05/02/2023 05/02/2023 Σήμερα Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, ημέρα ενάρξεως του Τριωδίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Σύμης, με συλλειτουργούς του, τον π. Γεώργιο Χατζηχρυσάφη Εφημέριο του Ναού και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό. Την ιερά υμνωδία μελώδησαν ο...
05 Φεβρουαρίου, 2023 - 15:22
Τελευταία ενημέρωση: 05/02/2023 - 15:21

Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου στην Αγία Τριάδα Σύμης

Διαδώστε:
Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου στην Αγία Τριάδα Σύμης

Σήμερα Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, ημέρα ενάρξεως του Τριωδίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Σύμης, με συλλειτουργούς του, τον π. Γεώργιο Χατζηχρυσάφη Εφημέριο του Ναού και τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό.

Την ιερά υμνωδία μελώδησαν ο κ. Πανορμίτης Κακακιός και ο κ. Αγαπητός Μιχελλής.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος προς τους εκκλησιαζομένους πιστούς, με τον μεστό θεολογικό του λόγο, ομίλησε λαμβάνοντας αφορμή από το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα της Α΄ Κυριακής του Τριωδίου, αυτό της παραβολής του Τελώνου και του Φαρισαίου, αναφερόμενος πρωτίστως στην αρετή της ταπεινώσεως, αλλά και στην σήμερα αρξαμένη, ψυχωφελή περίοδο του Τριωδίου.

Τριώδιο ονομάζεται η εκκλησιαστική περίοδος που εκτείνεται από την σημερινή Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου, έως και το Μεγάλο Σάββατο.

Την ονομασία της έχει λάβει από το ομώνυμο λειτουργικό βιβλίο της Εκκλησίας μας, το οποίο έχει ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του, ότι οι Κανόνες που απαρτίζουν τις καθημερινές ακολουθίες αποτελούνται από τρεις ωδές, προς τιμή και δοξολογία του Τριαδικού Θεού.

Το ευαγγελικό ανάγνωσμα (Λουκ. 18, 10-14) περιγράφει έναν άνθρωπο, τον Φαρισαίο, που είναι πάντα ευχαριστημένος με τον εαυτό του και που νομίζει ότι συμμορφώνεται με όλες τις απαιτήσεις της θρησκείας. Έχει δικαιώσει τον εαυτό του και είναι πολύ περήφανος γι’ αυτόν.

Στην πραγματικότητα όμως έχει παραποιήσει το νόημα της θρησκείας. Την έχει περιορίσει σε εξωτερικούς τύπους και μετράει την ευσέβειά του με το ποσόν των χρημάτων που συνεισφέρει στο ναό και τις ελεημοσύνες. Όσο για τον Τελώνη, αυτός ταπεινώνει τον εαυτό του και αυτή η ταπείνωση τον δικαιώνει μπροστά στο Θεό.

Η επικειμένη περίοδος λοιπόν της Μεγάλης Τεσσαρακοστής αρχίζει με μία αναζήτηση, μία προσευχή για ταπείνωση που είναι η αρχή της αληθινής μετάνοιας. Βρισκόμαστε μπροστά στις «πύλες της μετανοίας» και στην πιο επιβλητική στιγμή του Όρθρου της Κυριακής, αφού διαβαστεί το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο και αναγγελθεί η Ανάσταση του Χριστού με το «Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι…», ψάλλουμε για πρώτη φορά τα τροπάρια που θα μας συνοδεύουν σε όλη την διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής:«Της μετανοίας άνοιξόν μοι πύλας Ζωοδότα ορθρίζει γαρ το πνεύμά μου, προς ναόν τον άγιόν σου, ναόν φέρων του σώματος, όλον εσπιλωμένον· αλλ’ ως οικτίρμων κάθαρον, ευσπλάχνω σου ελέει».

«Τῆς μετανοίας ἄνοιξόν μοι πύλας Ζωοδότα ὀρθρίζει γὰρ τὸ πνεῦμά μου, πρὸς ναὸν τὸν ἅγιόν σου, ναὸν φέρων τοῦ σώματος, ὅλον ἐσπιλωμένον· ἀλλ᾿ ὡς οἰκτίρμων κάθαρον, εὐσπλάχνῳ σου ἐλέει».

«Τῆς σωτηρίας εὔθυνόν μοι τρίβους, Θεοτόκε, αἰσχραῖς γὰρ κατερρύπωσα, τὴν ψυχὴν ἁμαρτίαις, ὡς ῥᾳθύμως τὸν βίον μου, ὅλον ἐκδαπανήσας· ταῖς σαῖς πρεσβείαις ρῦσαί με, πάσης ἀκαθαρσίας».

«Τὰ πλήθη τῶν πεπραγμένων μοι δεινῶν, ἐννοῶν ὁ τάλας, τρέμω τὴν φοβερὰν ἡμέραν τῆς κρίσεως· ἀλλὰ θαρρῶν εἰς τὸ ἔλεος τῆς εὐσπλαγχνίας σου, ὡς ὁ Δαυΐδ βοῶ σοι· Ἐλέησόν με ὁ Θεός, κατὰ τὸ μέγα σου ἔλεος».

  

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων