24/02/2024 24/02/2024 Ο Σύλλογος Συμιακών Ρόδου «Ο Γλαύκος» πραγματοποίησε την παρουσίαση της έκδοσης του Επετειακού Τόμου «100 Χρόνια Πανορμίτειο Γυμνάσιο Σύμης (1922-2022)», στο «Νεστορίδειο Μέλαθρο» – Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, στην Ρόδο, στις  23 Φεβρουαρίου,. Η παρουσίοση έγινε υπό την αιγίδα της Ιερας Μητροπόλεως Σύμης και του Δήμου Σύμης. Επρόκειτο αναμφίβολα για μια πολύ επιτυχημένη...
24 Φεβρουαρίου, 2024 - 11:17
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2024 - 20:46

Η παρουσίαση του επετειακού τόμου “100 χρόνια Πανορμίτειο Γυμνάσιο Σύμης (1922-2022)” στην Ρόδο

Διαδώστε:
Η παρουσίαση του επετειακού τόμου “100 χρόνια Πανορμίτειο Γυμνάσιο Σύμης (1922-2022)” στην Ρόδο

Ο Σύλλογος Συμιακών Ρόδου «Ο Γλαύκος» πραγματοποίησε την παρουσίαση της έκδοσης του Επετειακού Τόμου «100 Χρόνια Πανορμίτειο Γυμνάσιο Σύμης (1922-2022)», στο «Νεστορίδειο Μέλαθρο» – Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, στην Ρόδο, στις  23 Φεβρουαρίου,. Η παρουσίοση έγινε υπό την αιγίδα της Ιερας Μητροπόλεως Σύμης και του Δήμου Σύμης.

Επρόκειτο αναμφίβολα για μια πολύ επιτυχημένη και υψηλού επιπέδου εκδήλωση, την οποία λάμπρυναν με την τιμητική παρουσία τους πολλά και εκλεκτά πρόσωπα, εκ των οποίων ενδεικτικώς αναφέρουμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύμης κ. Χρυσόστομο, τον οικείο Σεβ. Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, τον Θεοφ. Επίσκοπο Ολύμπου κ. Κύριλλο, τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανορμίτου, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Αντώνιο Πατρό, τον Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Ρόδου Αρχιμ. Θεωνά Καμπέρη, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Μελίτωνα Μπέλλο, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Νεκτάριο Πόκκια, Διευθυντή του Τηλεοπτικού Σταθμού «Θάρρι» της ομωνύμου εν Ρόδω Ι. Μονής, τον Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνο Κόνσολα, τον Δήμαρχο Ροδίων κ. Αλέξανδρο Κολιάδη, τον Δήμαρχο Σύμης κ. Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, τον Διοικητή της 95 Α.Δ.Τ.Ε. Υποστράτηγο κ. Γεώργιο Μανουρά, τον Πρόεδρο του διοργανωτή Συλλόγου κ. Σωτήριο Ζουρούδη και Μέλη του Δ. Σ. εκπροσώπους άλλων Δωδεκανησιακών Συλλόγων και Σωματείων, πολλούς Συμιακούς και φίλους της Σύμης, καθώς και αποφοίτους του Πανορμιτείου Γυμνασίου.

Ο Σύλλογος Συμιακών Ρόδου «Ο Γλαύκος», πιστός στις αξίες που υπηρετεί όλα αυτά τα χρόνια, ανέλαβε με προθυμία την υλοποίηση της προτροπής της τοπικής μας Εκκλησίας και προσωπικώς του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, οποίος θέλησε να αναδείξει και να τιμήσει την ιστορική αυτή επέτειο, με μία σειρά εκδηλώσεων, αλλά προπαντός, προβαίνοντας στην έκδοση του παρουσιαζόμενου επετειακού Τόμου, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκαν άπαντες με λίαν επαινετικούς λόγους. Έτσι, συλλογικά οργάνωσε με απόλυτη επιτυχία την παρουσίαση, η οποία ομολογουμένως συσπείρωσε σε μεγάλη κλίμακα την Συμαική παροικία της Ρόδου, με αποτέλεσμα την δυναμική παρουσία και συμμετοχή των Μελών της, τα οποία κατέκλυσαν τους χώρους της εκδηλώσεως.

Την ευθύνη συντονισμού της βραδιάς είχαν η κ. Σταματία Ζουρούδη, η οποία συντόνιζε και την ροή του προγράμματος, με τον κ. Μανώλη Αντωνόγλου, εξέχον Μέλος του Συλλόγου Συμιακών Ρόδου και καλλιτεχνικό Διευθυντή του θεατρικού του τμήματος, που εφέτος συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής και δράσεως.

Ομιλητές στην παρουσίαση ήσαν ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Πανορμίτου π. Αντώνιος Πατρός, ο προαναφερόμενος κ. Μανώλης Αντωνόγλου και ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, οι οποίοι με εμπνευσμένες εισηγήσεις αναφέρθηκαν με σύντομο αλλά ουσιαστικό τρόπο στο ζήτημα της Παιδείας εν γένει της Σύμης, στο πρόσωπο του Ιδρυτού του Σχολείου μακαριστού Αρχιμανδρίτου Μακαρίου Μπάρβα και στην ιστορική πορεία του Πανορμιτείου Γυμνασίου.

Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο Βουλευτής κ. Μάνος Κόνσολας, ο Δήμαρχος Ροδίων κ. Αλέξανδρος Κολιάδης και ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας.

Τον καταληκτικό χαιρετισμό έκανε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος, αναφερόμενος στην έκδοση του Τόμου, επισημαίνοντας ότι επινοήθηκε ως τιμή και χρέος απέναντι σε όσους ανάλωσαν τους εαυτούς τους και «παντοιοτρόπως συνέβαλαν στην επίτευξη του ιερού τούτου σκοπού, και δη εν μέσω της Ιταλικής κατοχής, προσφέροντας αποτέλεσμα ανέλπιστο διά τα δεδομένα της εποχής εκείνης, της ιδρύσεως δηλαδή του πνευματικού αυτού πνεύμονος, ο οποίος απεδείχθη ζωτικός και καταλυτικός στην κατίσχυση του Ελληνικού πνεύματος έναντι της ανίερης και λυσσαλέας τότε προσπάθειας αφελληνισμού και προσκολλήσεως στον ιταλικό κορμό, τόσον της Νήσου μας, όσον και όλης της Δωδεκανήσου». Ο Σεβασμιώτατος συνέχισε με θερμές ευχαριστίες σ’ όλους τους άξιους συντελεστές της εκδηλώσεως, μνημονεύοντας όσους συνέγραψαν κείμενα και πρωτοστάτησαν για την συλλογή του πλουσίου αυτού αρχειακού υλικού, τους ομιλητές με επικεφαλής τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Αντώνιο Πατρό, τον κ. Μανώλη Αντωνόγλου και τον κ. Κώστα Σκανδαλίδη, τον Σύλλογο Συμιακών Ρόδου «Ο Γλαύκος» για την άψογη διοργάνωση και όλους τους Συμαικούς Συλλόγους, επίσης τους μουσικούς για την όμορφη μουσική βραδιά που ακολούθησε.

Τέλος, όλως ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον φιλοξενούντα στα όρια της Ιεράς του Μητροπόλεως, όλους τους παρισταμένους, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, ως και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νεστοριδείου για την ευγενή παραχώρηση της εντυπωσιακής αίθουσας του Μελάθρου του.

Αναφέρεται ότι ο Τόμος απαρτίζεται από 440 σελίδες, προλογίζεται από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και αρχικά περιλαμβάνει τις μελέτες του αειμνήστου Καθηγητή Αλέξανδρου Καρανικόλα περί των γεγονότων της ιδρύσεως του Πανορμίτειου Γυμνασίου, πρωτοστατούντος του Ηγουμένου της Μονής Πανορμίτου Αρχιμανδρίτου Μακαρίου Μπάρβα, όπως προκύπτουν από τα παρατιθέμενα Πρακτικά της Δημογεροντίας της Σύμης. Περιέχει επίσης, άρθρο της κ. Υπαπαντής Ζουρούδη-Κούτρα για την Ιστορία της Εκπαιδεύσεως στην Σύμη από το τέλος του 18ου αιώνα μέχρι το 2023, άρθρα της κ. Ελένης Κλαδάκη-Βρατσάνου για τα «κρυφά σχολεία» στην Ιταλοκρατία, για τον Σωκράτη Κόκκαλη, τον πρώτο γυμνασιάρχη, για τα «ωραία παιδιά» του Πανορμιτείου Γυμνασίου Σύμης, και άλλες Πανορμίτειες ιστορίες. Άρθρο της κ. Φωτεινής Κλαδάκη-Μενεμενλή, για την εκπαίδευση στα Δωδεκάνησα την περίοδο 1937-1945, άρθρο του κ. Νίκου Νικηταρίδη για τις Πανορμίτειες Σχολές στην Αίγυπτο και ένα άρθρο της κ. Ελένης Ν. Κρητικού για το θείο της Αρχιμανδρίτη Μακάριο Μπάρβα, όπως τον σκιαγράφησε μέσα από έγγραφα και μαρτυρίες. Στον Τόμο δημοσιεύονται επίσης, ο κανονισμός του σχολείου, όλα τα ονόματα των αποφοίτων, βιογραφικά διευθυντών και καθηγητών, όσα κατέστη δυνατόν να συγκεντρωθούν, αλλά και ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο της Ι. Μητροπόλεως, των αρθρογράφων, αλλά κυρίως από τα αρχεία των αποφοίτων και καθηγητών.

Το Πανορμίτειο, είναι το σχολείο που έχουν φοιτήσει και φοιτούν εκατοντάδες Συμιακοί και μη, είναι το σχολείο που έχει συνδεθεί με την ιστορία της Νήσου μας, καθ’ ότι διατήρησε αλώβητο το ελληνικό στοιχείο, την ελληνική γλώσσα και την ελληνική ιστορία, ενάντια σε κάθε ανθελληνική ενέργεια των Ιταλών, είναι το σχολείο που και σήμερα πρωτοπορεί, διακρίνεται, δημιουργεί και συνεχίζει αδιάκοπα την ανεκτίμητη προσφορά του. Ευχή όλων μας είναι, όπως διά της Προστασίας του Ταξιάρχου μας Μιχαήλ του Πανορμίτου, το «Πανορμίτειο», το δικό Του Σχολείο, να συνεχίζει πάντοτε την φωτεινή του πορεία στο Νησί μας και να προσφέρει την εκλεκτή του αγωγή στην νεολαία μας.

 

      

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων