19/07/2022 19/07/2022  Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλία Ανηφόρου απόψε στις 7 μ.μ., ενώ αύριο (ανήμερα της εορτής) ο Σεβασμιώτατος θα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία Βίγλας, όπου από τις 7:15 το πρωί θα χοροστατήσει του Όρθρου και ακολούθως θα τελέσει την...
19 Ιουλίου, 2022 - 15:51
Τελευταία ενημέρωση: 19/07/2022 - 15:57

«Η πίστη μου είναι εκτός των δικαιωμάτων σου»

Διαδώστε:
«Η πίστη μου είναι εκτός των δικαιωμάτων σου»

 Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλία Ανηφόρου απόψε στις 7 μ.μ., ενώ αύριο (ανήμερα της εορτής) ο Σεβασμιώτατος θα βρίσκεται στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλία Βίγλας, όπου από τις 7:15 το πρωί θα χοροστατήσει του Όρθρου και ακολούθως θα τελέσει την Θεία Λειτουργία.

Χθες, Δευτέρα, 18η Ιουλίου 2022, μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Αιμιλιανού, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θ. Λειτουργία, στο ομώνυμο παλαίφατο Μονύδριο του εορταζομένου Αγίου, που είναι θεμελιωμένο επί μικράς νησίδος, σε μια από τις πλέον ειδυλλιακές τοποθεσίες της Σύμης. Το Ι. αναλόγιο διακόνησαν οι Ιεροψάλτες κ. Αγαπητός Μιχελλής και κ. Ιωάννης Τσίγκος.

Στην εόρτια λατρευτική σύναξη, έσπευσαν αρκετοί φιλάγιοι προσκυνητές, τους οποίους νωρίς το πρωί μετέφερε από το λιμάνι της Σύμης αφιλοκερδώς το πλοιάριο «Ποσειδών» του Συμαίου πλοιοκτήτου κ. Ιωάννου Γιαννίκου.

Ο Ποιμενάρχης των Συμιακών, έχοντας συλλειτουργούς τον π. Αντώνιο Μανιά και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό, ομίλησε για την ζωή και το διδακτικό παράδειγμα του Αγίου Αιμιλιανού, το όνομα του οποίου στην Σύμη φέρουν τιμητικώς πολλοί Χριστιανοί.

Ο Άγιος εγεννήθη στο Δορόστολο της Θρακικής Μοισίας, στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη. Ήταν δούλος σε ένα σκληρό και φανατικό ειδωλολάτρη, που όταν έμαθε ότι ο Αιμιλιανός πίστευε στο Χριστό, εξοργίστηκε τόσο πολύ, ώστε αφού τον έβρισε αισχρώς, έπειτα τον μαστίγωσε ανελέητα. Αλλά οι τιμωρίες και οι απειλές, αντί να κάμψουν το φρόνημα του Αιμιλιανού, φούντωσαν περισσότερο τη φλόγα της πίστεώς του στον Χριστό. Μάλιστα την επομένη πήγε σε ειδωλολατρικό ναό, όπου με σφυρί συνέτριψε όλα τα αγάλματα. Εξοργισμένοι τότε οι ειδωλολάτρες ιερείς, τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν να δικαστεί.

Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός αυτό, ο κύριος του Αιμιλιανού αμέσως έτρεξε στο κριτήριο, όπου, αφού έβρισε τον Αιμιλιανό για την πράξη του, έπειτα διέταξε να αρνηθεί χωρίς αντίρρηση το Χριστό. Ο Αιμιλιανός χαμογελώντας απάντησε στον κύριό του: «Μπορείς να διατάξεις ότι θέλεις, θα σε υπακούσω, αλλά η πίστη μου είναι εκτός των δικαιωμάτων σου. Ως προς αυτήν ένα και μόνο Κύριο αναγνωρίζω, τον Ιησού Χριστό. Αυτός είναι ο μέγας και παντοτινός μου Κύριος, που εξουσιάζει το σώμα και την ψυχή μου, και ποτέ δε θα τον αρνηθώ». Ο ειδωλολάτρης άρχοντας με μίσος χαστούκισε τον Αιμιλιανό. Έπειτα, αφού τον βασάνισαν, τον έριξαν στη φωτιά, το δε λείψανο του Αγίου, κήδευσε μεγαλοπρεπώς η γυναίκα του άρχοντα ειδωλολάτρη, που ήταν κρυπτοχριστιανή.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων