27/12/2023 27/12/2023 Με την σεμνοπρεπή μεγαλοπρέπεια που προσήκει στην μεγάλη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων, τελέσθηκε το εσπέρας των Αγίων Χριστουγέννων και την Τρίτη 26η Δεκεμβρίου 2023, η ιερά Πανήγυρις της Παναγίας Κεχαριτωμένης, στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της Θεομήτορος στην Σύμη. Το εσπέρας της Δευτέρας, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης...
27 Δεκεμβρίου, 2023 - 13:34
Τελευταία ενημέρωση: 27/12/2023 - 13:14

Η Ιερά Πανήγυρις της Παναγίας Κεχαριτωμένης στον ομώνυμο Ναό Σύμης

Διαδώστε:
Η Ιερά Πανήγυρις της Παναγίας Κεχαριτωμένης στον ομώνυμο Ναό Σύμης

Με την σεμνοπρεπή μεγαλοπρέπεια που προσήκει στην μεγάλη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων, τελέσθηκε το εσπέρας των Αγίων Χριστουγέννων και την Τρίτη 26η Δεκεμβρίου 2023, η ιερά Πανήγυρις της Παναγίας Κεχαριτωμένης, στον φερώνυμο Ιερό Ενοριακό Ναό της Θεομήτορος στην Σύμη.

Το εσπέρας της Δευτέρας, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου υπό πάντων των Εφημερίων και του Ιεροδιακόνου της Νήσου μας, ως και του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της Ι. Μονής Πανορμίτου Αρχιμ. Αντωνίου Πατρού, ο οποίος εξυπηρετεί ως ιερατικώς Προιστάμενος την συγκεκριμένη Ενορία. Τα δε ι. Αναλόγια ελάμπρυναν οι Ιεροψάλτες κ. Νικήτας Βογιατζής, κ. Αγαπητός Μιχελλής και κ. Μιχαήλ Κυπριώτης.

Την Τρίτη 26η Δεκεμβρίου, κυριώνυμο ημέρα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης χοροστάτησε του Όρθρου και τέλεσε την Θ. Λειτουργία, με την συμμετοχή ομοίως πάντων των Εφημερίων της Νήσου. Προτροπή δε αυτού, αντί άλλου κηρύγματος ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος π. Αντώνιος ανέγνωσε ευκρινώς την Πατριαρχική Απόδειξιν επί τοις Χριστουγέννοις της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Λίγα λόγια για τον Ναό

Σημειώνεται ότι ο ενοριακός Ιερός Ναός της Παναγίας Κεχαριτωμένης, είναι ένας εκ των παλαιοτέρων ιστορικών Ναών του νησιού και βρίσκεται χτισμένος σ’ ένα πλάτωμα στην ανατολική πλευρά κάτω από το αρχαίο κάστρο. Πρόκειται για μια ευρύχωρη μονόκλιτη Βασιλική στεγασμένη με δύο νευρωτά σταυροθόλια, υιοθετώντας νεογοτθικά στοιχεία του Σταυροθολιακού ρυθμού που από τον 18ο αιώνα αναβιώνει στα Δωδεκάνησα. Ακριβή χρονολογία ανεγέρσεως του Ναού δεν έχει διασωθεί, αλλά σίγουρα προηγείται του 1864, έτους κατά το οποίο φιλοτεχνήθηκαν οι Δεσποτικές Εικόνες του τέμπλου. Βέβαια, σημαντικό στοιχείο είναι και η κατασκευή του νοτίου προσκυνηταριού της επαργυρωμένης Εικόνας της Παναγίας «Κεχαριτωμένης», την οποία αρχικά επαργύρωσε ο Συμαίος Ιερομόναχος Αγάπιος Μαγκαφάς, μετέπειτα Επίσκοπος Μυρέων και σύμφωνα με την σωζόμενη επιγραφή κατασκευάστηκε το έτος 1827. Το προσφάτως συντηρηθέν Τέμπλο του Ναού είναι ξυλόγλυπτο και πολύ αξιόλογο, δημιούργημα του έτους 1864 και έργο Συμαίων τεχνιτών, μαθητών του Μαστρο Δράκου Ταλιαδούρου, ο οποίος πολύ νωρίτερα φιλοτέχνησε εκπληκτικά και το τέμπλο του Πανορμίτη.

Το πολύ ιδιαίτερο και συνάμα συγκινητικό στοιχείο, που συναντάμε στο Ναό αυτό, είναι, ότι εκτός της εφεστίου Εικόνας της Παναγίας, σήμερα, εκατό ολόκληρα χρόνια μετά, φιλοξενούνται εκεί κι άλλες εικόνες Της, τις οποίες μετέφεραν οι Μικρασιάτες Συμιακοί μετά τον αιματηρό ξεριζωμό του 1922 από τις πατρογονικές τους εστίες στην απέναντι περιοχή της Δασιάς ή Δασίας (τουρκική ονομασία Ντάτσα). Από τις εικόνες αυτές, κορυφαία θέση κατέχει η Παναγία η «Καμαριανή», της οποίας σώζονται δύο εικόνες αντίγραφα στο Ναό, καθώς και η εικόνα της Παναγίας «Καραμακιανής», η οποία μάλιστα φέρει και σημάδια κακοποίησης υπό των Αγαρηνών, τις οποίες σήμερα, μαζί με την εφέστια της «Κεχαριτωμένης», λιτάνευσαν ευλαβικά κατά παράδοση, οι απόγονοι των προσφύγων πέριξ του Ναού, προς τιμήν της Κεχαριτωμένης Μητρός του Κυρίου μας, αλλά και για να μένουν ζωντανοί οι προαιώνιοι δεσμοί με τις αλησμόνητες Πατρίδες.

Τέλος, η φιλόξενη Επιτροπή του Ι. Ναού παρέθεσε εόρτια Τράπεζα στους εκκλησιαζομένους, την οποία ευλόγησε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ώστε το κλίμα της πνευματικής χαράς και ευφροσύνης, να επισφραγισθεί και με την υλική τράπεζα, καθώς και με την ευλογημένη ευκαιρία της διαπροσωπικής επικοινωνίας και επαφής των ανθρώπων.

Φωτογραφίες από τον Εσπερινό

Φωτογραφίες από Θεία Λειτουργία και λιτανεία

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων