15/04/2021 15/04/2021 Mεσούσης της Ε΄ Εβδομάδος των Νηστειών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πανορμίτου εψάλη η κατανυκτική Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021. Ευθύς μετά το πέρας των τροπαρίων, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, με συλλειτουργό του τον Διάκονο...
15 Απριλίου, 2021 - 20:14

Ο Μεγάλος Κανών στον Πανορμίτη

Διαδώστε:
Ο Μεγάλος Κανών στον Πανορμίτη

Mεσούσης της Ε΄ Εβδομάδος των Νηστειών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πανορμίτου εψάλη η κατανυκτική Ακολουθία του Μεγάλου Κανόνος την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021. Ευθύς μετά το πέρας των τροπαρίων, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, με συλλειτουργό του τον Διάκονο π. Γεώργιο Κακακιό, ενώ συμπροσευχόμενος εντός του Αγίου Βήματος ήταν ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής, Αρχιμ. του Οικουμ. Θρόνου π. Αντώνιος Πατρός. Το αναλόγιο διακόνησε ο Πρωτοψάλτης της Μονής κ. Μερκούριος Γιανναράς και ο Ιεροψάλτης κ. Πανορμίτης Κακακιός.

Η Ιερά Μητρόπολη Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου σε ανακοίνωσή της γράφει για τον Μεγάλο Κανόνα: Ο Μέγας Κανών συνετέθη από τον άγιο Ανδρέα τον Ιεροσολυμίτη, Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, ο οποίος είναι ένας από τους πλέον εξέχοντες εκπροσώπους της εκκλησιαστικής μας ποιήσεώς. Ο συγκεκριμένος Κανόνας απαρτίζεται από 250 τροπάρια, ψάλλεται τμηματικά κατά τις τέσσερις πρώτες ημέρες της Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών και ολόκληρος σήμερα. Πρόκειται για έναν ύμνο βαθιάς συντριβής και συγκλονιστικής μετανοίας, ο οποίος απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο που αισθάνεται το βάρος της αμαρτίας και γεύεται την πικρία της αποστασίας του από τον Θεό. Ακολουθώντας τις ποιμαντικές προτροπές του Αγίου Ανδρέου, συντρίβεται, κατανύσσεται και ξεσπά σε γοερό καρδιακό θρήνο, ο οποίος σώζει, διότι ανοίγει τον δρόμο της μετανοίας. Τον δρόμο που επαναφέρει την ανθρώπινη ύπαρξη κοντά στον Θεό, την πηγή της αληθινής ζωής και το πλήρωμα της άρρητης χαράς και ευφροσύνης.

ΕΔΩ παρατίθενται εισαγωγικά στοιχεία και το σύνολο των τροπαρίων σε πρωτότυπο κείμενο και νεοελληνική μετάφραση από τον Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων