18/09/2022 18/09/2022 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος παρευρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου: «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ – ΟΙ ΝΗΣΙΔΕΣ ΤΩΝ ΣΕΣΚΛΙΩΝ, Ιστορική-Νομική Συμβολή», εκδοτικής παραγωγής των εκδόσεων «Επτάλοφος Α.Β.Ε.Ε», του συγγραφέα Θεοδώρου Μιχ. Παπαγεωργίου, Άρχοντος Δικαιοφύλακος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύμης, στα πλαίσια του...
18 Σεπτεμβρίου, 2022 - 15:34
Τελευταία ενημέρωση: 18/09/2022 - 15:36

Ο Μητροπολίτης Σύμης στην παρουσίαση του βιβλίου “Στα βήματα του Αποστόλου των εθνών – Οι νησίδες των Σεσκλιών”

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Σύμης στην παρουσίαση του βιβλίου “Στα βήματα του Αποστόλου των εθνών – Οι νησίδες των Σεσκλιών”

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος παρευρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου: «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ – ΟΙ ΝΗΣΙΔΕΣ ΤΩΝ ΣΕΣΚΛΙΩΝ, Ιστορική-Νομική Συμβολή», εκδοτικής παραγωγής των εκδόσεων «Επτάλοφος Α.Β.Ε.Ε», του συγγραφέα Θεοδώρου Μιχ. Παπαγεωργίου, Άρχοντος Δικαιοφύλακος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύμης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Σύμης 2022.

Ο Θεόδωρος Μιχ. Παπαγεωργίου είναι επί σαράντα και πλέον χρόνια καταξιωμένος δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, εξέχων μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Ροδίων και στη συνεχεία Νομικός Σύμβουλος τόσο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύμης, όσο και της Ιεράς Μονής Πανορμίτη.

Το καλαίσθητο αυτό πόνημα αναφέρεται στις νησίδες των Σεσκλιών, ιδιοκτησία και Μετόχιο από αιώνων της Ιεράς Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτη, που περιλαμβάνονται στους σταθμούς των Βημάτων του Απόστολου των Εθνών Παύλου. Το έναυσμα συγγραφής της συγκεκριμένης μελέτης υπήρξε η υποδειγματική νομική υπεράσπιση που ο κ. Παπαγεωργίου προσέφερε στην Μονή του Πανορμίτη, όταν το Ελληνικό Δημόσιο εντελώς αβάσιμα το έτος 2007 κατά τις διαδικασίες ολοκληρώσεως της κτηματογράφησης της Σύμης στα πλαίσια του Εθνικού Κτηματολογίου, διεκδίκησε και κατέγραψε τα Σεσκλιά ως έρημες και εγκατελειμμένες βραχονησίδες δασικού χαρακτήρα ιδιοκτησίας του, κατά διαδοχή των προηγηθέντων Ιταλών και Οθωμανών κατακτητών.

Ο κ. Παπαγεωργίου, άσκησε αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να διορθωθούν οι κτηματολογικές εγγραφές κυριότητας των Σεσκλιών, υπέρ της Ιεράς Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτη και κατόπιν πολύμοχθων εξαετών δικαστικών αγώνων, η δικαίωση για το Μοναστήρι ήρθε ανήμερα στην Πανήγυρη του Ταξιάρχου 8η Νοεμβρίου 2014 με την υπ’ αριθ. 143/2014 τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου. Δύο χρόνια μετά, ο δυναμικός Νομικός του Αρχαγγέλου της Σύμης, υποστήριξε και την εκδίκαση της αναίρεσης την οποία το Ελληνικό Δημόσιο είχε καταθέσει στον Άρειο Πάγο, για να έρθει τελικά και η απόλυτη δικαίωση με την υπ’ αριθ. 458/2016 αμετάκλητη και ιστορική απόφαση αυτού του Ανώτατου Αναιρετικού Δικαστηρίου της Χώρας μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολ. Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ του Πανορμίτου Αρχιμ. Αντώνιος Πατρός, ο Αιδεσ. Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτοπρ. Στέφανος Μακρής, ο Εντιμ. Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, ο Αντιδήμαρχος Σύμης κ. Νικήτας Γρύλλης, ο Διοικητής της Δ.Α.Ν. Σύμης Συνταγματάρχης κ. Παναγιώτης Βρανάς, Έφοροι της Μονής του Πανορμίτη, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και Φορέων, Εκπαιδευτικοί, αρκετός κόσμος και φυσικά ο Συγγραφέας κ. Παπαγεωργίου με την οικογένειά του.

Μετά από την αίσια κατάληξη της προαναφερόμενης νομικής διαδικασίας, ο εκλεκτός συνεργάτης της τοπικής Εκκλησίας κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, κατέγραψε στις σελίδες του απόψε παρουσιαζόμενου βιβλίου του, όλη αυτή την κοπιαστική νομική του εργασία για να την προσφέρει στον αγαπημένο του Αρχάγγελο, ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης για την μέγιστη αυτή ηθική δικαίωση, αλλά και επίσης να τεκμηριωθεί και να διασωθεί έτσι η νομική του συμβολή στους επιγενομένους.

Αρχικά ο συντονιστής της εκδηλώσεως κ. Γεώργιος Πετρόπουλος Γραμματεύς της Ι. Μητροπόλεως Σύμης, κάλεσε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο να λάβει το λόγο, απευθύνοντας τον λίαν τιμητικό χαιρετισμό του στην εκδήλωση.

Ο Σεβασμιώτατος με πολύ ουσιαστικά λόγια, που περιποιούν ιδιάζουσα τιμή και έμπρακτη αναγνώριση της Εκκλησίας στο βαρυσήματο έργο του κ. Παπαγεωργίου, ανεφέρθηκε ευσύνοπτα στην μεγάλη προσφορά του συνεργάτη του Νομικού και ως απόλυτη επιβράβευση, ανέγνωσε την Πατριαρχική συγχαρητήρια επιστολή του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, η οποία εκφράζει «τον έπαινον και την ευαρέσκεια της Μητρός Εκκλησίας» προς τον Συγγραφέα, κοσμεί και προηγείται του κειμένου της συγκεκριμένης έκδοσης.

Κατόπιν ο Δήμαρχος της Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, έκανε τον δικό του χαιρετισμό με λίαν επαινετικούς λόγους για το πρόσωπο του κ. Παπαγεωργίου και την σκυτάλη έλαβε ο παλαίμαχος και έγκριτος Συμαίος δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Ζαχαριάδης, βραβευμένος για την πολύχρονη προσφορά του στη δημοσιογραφία της Δωδεκανήσου και την προβολή θεμάτων της Περιφέρειας. Ο κ. Ζαχαριάδης μίλησε εμπεριστατωμένα και παρέθεσε ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία που εναρμονίζονται πλήρως με αυτά της μελέτης, εισαγάγοντας τους ακροατές στο πνεύμα του επιστημονικού αυτού πονήματος.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Κώος κ. Κώστας Ε. Σκανδαλίδης, δεξιοτέχνης συγγραφέας με πλούσιο συγγραφικό έργο, καθώς και επιτυχημένη πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ακροθιγώς αλλά με σαφήνεια ανεφέρθη στην κτητορική ιστορία των νησίδων, στην πρωτοχριστιανική εποχή, μας περιέγραψε την αποβίβαση του Αποστόλου Παύλου στο Σεσκλί, μας μετέφερε στα βυζαντινά και ιπποτικά χρόνια, μας γνώρισε τους γεωγράφους της Οθωμανικής εποχής και τέλος, μεταφέροντας τις βαρύνουσες απόψεις του συγγραφέα, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο ο ιερός χαρακτήρας των Σεσκλιών, με την επίσημη ένταξή τους στα Ιερά «Βήματα» και τους αναγνωρισμένους σταθμούς του Αποστόλου των Εθνών Αγίου Παύλου.

Τρίτος στην σειρά ομιλητής, ήταν ο κ. Μιχαήλ Παπαγεωργίου, υιός του Συγγραφέως, ο οποίος επαξίως έχει ακολουθήσει την επιτυχημένη νομική σταδιοδρομία του πατέρα του και διαπρέπει ως Διδάκτορας Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και Ερευνητής του Πανεπιστημίου του Cambridge. Η δε Ιερά Μητρόπολη Σύμης και η Μονή Πανορμίτου τον έχουν νομικό τους Σύμβουλο και άμεσο συνεργάτη. Ο κ. Παπαγεωργίου ανέλυσε σε πολύ κατανοητά σχήματα από νομικής πλευράς, τόσο τα επιχειρήματα του Δικηγορικού τους Γραφείου για τα «δορυάλωτα» και «μη δορυάλωτα» υπό των Οθομανών νησιά, τα οποία ανεπιφύλακτα δέχθηκε η Ελληνική Δικαιοσύνη, όσο και τα θετικά που κέρδισαν τα νησιά μας με την Αρεοπαγίτικη απόφαση δικαίωσης των Σεσκλιών.

Την όλη εκδήλωση έκλεισε ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Ι. Μονής Πανορμίτου, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Αντώνιος Πατρός, ευχαριστώντας τον Συγγραφέα για σύνολη την βαρυσήμαντη προσφορά του, που δικαίωσε το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου μας και ικανοποίησε το κοινό αίσθημα των συμπατριωτών μας.

Τέλος ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου εκλήθη στο βήμα, και έδωσε το δικό του από καρδιάς μήνυμα, ευχαριστώντας όλους για την παρουσία τους και ιδιαιτέρως τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο για την εμπιστοσύνη που τον περιβάλλει. Ανέφερε δε, ότι με την μελέτη του αυτή, επιχείρησε ένα ταξίδι στην ιστορία των νησίδων-φρουρών του κόλπου του Πανόρμου της Σύμης, με πορεία πάνω σε ντοκουμέντα που αναδείχθηκαν στη διαδρομή μίας δίκης υπερασπίσεως των κεκτημένων της ιστορικής Μονής του Πανορμίτη για τα Ιερά Σεσκλιά, με την ευλογία η αμετάκλητη δικαστική έκβασή της να γίνεται πλέον Φάρος προστασίας των δικαίων για τη Σύμη και όλα τα «μη δορυάλωτα» νησιά των Νότιων Σποράδων και του Αρχιπελάγους.

Ακολουθεί το φωτογραφικό λεύκωμα της εκδήλωσης:

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων