04/05/2024 04/05/2024 Ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, τέλεσε, το Μεγάλο Σάββατο, την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στην Ιερά Μονή Πανορμίτου. Ο Σεβασμιώτατος είχε συλλειτουργούς του τον Πανοσ. Καθηγούμενο Αρχιμ. Αντώνιο Πατρό και τον Ιεροδιάκονο π. Παύλο Τερεζάκη, ενώ τα ι. αναλόγια διακόνησαν γλυκυφθόγγως, δεξιά ο Πρωτοψάλτης κ. Σταύρος Πήλιουρας, μετά του κ....
04 Μαΐου, 2024 - 16:49

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος στην Ιερά Μονή Πανορμίτου Σύμης

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος στην Ιερά Μονή Πανορμίτου Σύμης

Ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος, τέλεσε, το Μεγάλο Σάββατο, την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στην Ιερά Μονή Πανορμίτου.

Ο Σεβασμιώτατος είχε συλλειτουργούς του τον Πανοσ. Καθηγούμενο Αρχιμ. Αντώνιο Πατρό και τον Ιεροδιάκονο π. Παύλο Τερεζάκη, ενώ τα ι. αναλόγια διακόνησαν γλυκυφθόγγως, δεξιά ο Πρωτοψάλτης κ. Σταύρος Πήλιουρας, μετά του κ. Ελευθερίου Ξηράκη και αριστερά ο Πρωτοψάλτης κ. Αντώνιος Μέντης.

Πρόκειται ουσιαστικά για τον Εσπερινό του Πάσχα, που τελείται μαζί με την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και αποτελεί προανάκρουσμα της Αναστάσεως, που μεταδίδουν οι θεολογικότατοι ύμνοι, οι οποίοι αναφέρονται με εξόχως δογματικό και υμνογραφικό τρόπο στην «εις Άδου κάθοδον» του Κυρίου, όπου κατερχομένη η ανθρώπινη ψυχή Του, ενωμένη μετά της Θεότητος ελευθέρωσε τις ψυχές των δικαίων της Παλαιάς Διαθήκης καθώς και κάθε άλλου ανθρώπου που πίστεψε σ’ Αυτόν, από το κράτος της φθοράς και του θανάτου.

Η Ακολουθία διανθισμένη από τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης που προτυπώνουν το γεγονός της Αναστάσεως, χαρακτηρίζεται από το παραδοσιακό χτύπημα των στασιδιών, για να δηλωθεί έτσι η αποδυνάμωση και η διάλυση του Άδη και του θανάτου.

Ο Σεβασμιώτατος ψάλλοντας το «Ανάστα ο Θεός» έρρανε τους πιστούς και τον Ναό με δάφνες – τα της νίκης σύμβολα – και μετέλαβε πλήθος προσκυνητών που αυτές τις μέρες κατακλύζουν τον Πανορμίτη, ευχόμενος εκ βάθους καρδίας καλή Ανάσταση!

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων