19/02/2024 19/02/2024 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Σύμης την Κυριακή ΙΖ΄ Ματθαίου (της Χαναναίας), 18 Φεβρουαρίου 2024, με συλλειτουργούς του τον π. Γεώργιο Μίλκα, θεολόγο-εκπαιδευτικό και Ιερατικώς Προιστάμενο της Ενορίας Αγίου Αθανασίου Ευόσμου Θεσσαλονίκης και τον π. Γεώργιο Χατζηχρυσάφη, Εφημέριο της...
19 Φεβρουαρίου, 2024 - 19:16
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2024 - 18:02

Κυριακή της Χαναναίας στη Σύμη

Διαδώστε:
Κυριακή της Χαναναίας στη Σύμη

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Σύμης την Κυριακή ΙΖ΄ Ματθαίου (της Χαναναίας), 18 Φεβρουαρίου 2024, με συλλειτουργούς του τον π. Γεώργιο Μίλκα, θεολόγο-εκπαιδευτικό και Ιερατικώς Προιστάμενο της Ενορίας Αγίου Αθανασίου Ευόσμου Θεσσαλονίκης και τον π. Γεώργιο Χατζηχρυσάφη, Εφημέριο της Ενορίας Αγίας Τριάδος Σύμης

Το ιερό Αναλόγιο διακόνησαν γλυκυφθόγγως οι Ιεροψάλτες κ. Αγαπητός Μιχελλής, κ. Ελευθέριος Ξηράκης και κ. Χαράλαμπος Κατσιμπρής.

Προτροπή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου, ο φιλοξενούμενος κληρικός π. Γεώργιος Μίλκας, με ρητορική δεινότητα ομίλησε προς τους εκκλησιαζομένους πιστούς, λαμβάνοντας αφορμή από την λίαν διδακτική ευαγγελική περικοπή της σημερινής Κυριακής, της Χαναναίας, αναφερόμενος στις αρετές της ειδωλολάτρισσας αυτής γυναικός, που ζήτησε βοήθεια από τον Χριστό, να θεραπεύσει την δαιμονιζομένη κόρη της, αναγνωρίζοντας την θεική Του δύναμη και εξουσία.

Ταπεινώθηκε μπροστά Του, αποδεχόμενη την «προσβολή» του Χριστού, ότι δηλαδή αυτή δεν ανήκει στα εκλεκτά παιδιά του Θεού, αλλά είναι μόνο ένα «κυνάριο», σκυλάκι. Δεν αγανάκτησε. Δεν απελπίστηκε. Δεν πρόβαλε απαιτήσεις και «ατομικά δικαιώματα» στον Χριστό.

Ζήτησε με ταπείνωση μοναδική το ελάχιστο, τα ψίχουλα των κυναρίων, ως εσχάτη των ανθρώπων. Και παρά την φαινομενική «απόρριψή» της από τον Κύριο, δεν έχασε την υπομονή, την ελπίδα και την πίστη της, ότι θα πετύχει το ποθούμενο.

Και ο Χριστός που έπραττε τα πάντα για να διδάξει και να ωφελήσει, την βράβευσε. Όχι με λίγα ψίχουλα, αλλά με πλήρη ικανοποίηση του αιτήματός της. «Καὶ ἰάθη ἡ θυγάτηρ αὐτῆς ἀπὸ τῆς ὥρας ἐκείνης».

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος προέστη του Τεσσαρακονθημέρου Ιερού Μνημοσύνου της μακαριστής Αγγελικής Κυπριώτη, μητρός του κ. Εμμανουήλ Κυπριώτη, επί σειράν ετών Επιτρόπου και Ιεροψάλτου του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Σύμης.

Τέλος, στην παρακείμενη ενοριακή αίθουσα προσεφέρθησαν στους πολυπληθείς εκκλησιαζομένους κατά τα ειωθότα, τα κόλλυβα και ο καφές.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων