08/05/2023 09/05/2023 Με την συμμετοχή υψηλών προσκεκλημένων εορτάστηκε στη Σύμη τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023, η 78η επέτειος της υπογραφής του πρωτοκόλλου παραδόσεως των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής της Δωδεκανήσου, την 8η Μαΐου 1945. Το γεγονός αυτό, έχει υψίστη ιστορική σημασία διότι αφ’ ενός σηματοδοτεί το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αφ’ ετέρου την αρχή του τέλους...
08 Μαΐου, 2023 - 21:02
Τελευταία ενημέρωση: 09/05/2023 - 4:20

Η Σύμη εόρτασε την 78η επέτειο της 8ης Μαΐου 1945

Διαδώστε:
Η Σύμη εόρτασε την 78η επέτειο της 8ης Μαΐου 1945

Με την συμμετοχή υψηλών προσκεκλημένων εορτάστηκε στη Σύμη τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023, η 78η επέτειος της υπογραφής του πρωτοκόλλου παραδόσεως των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής της Δωδεκανήσου, την 8η Μαΐου 1945.

Το γεγονός αυτό, έχει υψίστη ιστορική σημασία διότι αφ’ ενός σηματοδοτεί το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και αφ’ ετέρου την αρχή του τέλους μίας μακραίωνης περιόδου διαδοχικής κατοχής των Δωδεκανήσων, η οποία οδήγησε σύντομα και οριστικά στην πολυπόθητη ένωσή τους με τη μητέρα Ελλάδα, το έτος 1947.

Έτσι η ημέρα αυτή είναι για το νησί της Σύμης, ημέρα λαμπρών εκδηλώσεων και τοπική αργία. Από νωρίς το πρωί χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από τις Ενορίες της πόλεως έδωσαν το έναυσμα για την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων, ενώ γαλανόλευκες σημαίες στόλιζαν τόσο τον χώρο του Ηρώου, όσο και ολόκληρο τον Γιαλό, αλλά και όλον τον ιστορικό οικισμό της Σύμης.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, η ανακήρυξη σε επίτιμο δημότη Σύμης, του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαου Παναγιωτοπούλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου και της κ. Αικατερίνης – Αρτεμισίας (Σάκη) Γεωργιάδου – Κυπραίου.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή η αναγόρευσή μου σε επίτιμο δημότη Σύμης, κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης μου στο νησί για την 78η Επέτειο από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Παραδόσεως των Στρατευμάτων Κατοχής Δωδεκανήσου και Κρήτης στους Συμμάχους», αναφέρει το μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαου Παναγιωτοπούλου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

«Μεγάλη τιμή η αναγόρευσή μου σε επίτιμο δημότη Σύμης με Νίκο Παναγιωτόπουλο & κ. Σάκη Κυπραίου στην 78η επέτειο παραδόσεως στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου σε συμμάχους. Παρέμειναν ελληνικά χάρη σε αγώνες Ιερού Λόχου & σε θυσίες των κατοίκων. Δεν θα χαρίσουμε ούτε κόκκο 🇬🇷 χώματος.»

 

 

Εν συνεχεία ετελέσθη πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύμης κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου εκ του Ιερού Κλήρου της Σύμης, ενώ τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο έγκριτος Συμαίος δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Ζαχαριάδης.

 

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος προέστη της επιμνημοσύνου δεήσεως προ του Ηρώου των Πεσόντων, μετά την οποία έγινε η κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως, Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τον Εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων και Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεώργιο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο Σύμης κ. Ελευθέριο Παπακαλοδούκα, και όλους τους Εκπροσώπους των λοιπών Πολιτικών, Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Λιμενικών Αρχών, Φορέων, Συλλόγων, των λοιπών Ενώσεων, Οργανισμών, Επιτροπών και παροικιακών Συλλόγων της Νήσου, ως και των Εκπαιδευτικών της Σύμης. Η σεμνή τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ακολούθησε η παρέλαση τμημάτων προ των Επισήμων, των μαθητών των Σχολείων, των μελών των Συλλόγων με παραδοσιακές ενδυμασίες και του Στρατού. Η εκδήλωση έκλεισε με παράθεση γεύματος και παραδοσιακούς Δωδεκανησιακούς χορούς, που χόρεψε το χορευτικό της Ενώσεως Γυναικών Σύμης, ως και το χορευτικό της κ. Ειρήνης Μυλωνάκη.

 

 

Τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των προαναφερομένων, οι: Βουλευτές της Δωδεκανήσου κ. Βασίλειος Υψηλάντης, κ. Μίκα Ιατρίδη και κ. Ιωάννης Παππάς, ως εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων και των Πολιτικών Κομμάτων, Πολιτευτές, ο Αρχηγός Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος κ. Άγγελος Χουδελούδης, ο Διοικητής 95 Α.Δ.Τ.Ε. Υποστράτηγος Γεώργιος Μανουράς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου, Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Καζαμίας, ο Εκπρόσωπος της 8ης Περιφερειακής Διοικήσεως Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής,ο Διοικητής της Δ.Α.Ν. Σύμης Συνταγματάρχης κ. Παναγιώτης Βραννάς, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου, Πύραρχος κ. Νικήτας Βενιός, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνιος Καμπουράκης, ο Εκπρόσωπος του Ιερού Λόχου και της Λέσχης Καταδρομέων και Ιερολοχιτών, Αντισυνταγματάρχης ε.α. κ. Δημήτριος Πεπππές, ο Εκπρόσωπος της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, Αντιστράτηγος ε.α. κ. Μηνάς Παπαδάκης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων και Ιερολοχιτών Ρόδου κ. Πανορμίτης Βιντσέντζος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Δωδεκανήσου κ. Πολύβιος Δημητρίου Παυλίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εθνοφυλακής Ρόδου κ. Ηλίας Πάχος, η Πρόεδρος του Π.Τ. του Ερυθρού Σταυρού Ρόδου κ. Σταματία Παρασκευά, η Αντιπρόεδρος του Κοινωνικού Σύλλογου Συμαίων Πειραιά «Ο ΠΑΝΟΡΜΙΤΗΣ» κ. Δέσποινα Αγγελίδη-Μαρκαντέ, η Πρόεδρος της Ενώσεως Γυναικών Σύμης κ. Σεβαστή Νικόλη, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Συμιακών Ρόδου «Ο ΓΛΑΥΚΟΣ» κ. Εμμανουήλ Αντωνόγλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συμιακών Ελευσίνας «Ο ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ» κ. Σταύρος Μάχλης, ο Εκπρόσωπος του Συλλόγου Συμιακών Νέων Πειραιά «Ο ΝΙΡΕΑΣ», Εκπρόσωποι των λοιπών Ενώσεων, Οργανισμών, Επιτροπών και παροικιακών Συλλόγων της Νήσου, οι εκπαιδευτικοί και οι Μαθητές των Σχολικών Μονάδων της Σύμης και πλήθος κόσμου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΕΠΙΤΙΜΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ:

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ-ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ-ΠΑΡΕΛΑΣΗ:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων