09/09/2023 09/09/2023 Με ευλάβεια εορτάσθηκε στην Σύμη η εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου. Την κυριώνυμος ημέρα, ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό Γενεθλίου Θεοτόκου της «Πειραιώτισσας» στην Σύμη. Συλλειτούργησαν ο Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο...
09 Σεπτεμβρίου, 2023 - 12:32
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2023 - 12:16

Η πανήγυρις του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Σύμη

Διαδώστε:
Η πανήγυρις του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Σύμη

Με ευλάβεια εορτάσθηκε στην Σύμη η εορτή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου. Την κυριώνυμος ημέρα, ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό Γενεθλίου Θεοτόκου της «Πειραιώτισσας» στην Σύμη.

Συλλειτούργησαν ο Γεν. Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννη Διακοπαναγιώτη, φιλοξενούμενο του Σεβασμιωτάτου, τον Εφημέριο της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου π. Αντώνιο Μανιά και τον Εφημέριο της Ενορίας Αγίου Δημητρίου π. Γεώργιο Κακακιό. Τα δε αναλόγια διηκόνησαν οι Ιεροψάλτες, δεξιά ο κ. Θεόδωρος Κορδομπούσης και ο κ. Ελευθέριος Ξηράκης και αριστερά ο κ. Αγαπητός Μιχελής και ο κ. Πανορμίτης Κακακιός.

Το εσπέρας της παραμονής, Πέμπτης 7ης Σεπτεμβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε στον Μέγα πανηγυρικό Εσπερινό, ο οποίος τελέσθηκε στο γραφικό εκκλησάκι της Παναγίας του «Στύλου» κατά την Συμαική ντοπιολαλιά, που βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Σύμης-Πανορμίτη.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Εφημέριος της Ενορίας Αγίας Τριάδος Σύμης π. Γεώργιος Χατζηχρυσάφης ενώ το ι. αναλόγιο διακόνησε ο Ιεροψάλτης κ. Μερκούριος Γιανναράς.

Ο Ιερός Ναός της Θεοτόκου θεμελιώθηκε το έτος 1966, μερίμνη της ευλαβούς Συμαίας Φωτεινής Κακακιού, προκειμένου να στεγάσει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας βρεφοκρατούσας, την οποία η μακαριστή πλέον, γερόντισσα είχε στην κατοχή της ως πατρογονικό ιερό κειμήλιο. Λόγω των δυσχερών ιστορικών συγκυριών της ιταλοκρατίας και του πολέμου, η εικόνα είχε μεταφερθεί για κάποια χρόνια στον Πειραιά και όταν επαναπατρίστηκε στην Σύμη, απέκτησε την προσωνυμία «Πειραιώτισσα».

Τέλος, με την μέριμνα των φιλόξενων οικογενειών των Επιστατών αμφοτέρων των Ι. Ναών, τόσον το εσπέρας όσον και το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, προσφέρθηκαν στους πολυπληθείς εκκλησιαζομένους πλούσια πατροπαράδοτα κεράσματα προκειμένου το κλίμα της πνευματικής χαράς και ευφροσύνης, να επισφραγισθεί και με την ευλογημένη ευκαιρία της διαπροσωπικής επικοινωνίας και επαφής των ανθρώπων.

Φωτογραφίες από τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία

 

Φωτογραφίες από τον Εσπερινό

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων