30/04/2024 30/04/2024 Ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε χθες κατά την Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης, που τελέσθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ Πανορμίτου, από τον Καθηγούμενο π. Αντώνιο και τον Ιεροδιάκονο π. Παύλο, σε ιδιαίτερο κλίμα κατανύξεως και ιεροπρεπείας. Τα ιερά αναλόγια διακόνησαν ο Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μονής κ....
30 Απριλίου, 2024 - 18:00
Τελευταία ενημέρωση: 30/04/2024 - 17:28

Ο Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης στην Ιερά Μονή Πανορμίτη Σύμης χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου

Διαδώστε:
Ο Όρθρος της Μεγάλης Τρίτης στην Ιερά Μονή Πανορμίτη Σύμης χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου

Ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε χθες κατά την Ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης, που τελέσθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ταξιάρχου Μιχαήλ Πανορμίτου, από τον Καθηγούμενο π. Αντώνιο και τον Ιεροδιάκονο π. Παύλο, σε ιδιαίτερο κλίμα κατανύξεως και ιεροπρεπείας.

Τα ιερά αναλόγια διακόνησαν ο Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μονής κ. Σταύρος Πήλιουρας, ο κ. Ελευθέριος Ξηράκης και ο κ. Αντώνιος Μέντης. Εκκλησιάστηκαν πολλοί πιστοί που επέλεξαν την Μονή για να ζήσουν πνευματικά το Άγιο Πάσχα και μεταξύ αυτών τριμελής αντιπροσωπεία του πληρώματος της ελλιμενισμένης στον όρμο της Μονής, Υδροφόρας «Πρέσπα» του Π.Ν., με επικεφαλής τον Κυβερνήτη, Πλωτάρχη κ. Βασίλειο Ντάβο.

Ο Σεβασμιώτατος με τον χαρισματικό κηρυκτικό του λόγο, αναφέρθηκε γλαφυρώς στο Συναξάριο της ημέρας και στην Παραβολή των Δέκα παρθένων, των πέντε φρονίμων και των πέντε ανοήτων, που η συμπεριφορά τους πρέπει να μας παραδειγματίσει ανάλογα. Η παραβολή αυτή έχει ως σκοπό να θυμίσει στους πιστούς πως η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου θα γίνει ξαφνικά, θα έρθει «ως κλέπτης εν νυκτί» (Α΄ Θεσ. ε΄,2). Γι’ αυτό θα πρέπει οι πιστοί να είναι πάντοτε, ανά πάσα στιγμή έτοιμοι, για την υποδοχή Του, διαφορετικά θα μείνουν έξω από τη βασιλεία του Θεού. Έτσι οι θείοι Πατέρες έκριναν σκόπιμο να αφιερώσουν αυτήν την ημέρα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος στην ανάμνηση της εσχατολογικής αυτής παραβολής. Το κατανυκτικό κλίμα αυτών των αγίων ημερών είναι η καλλίτερη στιγμή για να υπενθυμίσει η αγία μας Εκκλησία στους πιστούς το φοβερό και απρόοπτό της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου. Επίσης η εγρήγορση είναι συνυφασμένη και με το Πάθος του Θεανθρώπου. Ο ίδιος ο Κύριος κατά τη δραματική νύκτα της συλλήψεώς Του στον κήπο της Γεθσημανή τόνιζε στους μαθητές του «Γρηγορείτε και προσεύχεσθε» (Μαρκ.14:38).

Η υμνολογία θυμίζει επίσης την παραβολή των ταλάντων και μας παρακινεί να καλλιεργούμε τα προσωπικά χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός, όσες δηλαδή υλικές ή πνευματικές δυνατότητες έχουμε, προς δόξαν Θεού και προς όφελος των ανθρώπων. Εφ’ όσον αξιοποιούμε αυτά, χωρίς ιδιοτέλεια και εγωισμό, χωρίς να τα περιορίζουμε μόνο στον εαυτό μας, αλλά προσφέροντάς τα ευεργετικά και στους αδελφούς, ευελπιστούμε να ακούσουμε από τον Δικαιοκρίτη Χριστό, το «είσελθε δούλε εις την χαράν του Κυρίου σου».

 

    

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων