ. Πανορμίτης Κακακιός.

Αρκετοί ήταν και οι πιστοί που ανέβηκαν στην κορυφή του βουνού, όπου βρίσκεται από αιώνες χτισμένος ο Ναός της Υψώσεως, για να συμμετάσχουν στην εσπερινή ακολουθία, να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό, αντλώντας δύναμη και κουράγιο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον αγώνα της ζωής.

Μετά τον εσπερινό οι προσκυνητές απόλαυσαν εκτός από την μοναδική θέα της κορυφής και τα πατροπαράδοτα κεράσματα που με περισσή φροντίδα πρόσφερε σ’ όλους η ευλαβής οικογένεια των επιστατών του Ναού. Το επόμενο πρωί τελέσθηκε πανηγυρικά η Θεία Λειτουργία της εορτής από τον π. Παντελεήμονα, στην οποία συμμετείχαν ευάριθμοι Χριστιανοί.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων