10/07/2023 10/07/2023 Στην Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου, την Κυριακή Ε΄ Ματθαίου 9η Ιουλίου 2023, χοροστάτησε του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, με την κανονική άδεια και προτροπή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύμης κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος αυτές τις ημέρες φιλοξενείται στην Ιερά Μονή. Συλλειτούργησαν ο Πανοσιολ....
10 Ιουλίου, 2023 - 16:22
Τελευταία ενημέρωση: 10/07/2023 - 16:27

Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου ιερούργησε στον Πανορμίτη Σύμης

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου ιερούργησε στον Πανορμίτη Σύμης

Στην Ιερά Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου, την Κυριακή Ε΄ Ματθαίου 9η Ιουλίου 2023, χοροστάτησε του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, με την κανονική άδεια και προτροπή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύμης κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος αυτές τις ημέρες φιλοξενείται στην Ιερά Μονή.

Συλλειτούργησαν ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Αντώνιος Πατρός, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Ανδρέας Δημητρίου, ο οποίος χειροτονήθηκε εκ του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ανδρέα και ο Ιεροδιάκονος Παύλος Τερεζάκης, αδελφός της Ιεράς Μονής, ενώ την ιερά υμνωδία απέδωσε γλυκυφθόγγως ο Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μονής κ. Σταύρος Πήλιουρας μετά του κ. Γ. Πετροπούλου.


Προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ανδρέας, ομίλησε λίαν διδακτικώς περί της Ευαγγελικής περικοπής, αναφερόμενος στη θαυματουργική θεραπεία των δαιμονιζομένων τω Γεργεσηνών. Η περικοπή αυτή περιέχει δύο παράδοξα και αλληλοσυγκρουόμενα γεγονότα. Από τη μία πλευρά, οι δαίμονες αναγνωρίζουν την θεότητα του Ιησού Χριστού και Τον παρακαλούν να τους λυπηθεί, ενώ από την άλλη, οι κάτοικοι της πόλεως αρνούνται να Τον δεχτούν. Τα δαιμόνια δεν μπορούν να μην αναγνωρίσουν ότι μπροστά τους βρίσκεται ο Υιός και Λόγος του Θεού, γι’ αυτό και τρέμουν την δίκαια κρίση Του. Τον παρακαλούν να μην τα στείλει από τώρα στο αιώνιο σκοτάδι, αλλά να τους επιτρέψει να μπούν στην αγέλη των χοίρων. Έτσι ο Χριστός το επιτρέπει, θέλοντας να δείξει σε όλους ότι εκεί που ενεργούν τα δαιμόνια, τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά και πολλές φορές θανάσιμα, τόσο για την ψυχή όσο και για το σώμα.

Από την άλλη μεριά, παρά την τόσο συγκλονιστική αποκάλυψη της θεότητας του Ιησού, παρά το θαύμα της θεραπείας των δύο δαιμονισμένων, ο λαός της πόλης αντί να δεχτεί τον Χριστό, του ζητούν να φύγει από τα όρια της πόλης τους. Η στάση τους αυτή δεν μπορεί να ερμηνευτεί, παρά ως γεγονός πνευματικής τύφλωσης και αναλγησίας. Παρόλο που έχουν μπροστά τους το θαύμα, αδυνατούν να πιστέψουν στον Χριστό. Φαίνεται πως πιο πολύ τους ενόχλησε η απώλεια των χοίρων, των οποίων η εκτροφή απαγορευόταν από το Μωσαϊκό νόμο, αντί να τους συνετίσει και να τους οδηγήσει σε μετάνοια. Με τον τρόπο που συμπεριφέρονται αποδεικνύουν ότι μπορεί να μην διακατέχονται από δαιμόνια, αλλά είναι συντεταγμένοι με τα έργα του σκότους, είναι συμβιβασμένοι με την αμαρτία και την ανομία, και δεν επιθυμούν την πνευματική τους θεραπεία, ούτε να αλλάξουν τρόπο ζωής. Διότι, αν δέχονταν τον Χριστό στην πόλη τους, αν Τον δέχονταν στην καρδιά τους, έπρεπε να μετανοήσουν και να ακολουθήσουν την διδασκαλία του Ευαγγελίου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ανδρέας, χοροστάτησε το απόγευμα του Σαββάτου 8 Ιουλίου 2023 και του Μεγάλου Εσπερινού στο Καθολικό του Αρχαγγέλου, συμπαραστατούμενος από τους ως άνω κληρικούς. Εν τω τέλει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ανδρέας, με λόγο μειλίχιο, σεμνοπρεπή μα και ουσιαστικό, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύμης κ. Χρυσόστομο διά την φιλάδελφη αγάπη του, ως και τον Πανοσιολ. Καθηγούμενο π. Αντώνιο για την Αβραμιαία φιλοξενία που του προσέφερε και την ευλογία της εδώ παραμονής του, ενώ ο π. Αντώνιος τον καλοσώρισε εγκαρδίως και εν αγάπη, αναφερόμενος στην λαμπρά εκκλησιαστική διακονία του, αλλά και την καταξιωμένη Ακαδημαϊκή του πορεία, ως Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ανδρέας, τέλεσε νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μοναχού Προδρόμου Ιβηρίτου, εκδημήσαντος πρότριτα προς Κύριον, ευχόμενος όπως ο Παμμέγιστος Ταξιάρχης Μιχαήλ ο Πανορμίτης, οδηγήσει την μακαρία ψυχή του στο Θρόνο του εν Τριάδι Θεού, γιά να λάβει τον μισθό των κόπων του. Μετά την απόλυση ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος, οι Κληρικοί και οι Έφοροι της Ιεράς Μονής, συνόδευσαν τον Σεβασμιώτατο Λειτουργό στο «Υδραϊκό», όπου μαζί με τους εκκλησιασθέντες Στρατιωτικούς Διοικητάς, τον Διοικητή της Δ.Α.Ν. Σύμης Συνταγματάρχη κ. Παναγιώτη Βρανά και τον Δκτη του 549 ΤΕ κ. Γεώργιο Καμπίλαυκο, δέχθηκε το μοναστηριακό κέρασμα, ενώ στους πολυπληθείς εκκλησιαζομένους, το κύριο μέρος των οποίων αποτελείτο από τα μέλη του εν Ελευσίνα Συμαϊκού Συλλόγου «Μιχαήλ ο Αρχάγελος», προσφέρθηκαν καφές και αντίστοιχα κεράσματα στο πλατύ, προκειμένου το κλίμα της πνευματικής χαράς και ευφροσύνης, να επισφραγισθεί και με την ευλογημένη ευκαιρία της διαπροσωπικής επικοινωνίας και επαφής των ανθρώπων.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων