21/03/2023 21/03/2023 Ο παλαίφατος Ενοριακός Ιερός Ναός του Τιμίου Σταυρού στην Άνω Χώρα της ακριτικής Σύμης ήταν το επίκεντρο του εορτασμού την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023, όπου λειτούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Αντώνιος Πατρός, καθώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος...
21 Μαρτίου, 2023 - 12:48
Τελευταία ενημέρωση: 21/03/2023 - 12:50

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην ακριτική Σύμη

Διαδώστε:
Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στην ακριτική Σύμη

Ο παλαίφατος Ενοριακός Ιερός Ναός του Τιμίου Σταυρού στην Άνω Χώρα της ακριτικής Σύμης ήταν το επίκεντρο του εορτασμού την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 19 Μαρτίου 2023, όπου λειτούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Αντώνιος Πατρός, καθώς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος λόγω αδιαθεσίας δεν προέστη, ως συνήθως της Ιεράς Πανηγύρεως.

Ο π. Αντώνιος είχε συλλειτουργούς τον Οικονόμο π. Ελευθέριο Οθείτη και τους Διακόνους π. Γεώργιο Κακακιό και π. Παύλο Τερεζάκη, ενώ το ι. Αναλόγιο διακόνησαν οι Ιεροψάλτες κ. Αγαπητός Μιχελλής και κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής.

Μετά την Δοξολογία πραγματοποιήθηκε η Τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως, όπου ο Λειτουργός λιτάνευσε τον Τίμιο Σταυρό ευπρεπισμένο με άνθη επί δίσκου, υψωμένον τιμητικώς ύπερθεν της κεφαλής του.

Η ιερά πομπή κατέληξε εις το μέσον του Ναού και εκεί επί μικρού τραπεζίου, κατά την τάξιν, ο π. Αντώνιος απέθεσε τον δίσκο και θυμίασε ψάλλων: «Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν, Δέσποτα, και την αγίαν Σου Ανάστασιν δοξάζομεν».

Κατόπιν προσήλθαν οι εκκλησιαζόμενοι πιστοί και εν ευλαβεία προσκύνησαν τον Τίμιο Σταυρό, λαμβάνοντες εκ των χειρών του Ιερέως τα περικυκλούντα το Ξύλον της Ζωής, εύοσμα άνθη.

Ακολούθως ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος τέλεσε την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ομιλήσας επικαίρως, αφού μετέφερε στο εκκλησίασμα τις Πατρικές ευχές και Αρχιερατικές ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου:

“Κατά την σημερινή Κυριακή, που ευρισκόμεθα στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Αγία μας Εκκλησία υψώνει τον Σταυρό του Χριστού θέλοντας να διακηρύξει τον βαρυσήμαντο ρόλο του στην υπόθεση της σωτηρίας μας και παράλληλα να μας προετοιμάσει για την υπέρτατη Θυσία της επικειμένης Μεγάλης Παρασκευής, όταν θα ατενίσουμε τον Σταυρωθέντα Λυτρωτή μας υψωμένο στον Γολγοθά.

Επίσης μας δίνει την αφορμή να εμβαθύνουμε στο μυστήριο αυτό του Σταυρού και να αναλάβουμε τον προσωπικό μας σταυρό για να ακολουθήσουμε τρόπω και έργω τον Εσταυρωμένο Λυτρωτή μας, κατά την προτροπή Του, «Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον Σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι».

Η συμμετοχή μας στον Σταυρό του Χριστού, αποτελεί την προσωπική μας υποχρέωση και τον ισόβιο αγώνα μας, ώστε να αποβάλλουμε από την ψυχή μας το κακό και την αμαρτία με την αποκοπή των παθών. Αυτό είναι εφικτό, εφ’ όσον εντάξουμε την σταυρική πορεία στην προσωπική μας ζωή, μεταβάλλοντας αυτήν σε συνειδητή εκκλησιαστική ζωή, «ανταναπληρούντες τα υστερήματα των θλίψεων του Χριστού εν τη σαρκί ημών», κατά τον Απόστ. Παύλον (Κολ. α΄,24).

Οφείλουμε να ευρισκόμεθα συνεχώς σε κατάσταση μετανοίας διά του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως, εξαγιασμού της υπάρξεώς μας διά της τακτικής Κοινωνίας του Σώματος και Αίματος του Κυρίου. Τέλος καλούμεθα να ομολογούμε ευθαρσώς τον Θεό σε κάθε μας λόγο και πράξη, «εν παντί καιρώ και πάση ώρα», για να έχουμε την ελπίδα ότι, κατά την αψευδή Αυτού επαγγελία, όπως εμείς ομολογούμε τον Χριστό μας, έτσι θα μας ομολογήσει και Εκείνος, ενώπιον του Ουρανίου Πατρός μας”.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων