23/01/2024 23/01/2024 Ο Κοινωνικός Σύλλογος Συμαίων «Ο Πανορμίτης» πραγματοποίησε, στις 21 Ιανουαρίου, την παρουσίαση της έκδοσης του Επετειακού Τόμου «100 Χρόνια Πανορμίτειο Γυμνάσιο Σύμης (1922-2022)», στην Αίθουσα Τελετών του Πειραικού Συνδέσμου, στον Πειραιά. Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Σύμης και του Δήμου Σύμης. Επρόκειτο αναμφίβολα για μια πολύ επιτυχημένη και υψηλού επιπέδου εκδήλωση,...
23 Ιανουαρίου, 2024 - 15:27
Τελευταία ενημέρωση: 23/01/2024 - 14:09

Η παρουσίαση στον Πειραιά του επετειακού τόμου “100 χρόνια Πανορμίτειο Γυμνάσιο Σύμης (1922-2022)”

Διαδώστε:
Η παρουσίαση στον Πειραιά του επετειακού τόμου “100 χρόνια Πανορμίτειο Γυμνάσιο Σύμης (1922-2022)”

Ο Κοινωνικός Σύλλογος Συμαίων «Ο Πανορμίτης» πραγματοποίησε, στις 21 Ιανουαρίου, την παρουσίαση της έκδοσης του Επετειακού Τόμου «100 Χρόνια Πανορμίτειο Γυμνάσιο Σύμης (1922-2022)», στην Αίθουσα Τελετών του Πειραικού Συνδέσμου, στον Πειραιά. Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Σύμης και του Δήμου Σύμης.

Επρόκειτο αναμφίβολα για μια πολύ επιτυχημένη και υψηλού επιπέδου εκδήλωση, την οποία λάμπρυναν με την τιμητική παρουσία τους πολλά και εκλεκτά πρόσωπα, όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο οικείος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πανορμίτου, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Αντώνιος Πατρός, άλλοι κληρικοί, ο φίλος της Σύμης Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Βασίλειος Υψηλάντης, ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, ο Συμαίος Ταξίαρχος κ. Ιωάννης Σταματάκης, εκπρόσωπος του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α. Στρατηγός κ. Δημήτριος Χούπης, ως και ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος κ. Γεώργιος Κωστίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων κ. Γιάννης Φραγκούλης, η Πρόεδρος του διοργανωτή Κοινωνικού Συλλόγου Συμαίων κ. Δέσποινα Αγγελίδη-Μαρκαντέ, Μέλη του Συλλόγου Συμιακών Ελευσίνας «Μιχαήλ Αρχάγγελος», εκπρόσωποι της Δωδεκανησιακής «Μέλισσας», ως και λοιπά Δωδεκανησιακά Σωματεία και Μέλη των Δ.Σ., πολλοί Συμιακοί και φίλοι της Σύμης, καθώς και απόφοιτοι του Πανορμιτείου Γυμνασίου Σύμης.

Ο Κοινωνικός Σύλλογος «Ο Πανορμίτης», ο ιστορικός Σύλλογος των Συμιακών της παροικίας της Αττικής (με έτος ιδρύσεως το 1916), πιστός στις αξίες που υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια, ανέλαβε με προθυμία την υλοποίηση της προτροπής της τοπικής μας Εκκλησίας και προσωπικώς του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, οποίος θέλησε να αναδείξει και να τιμήσει την ιστορική αυτή επέτειο, με μία σειρά εκδηλώσεων, αλλά προπαντός, προβαίνοντας στην έκδοση του παρουσιαζόμενου επετειακού Τόμου, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκαν άπαντες με λίαν επαινετικούς λόγους. Έτσι, συλλογικά οργάνωσε με απόλυτη επιτυχία την παρουσίαση, η οποία ομολογουμένως συσπείρωσε σε μεγάλη κλίμακα την Συμαική παροικία της Αττικής, με αποτέλεσμα την δυναμική παρουσία και συμμετοχή των Μελών της, τα οποία κατέκλυσαν τους χώρους της εκδηλώσεως.

Την ευθύνη συντονισμού της βραδιάς είχαν η κ. Ελένη Ν. Κρητικού, η οποία συντόνιζε και την ροή του προγράμματος, με τον κ. Μανώλη Αντωνόγλου, εξέχον Μέλος του Συλλόγου Συμιακών Ρόδου και καλλιτεχνικό Διευθυντή του θεατρικού του τμήματος, επικουρούμενοι από τον αεικίνητο κ. Αλέξανδρο Δραγουμάνο, εξέχον Μέλος του εκεί Κοινωνικού Συλλόγου, απόφοιτοι και οι τρεις του Πανορμιτείου, εκ των οποίων οι δύο πρώτοι, καταξιωμένα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, που συμμετείχαν και στην Εκδοτική Επιτροπή του Τόμου, μαζί με άλλα πρόσωπα, και παράλληλα είχαν και την επιμέλεια της Εκδόσεως.

Την έναρξη της εκδηλώσεως πραγματοποίησε η αγαπητή σε όλους Πρόεδρος του Κοινωνικού Συλλόγου Συμαίων «Ο Πανορμίτης», ως ευγενής Οικοδέσποινα – ονόματι και πράγματι – κ. Δέσποινα Αγγελίδη-Μαρκαντέ, η οποία με συγκίνηση ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο για την καθοριστική συμβολή του στην ολονέν αυξανόμενη πνευματική άνθηση της Σύμης, θέτοντας σ’ αυτή την κατεύθυνση τα πλούσια από Θεού χαρίσματά του, ως την δυναμική του προσωπικότητα, την ευρύτητα συγκροτήσεως του χαρακτήρος του και την οξύνοια της διεισδυτικής σκέψεώς του.

Ομιλητές στην παρουσίαση ήσαν ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Πανορμίτου π. Αντώνιος Πατρός, οι προαναφερόμενοι κ. Μανώλης Αντωνόγλου και κ. Ελένη Ν. Κρητικού, ως και η κ. Υπαπαντή Ζουρούδη-Κούτρα, οι οποίοι με εμπνευσμένες εισηγήσεις αναφέρθηκαν με σύντομο αλλά ουσιαστικό τρόπο στο ζήτημα της Παιδείας εν γένει της Σύμης, στο πρόσωπο του Ιδρυτού του Σχολείου μακαριστού Αρχιμανδρίτου Μακαρίου Μπάρβα και στην ιστορική πορεία του Πανορμιτείου Γυμνασίου. Ο κ. Αντωνόγλου μάλιστα, πρότεινε προσφυώς, να κατασκευασθεί και να τοποθετηθεί προτομή του ως άνω Αρχιμανδρίτου Μακαρίου στον αύλιο χώρο του Σχολείου «εις μνημόσυνον αιώνιον».

Επίσης, φλογερό χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, καθώς και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ. Ο δε Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, μεταξύ των άλλων στοιχείων του χαιρετισμού του, αναφέρθηκε λίαν επαινετικώς στην προ εικοσαετίας, Θεία επινεύσει, Πατριαρχική και Συνοδική απόφαση της Ιδρύσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, η οποία εκ του αποτελέσματος λειτούργησε και λειτουργεί λίαν ευεργετικά για τους ακρίτες κατοίκους, τόσο της Μητροπολιτικής της Έδρας, της Σύμης, όσο και για τα υπόλοιπα Νησιά της, Χάλκη, Τήλο και Μεγίστη (Καστελλόριζο), ευχαριστώντας ευγνωμόνως την Α.Θ.Π. τον Σοφό Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, καθώς και τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την συμπόρευση και την αγαστή συνεργασία τους στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Τον καταληκτήριο χαιρετισμό έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, ευχαριστώντας κι εκείνος την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για την ανάθεση σ’αυτόν της μεγίστης τιμής της Πατριαρχικής εκπροσωπήσεως, καθώς και για την «Πατρικαίς Ευχαίς και Ευλογίαις», προλογιζομένη επετειακή αυτή έκδοση. Επίσης αναφέρθηκε στην έκδοση του Τόμου, επισημαίνοντας ότι επινοήθηκε ως τιμή και χρέος απέναντι σε όσους ανάλωσαν τους εαυτούς τους και «παντοιοτρόπως συνέβαλαν στην επίτευξη του ιερού τούτου σκοπού, και δη εν μέσω της Ιταλικής κατοχής, προσφέροντας αποτέλεσμα ανέλπιστο διά τα δεδομένα της εποχής εκείνης, της ιδρύσεως δηλαδή του πνευματικού αυτού πνεύμονος, ο οποίος απεδείχθη ζωτικός και καταλυτικός στην κατίσχυση του Ελληνικού πνεύματος έναντι της ανίερης και λυσσαλέας τότε προσπάθειας αφελληνισμού και προσκολλήσεως στον ιταλικό κορμό, τόσον της Νήσου μας, όσον και όλης της Δωδεκανήσου».

Ο Σεβασμιώτατος συνέχισε με θερμές ευχαριστίες σ’ όλους τους άξιους συντελεστές της εκδηλώσεως, μνημονεύοντας τον κ. Μανώλη Αντωνόγλου και την κ. Ελένη Κρητικού που συνέγραψαν κείμενα και πρωτοστάτησαν για την συλλογή του πλουσίου αυτού αρχειακού υλικού, ως και τους λοιπούς συγγραφείς, κ.κ. Νίκο Νικηταρίδη, Ελένη Κλαδάκη – Βρατσάνου, Φωτεινή Κλαδάκη – Μενεμενλή, Υπαπαντή Ζουρούδη – Κούτρα, τους ομιλητές με επικεφαλής τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Αντώνιο Πατρό, την κ. Σοφία Ορφανίδου Διευθύντρια της Εκδοτικής Εταιρείας του Τόμου, «Επτάλοφος», τον Κοινωνικό Σύλλογο Συμαίων «Ο Πανορμίτης» και την Πρόεδρό του κ. Δέσποινα Αγγελίδη-Μαρκαντέ για την διοργάνωση, τον Σύλλογο Συμαίων Ρόδου «Ο Γλαύκος» και τον Σύλλογο Συμαίων Ελευσίνος «Μιχαήλ Αρχάγγελος», την Ένωση Γυναικών Σύμης, όλους τους Συμαικούς Συλλόγους, επίσης τους Συμαίους μουσικούς κ. Ιωάννη Μεγαλούδη, κ. Γεώργιο Χατζηπέτρο και την κ. Φωτεινή Ζουρούδη με τους συνεργάτες τους για την όμορφη Συμιακή μουσική βραδιά που ακολούθησε, καθώς και την εκ Σύμης καταγομένη κ. Μελίνα Σελάλμα, η οποία, από κοινού με τον Σύλλογο, πλουσιοπάροχα πρόσφεραν συμιακά κεράσματα, απαραίτητα εθιμικά στοιχεία στις εκδηλώσεις των Συμιακών. Τέλος, όλως ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον φιλοξενούντα στα όρια της Ιεράς του Μητροπόλεως, όλους τους παρισταμένους, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ως και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πειραικού Συνδέσμου για την ευγενή παραχώρηση της αίθουσας τελετών του Μεγάρου του.

Αναφέρεται ότι ο Τόμος απαρτίζεται από 440 σελίδες, προλογίζεται από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και αρχικά περιλαμβάνει τις μελέτες του αειμνήστου Καθηγητή Αλέξανδρου Καρανικόλα περί των γεγονότων της ιδρύσεως του Πανορμίτειου Γυμνασίου, πρωτοστατούντος του Ηγουμένου της Μονής Πανορμίτου Αρχιμανδρίτου Μακαρίου Μπάρβα, όπως προκύπτουν από τα παρατιθέμενα Πρακτικά της Δημογεροντίας της Σύμης.

Περιέχει επίσης, άρθρο της κ. Υπαπαντής Ζουρούδη-Κούτρα για την Ιστορία της Εκπαιδεύσεως στην Σύμη από το τέλος του 18ου αιώνα μέχρι το 2023, άρθρα της κ. Ελένης Κλαδάκη-Βρατσάνου για τα «κρυφά σχολεία» στην Ιταλοκρατία, για τον Σωκράτη Κόκκαλη, τον πρώτο γυμνασιάρχη, για τα «ωραία παιδιά» του Πανορμιτείου Γυμνασίου Σύμης, και άλλες Πανορμίτειες ιστορίες. Άρθρο της κ. Φωτεινής Κλαδάκη-Μενεμενλή, για την εκπαίδευση στα Δωδεκάνησα την περίοδο 1937-1945, άρθρο του κ. Νίκου Νικηταρίδη για τις Πανορμίτειες Σχολές στην Αίγυπτο και ένα άρθρο της κ. Ελένης Ν. Κρητικού για το θείο της Αρχιμανδρίτη Μακάριο Μπάρβα, όπως τον σκιαγράφησε μέσα από έγγραφα και μαρτυρίες. Στον Τόμο δημοσιεύονται επίσης, ο κανονισμός του σχολείου, όλα τα ονόματα των αποφοίτων, βιογραφικά διευθυντών και καθηγητών, όσα κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν, αλλά και ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της Ι. Μητροπόλεως, των αρθρογράφων, αλλά κυρίως από τα αρχεία των αποφοίτων και καθηγητών.

Το Πανορμίτειο, είναι το σχολείο που έχουν φοιτήσει και φοιτούν εκατοντάδες Συμιακοί και μη, είναι το σχολείο που έχει συνδεθεί με την ιστορία της Νήσου μας, καθ’ ότι διατήρησε αλώβητο το ελληνικό στοιχείο, την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία, ενάντια σε κάθε ανθελληνική ενέργεια των Ιταλών, είναι το σχολείο που και σήμερα πρωτοπορεί, διακρίνεται, δημιουργεί και συνεχίζει αδιάκοπα την ανεκτίμητη προσφορά του. Ευχή όλων μας είναι, όπως διά της Προστασίας του Ταξιάρχου μας Μιχαήλ του Πανορμίτου, το «Πανορμίτειο», το δικό Του Σχολείο, να συνεχίζει πάντοτε την φωτεινή του πορεία στο Νησί μας και να προσφέρει την εκλεκτή του αγωγή στην νεολαία μας.

  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων